Sunday, January 19, 2014

Разсейване на политическата пушилка




„Влиянието на АБВ е малко, с тенденция да намалява”. С този крилат лаф заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов успя да разсмее представителите на медиите в Пловдив вчера.
Медиите си падат по грандиозната политическа пиротехника. Там, където има малък проблем, те непременно искат да видят пробойна като в корпуса на „Титаник”. Където се вижда искра, те искат да я представят като горски пожар, който ще изпепели половин България. А всъщност истината е, че проблемът АБВ е дразнещ, но не е непреодолим. Първите реакции бяха гневни, защото никой не е очаквал един бивш лидер на БСП да тръгне срещу собствената си партия. Този гняв не е ретрограден, нито болшевишки, още по-малко хардлайнерски. Не може мъжът, който се връща вкъщи  да каже на жена си, че си има любовница, но все пак иска да си останат женени, да очаква миловидни погледи и топла вечеря.

Има голяма вероятност цялата медийна истерия около АБВ да се окаже просто политическа пушилка. Повечето областни и общински председатели на БСП не само не приемат действията на Георги Първанов, но и остро се изказаха срещу тях. И наистина парадоксалното се случи – в трудна ситуация хората не само се мобилизират, те получават нова енергия за дейност, защото този път изборите няма да са само за различна политика,  а за честта и бъдещето на БСП. Това звучи страшно патетично и клиширано, но обикновено големите истини все звучат така. 
А пък да отидеш на избори с голяма истина в сърцето – какво по-ценно от това?


No comments: