Wednesday, August 31, 2011

Пари по полицейски


Любимата дума на ГЕРБ е "няма". Това е финансовата мантра на Симеон Дянков - няма пари за здравеопазване, няма пари за по-високи заплати, няма пари за училищата. Те са нещо като политически вариант на анимационния герой чичо Скрудж - стиснати и проклети.

Междувременно заради липсата на пари стотици малки фирми фалираха, болниците се загърчиха и започнаха да връщат пациенти, а хората с ужас видяха как инфлацията като ядрен реактор стопява замразените им доходи.


А Дянков с вида на черен маг, от тези, които винаги се кикотят зловещо само преди няколко дни обясни: "Допълнителни пари през октомври и септември няма да има" и допълни, че ще остане глух към воплите на останалите без пари институции. Изобщо класическа дясна картина - стиснатият финансов министър и неблагодарният народ, който не разбира неговото висше фискално благоразумие.

Само три дни по-късно обаче се оказа, че тежката дума на скръндзата на кабинета никак не е така желязна. Изведнъж правителството реши да преведе допълнителни 15 милиона по сметката на МВР. Любимото министерство на България се уреди единствено със свежи постъпления и между другото още средства получи и Министерството на правосъдието.


В България при ГЕРБ пари има само за полицията. А после твърдят, че нямало полицейщина. Хаха. Единственият начин да получите пари очевидно е да се присъедините към полицейската общност на Цвъ Цвъ. За нея фискалната дисциплина никога не важи.

И няма как да не си припомним стихотворението на Дмитрий Пригов "Милиционер през есента", което завършваше симфонично:


"Мундирът няма да е нужен,

нито кобур, ни револвер.

Ще бъдат братя всички люде

И всеки - Милиционер."



Все едно е писано за България.

No comments: