Tuesday, November 08, 2011

Митология на вътрешните работи



Българските митологии от последните 20 години (куфарчетата, преходът, възходът на милионерите, чалгата, истинската възраст на Лили Иванова и др.) вече се обогатиха с още една - полицеското насилие.
Главният секретар на МВР Калин Георгиев определи полицейското насилие като пълен мит. Следователно то бе пратено в онази мъглива територия, която се обитава от еднорозите, феите на зъбчетата и други странни същества, за които никой не е привел убедителни научни доказателства.
Според Георгиев полицейското насилие е митология, защото при състав на МВР от 54 хиляди души имало едва 70 случая на полицейско насилие. Дори и да не оспорваме посочената цифра, трябва да поставим въпроса за методологията, с която комисарят определя един или друг факт като митология. Дори и един случай на насилие вече не е митологичен, а болезнено реален, особено за потърпевшите.


За да наречеш 70 случая мит, е необходимо философско дръзновение и аналитична способност напълно да отречеш реалността. Може би е време главният секретар да ни осветли по въпроса, над каква бройка от случаи полицейското насилие ще премине към реалността? Нуждаем се от количествен критерий, който да показва кога една митология би била призната за реалност. Калин Георгиев обаче изобщо не пожела да ни обясни своя метод за изчисление.
Нещо повече, в подкрепа на своята теза, че полицията не бие и не нарушава правила, той посочи, че осъдени полицаи няма и статистиката била на страната на МВР. Още един бисер на риториката.
Когато Цветан Цветанов атакуваше съда като подмолна спирачка на работата на полицията, съдиите бяха нещо като юридически сатани, които се борят срещу установяването на ред в страната. Сега обаче съдебната практика бе посочена като коз в битката на МВР с реалността.


Защото хората помнят. Помнят как полицаи нахлуха в дома на невинно семейство в Кърджали и го пребиха. Помнят как полицаите нахлуха по погрешка в дома на известен поп-певец и го проснаха на земята. Или пък подслушването на лекари и абсолютният тормоз срещу тях. Изобщо има твърде много свидетели на нещо, което - твърди се - е само митология.
Защото, ако приемем на доверие думите на комисаря, ще трябва да доразвием неговата теза. Като знаем как се оплакват хората из страната от работата на МВР, дали пък не трябва да наречем цялото министерство Митология на вътрешните работи. Те не правят друго освен да раждат мит след мит - от борбата с престъпността до полицейското насилие.
Цялата дейност на кабинета изобщо е една митология. 

Дали пък главния комисар по митологиите не е искал подсъзнателно да си признае и това?

Малко по-късно през деня Калин Георгиев реши отново да ни заслепи с полета на своята мисъл. Навръх празника на полицията той обяви, че "полицаят трябва да бъде облечен, обут и да има бензин". Това не звучи ли също митологично? Героят на улицата трябва да има обувки, дрехи и бензин. Никъде не се спомена уважение, доброта и мозък.
Сигурно и това е митология някаква.



No comments: