Wednesday, November 02, 2011

Прероден президент



В древната индийска книга "Бхагавад Гита" (Песента на Бога) бог Кришна разказва на младия принц Арджуна цялата си теория за безсмъртието на душата и най-вече за нейните прераждания из Космоса. Оттогава насам прераждането е попадало като вълнуваща концепция във вярванията на много народи, които в космическата хладина на вселената остро са чувствали нуждата от повече от един живот, за да могат да се разхвихрят исторически.

Своето знание за предишните си животи съвсем официално обяви вчера и новоизбраният президент Росен Плевнелиев. В телевизионно студио той разказа, че през "хиляда седемстотин и не знам си коя" е бил прероден в Ирландия и сподели философски, че той принципно се прераждал рядко, но пък това правело неговият живот ценен.
В мига, в който всички очакваха Плевнелиев подобно на Кришна да представи своя версия на епоса "Песента на президента", той престана да разсъждава за предишните си животи, но ни остави във философско очакване на продължението. Очевидно новият държавен глава твърдо вярва в идеята, че някъде на небето има гара разпределителна, нещо като небесна школа за подготовка на новия живот.

Сега вече опозицията има коз за касиране на президентските избори. Оказа се, че сме избрали ирландец за държавен глава! Конституционният съд да се намесва, че иначе скоро ще празнуваме денят на Свети Патрик като национален празник. Не е ясно дали прераждането съществува в ирланския фолклор, който принципно е задръстен от доста странни създания и всякакви мистични технологии. Ама то след като пийнеш ирландско уиски, всяко философско озарение по земята е постижимо.
Със сигурност знанието за небесните цикли ще помогне на Плевнелиев на президентското поприще. Защо да бързаш с писането на доктрина за национална сигурност, нали имаш няколко живота време да я подготвиш?

Прераждането обаче може да бъде проклятие в политическите процеси, защото, ако народът има памет за дивотиите в няколко живота, нито един политик нямаше да може лесно да спечели избори. С други думи - бъдещият президент се вкара в мистичен капан и само с едно изречение измести цялата власт от ръцете на своята администрация в ръцета на нумеролозите, врачките, шаманите, гадателките, екстресенсите и тълкувателите на кармични карти.
Абе, ирландска му работа.


No comments: