Tuesday, January 28, 2014

Само социалисти в листите на БСП!




Пробвайте и ще видите, че е невъзможно да обясните на един французин или на един германец какво е това "гражданска квота". Хората изпадат в политическо изумление от тази екзотика. "Защо не влезе в партията, която го издига?", е въпросът, който може да се чуе най-често. Защото европейският подход не е да се размиват политическите очертания с някакъв псевдограждански грим. Политиката печели от ясните образи, ясните идеи и ясните хора.

Случаят с попадналия в гражданската квота на Коалиция за България Румен Йончев, който сега се изживява като барековец, е повече от показателен. БСП не може да си позволи да бъде заложник на хора, които се изживяват като политически пеперуди. А и в крайна сметка, хайде да си го кажем честно - силата на партията не е в приходящите хора, а в тези, които упорито, идейно, ден след ден работят за своята партия.
Най-добрите резултати за БСП са идвали, когато БСП е залагала на социалисти. Социалисти са най-разпознаваемите хора за избирателите, и защо трябва всячески да се мъчим да избягаме от този факт?

Левицата може да увеличи своя резултат не като търси външни за нея хора, а като просто изважда най-доброто от себе си по време на избори. Политиката може да бъде идейна, а не да е просто аритметика на електорати. Защото когато аритметиката вземе връх над идеите, стигаме до такива казуси като "Йончев", които така или иначе правят политиката противна в очите на хората.
А може да е съвсем различно. 
Ама наистина различно.

No comments: