Wednesday, November 23, 2011

Сенките на електронната пещера


Навремето, когато светът блаженно е тънел в своето средновековие, хората не са имали истерични занимания и са отделяли достатъчно време, за да размишляват върху действителността, философите много са се питали доколко е познаваем светът. Дали пък нашите усещания за него не са просто някаква измама на сетивата, биологическа конспирация на тялото, химическа подмяна на истинските усещания. Въпросът е остър като поглед на детектив в американски филм. 
Създаването на виртуалното пространство никак не направи задачата по-лесна. Дори напротив - оплеска нещата по свръхфилософски начин. Сега няма как да сме сигурни дали не сме като онези древни лузъри от притчата на Платон за пещерата, които съдят по сенките за света навън и неговата прелест.
Всъщност статусите ми във Фейсбук нещо почнаха да ми приличат точно на това - на сенки, които говорят за някаква реалност за която все още не съм убеден, че е познаваема. Има мигове в които светът прилича на сън. И тогава виртуалното отрезвяване винаги трябва да дойде под формата на нарцистични шегички, черен хумор въпреки всичко, безграничен ентусиазъм и безкрайна широта на темите.
Такъв е животът! Сенките се движат , а по тях ние се опитваме да си създадем знание за всичко останало. Когато не можем да постигнем знание - поне можем да постигнем душевен купон.
Не е малко.





Честно - шокиран съм от едно нещо в България. Чета за работещите в жп-депото в град Септември, които са 80 души. 40 от тях ще бъдат съкратени при всички случаи. 50 процента ще останат на улицата посред зима, криза и Дянков. И въпреки това тези железничарите там твърдят, че нямало да стачкуват! Значи дотам ни докараха - като животни в кланицата безропотно да чакаме екзекуцията? Те са заредили писто...лет и са го опрели в челото на железничарите, а някои от тях не искали да стачкуват. Това е все едно да се откажеш от правото си да бъдеш човек. Само солидарността може да надвие зловещата сила на кабинета. Иначе те ще направят каквто си знаят - ще ги преследват един по един, докато напълно не ги унищожат! Какво е станало със солидарността в България? Какво?


--------------------------------------------------------------------------



Другарят Фукара, велик философ на краснополенския радикализъм, почетен председател на младежката организация на Ал-Кайда - фотошопъри и екзекутор на свободна практика, тези дни по прелестен начин обобщи трагедията на интелектуалеца в българките реалности: "Интелектуалецът в България е в такова състояние - подчерта др. Фукара - че никога не е наясно какво ще направи пред огледалото рано сутрин - дали ще се обръсне или ще си пререже гърлото". Това състояние, разбира се, е познато на всеки българин, който е имал махмурлук и вероятно разкрива защо интелигенцията не се котира много по-българските земи. Когато имаш сливова ракия - какво друго хуманитарно знание за вселената ти е необходимо, а? :))))



--------------------------------------------------------------------------



Готина грешка: бях написал "Прозрачност без граници" като "Призрачност без граници" :))) Като чета за деянията на бъдещата правосъдна министърка, май неволно съм я описал вярно :)))))



----------------------------------------------------------------------------



От години всички се питат какво се случи с българската литература. Ами как какво - тя преля по форумите и се трансформира в гениално производство за все по-радикални обиди. Днес само за двеминутен полет из форумите постигнах поетично озарение все едно съм прочел четири пъти стихосбирката "Цветя на злото" на Бодлер. Ето някои от висшите обиди на които попаднах: климактеричка, ректална мас, психоцървул... Творческият дух обаче не спира до тук, а безжалостно ражда още определения, които вече постигат сюрреалистичен ефект: астротърфинг плешундер??? Низък, противен, тлъст шизосмотаняк???? уродлив фетишист на псевдоновини??? Уау - интелигенцията не спи! :)


------------------------------------------------------------------------------


Ох, досега само бях слушал колко е досадно ФБ да ти изсипва сводка какво правят всичките ти приятели, но днес сутринта (проклет бъди, Зукърбърг) тази екстра се е настанила и в моя профил. Сега приличам на латиноамерикански диктатор, който контролира всичко - кой какво написал, какво е коментирал, на коя млада тийнейджърка статуса е лайкнал... Леле, мале! :))) Но има и нещо успокоително в това свръхзнание - виждаш наживо как се вълнува света, как кипи - изобщо тази екстра ти дава усещане за реално участие в световното време. Добре де, не в световното, но в българското със сигурност :)))


---------------------------------------------------------------------------



Представям си как ли би избухнала един ден американската революция. Самолетоносачът "Роналд Рейгън" дава началния изстрел - стреля с ракета "Пършинг" и Уолстрийт рухва в пламъци. Силите на революцията щурмуват резиденцията на Хю Хефнър и раздават момичета на "Плейбой" на пролетариата. Хипитата превръщат "Макдоналдс" в обществени кухни за колективно вегтетарианско хранене. Белият дом става рейв-дискотека, а рапърите взимат властта в Харлем. Манхатън се отрича от Кари Брадшоу, Холивуд почва снимки за филм на Карл Маркс (Брадатият супергерой, който спасява света от банкерите), а "Майкрософт" е щурмуван от млади хакери от целия свят...Революция да има :)))


----------------------------------------------------------------------------


Десницата спечели изборите в Испания. Вероятно победата е много заслужена. В последните две години Сапатеро управляваше като ултрадесен премиер, който за черешка на тортата на подлостта, се бе накичил със определението "социалист". Хората правилно го наказаха - когато социалист управлява като десен трябва да бъде ритан по топките докато не почервенее качествено. Само едно не мога да разбера - наказваш дясната политика на социалистите като гласуваш за десницата? Че това е все едно да накажеш производителите на презервативи като се заразиш със СПИН :)


----------------------------------------------------------------------------


Попаднах на един сайт в който тийнейджъри търсят отговори на наболели проблеми. Веднага се впечатлих от младото поколение. То е самопожертвователно, помага, солидарно е, пълно е с желание да откликне в нужда и никога не оставя другарче в беда. Ето как въпросът на млада тийнейджърка "Как да правя свирка?" има поне 500 отговора. Респект, и само респект :)))


----------------------------------------------------------------------


Чета заглавие за генът на българите и от него разбирам, че българското ДНК е палава комбинация от 40 % траки (тези пичове са най-митологичната нация в историята и аз почти не вярвам в тяхното съществуване), 40 % славяни (ахааа - секс-символите в първите векове от новата ера) и 20 % от конни народи. Да ви кажа - тези конни народи не ми дават мира. Според мен конните народи са били историческият ана...лог на състезателите от Формула 1 в миналото. Караш в галоп, спираш за една бърза битка, отвличаш младите булки, пиеш по едно набързо, и после към следващата държава, че историческото Гран При не знае милост :))) А после се чудим защо българите все ни влече навън - конниците в нас винаги се оглеждат за ездачки зад граница, хахахаха :))))


-------------------------------------------------------------------------


Какво става тука, бе? Човек отиде на една дългааа партийна дискусия в "Красно село", а през това време вие сте преобърнали света: в Софиия Димитър Стоянов, известен още като Лудото бил изключен от "Атака", в Либия хванали Сейф Ал-Ислам, а в Калифорния Памела Андерсън замисляла нова гола фотосесия :)))) Три въпроса: 1. Сега Капка и Волен като си го мерят как ли ще си разделят парламентарната група ...при развода? 2. Този Сейф Ал-Ислам къде точно ще го убият - в Триполи или по пътя към международния съд? 3. Няма ли някой да ми подари билет до Калифорния, за да видя дали Памела Андерсън все още знае как да тича по плажа правилно? :))) В интересен свят живеем, мама му стара, каквото и да означава това :))))


--------------------------------------------------------------------------


Съботата е знак на разкаяние от страна на небесата, заради това, че са създали понеделник :)))


--------------------------------------------------------------------------


"България трябва да се развива в областта на иновациите, свързани с резервните части на човека". Бойко Борисов. Какво?????????????? Да не би да иска учените от БАН да му подготвят резервен мозък? Заради това ли е цялата драма? :))) Или пък някоя друга негова част е зациклила на тези години, хахха :))


-------------------------------------------------------------------------


Нямам нищо против да ми пращате и черпите с бира във Фейсбук. Но, повярвайте ми, почерпката ще стане много по-готина, ако доживеем до времената, когато профилите ще могат да развиват бирени шкембета и след третата бира да започват да пеят "Води ме в някоя квартална кръчма" :)))
А днес чета, че вече има приложение във Фейсбук чрез което приятелите ще могат да си пращат пари. Виждате ли колко е нередно да се живее в капитализъм?! Събудете ме едва, когато има приложение, което може да ти прати стриптизьорка на работа :)


------------------------------------------------------------------------


Световните борси - очевидно това са някакви странни, галактически образувания - преживявали нови стомашни спазми заради опасенията, че Испания била дори по-зле от Италия като криза. Това не мога да го схвана честно. Борсите се сриват един път при опасения, втори път ми нова вълна опасения и трети път при установяване на факта, че опасенията са били основателни. Икономиката отдавна не би трябвало да съществува като наука. Това, което виждаме не е икономика, а просто някакъв странен раздел от психиатрията. Забелязвате ли обаче - че Чехия и Унгария са добре. Знам защо е така - новите порнозвезди на Европа се раждат там. Очевидно кризата се страхува от напълно голите хора :)))


---------------------------------------------------------------------------


Получих политическо откровение: 20 години капиталистите ни обясняваха, че трябва да си скъсаме гърба от бачкане, да не подгъваме крак по 12 часа на ден, ако искаме да успеем и просперираме. Резултатът: световна криза, пълен хаос, опънати нерви и шантави политици. Очевидно якото бачкане е път на никъде. Време е мързеливите да получат шанса си да оправят света.
Цялата власт - в мързеливците. Лошо ли ще ви е в свят със сиеста, дълги обеди и танцьорки на работното място?


----------------------------------------------------------------------


Вълнуващи уроци по смотан герберизъм. Оказва се, че ако намалят влаковете - БДЖ ще трябва да се откаже от 60 милиона държавна субсидия годишно и да я върне. Ама нали мениджърите са висши десни бизнес-гурута, обсебени от идеята да продадат дружеството на безценица - кой да ти мисли за такива неща? Има и нещо друго в божествената дясна логика, което ми се губи. Режеш влакове, съкращаваш вагони, ама пътниците не са по-малко. Значи натъпкваш същото количество пътници в два пъти по-малко вагони. Е кой тогава ще иска да пътува с БДЖ? Как смятат, че това е път за оправянето на железниците? Божествените десни умове - вече е сигурно - изобщо не искат да поправят нещо. Те са там, за да се уверят, че БДЖ няма да получи никакъв шанс да стъпи на краката си...


-------------------------------------------------------------


Мнозинството си гласува бюджета. Дянков сподели, че България трябва да бъде по-консервативна от най-консервативните държави в ЕС. В отговор на тази велика цел половината българи трябва да се научат да не ядат....
Има само едно успокоение: някой разправяше, че има строга колерация между консервативните бюджети и минижупа. Колкото по-гаден е бюджета и кризата, толкова по-къси стават женските поли. Това е или спестовност или протест, ама е важно, че го има...:))) Сега като загледаш някоя жена вече имаш оправдание: неее, не ти зяпам краката, просто изчислявам докъде е стигнала кризата :)



No comments: