Tuesday, January 07, 2014

ГЕРБ като болест, предавана по полов път





В книгата си "Дневник на прелъстителя" Сьорен Киркегор въздигна съблазняването в ранг на истинско философско изкуство. Отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок пък ни показаха как тази любовна игра може понякога да минава дори и за политика със своята палава многозначителност.
След няколко месеца срамежливо дърпане, вчера най-накрая реформаторите окончателно пратиха покана на Бойко Борисов и го призоваха съвместно да свалят кабинета. Иронията е, че "щастливият" край на този флирт беше известен от самото начало. Всички политически пози на Реформаторския блок в крайна сметка се оказаха театър, а сърцето им от първия миг принадлежеше на Бойко Борисов. Трябва ли да припомняме станалата култова фраза, че вратата на РБ към ГЕРБ остава отворена, а от старите френски филми сме наясно, че това е реплика, която прикрива едва сдържана страст.

Традиционната десница в България така и не успя да научи големият урок, че ако политиката е любов, то ГЕРБ е еквивалентът на сифилиса в нея. Тоест - може и да има удоволствие докато хващаш, но страничните ефекти са твърде болезнени, за да си струва. Защото, когато ГЕРБ е твой съюзник, това означава да се откажеш от любимата си дъвка за новия морал, новите принципи, новите правила. 
Когато се хванеш на хорото на ГЕРБ това означава, че красивите и умните всъщност са заблудени и глупави след като не само дават индулгенция на миналото, но и участват във флирта с него. Резултатът ще се види на евроизборите. Според реформаторите те щели да имат 4 депутати на вота. 
Ех, очите на влюбените винаги живеят в мираж.

No comments: