Tuesday, February 18, 2014

Енциклопедия на дребните политически тролове




Когато за първи път попаднах на думата "трол" в ранните произведения от света на диска на Тери Пратчет, не съм сигурен, че знаех за какво точно създание говорим. В българската митология, която иначе изобилства със злодейски същества, носещи звучни имена като караконджул, талъсъм, песоглавец, кикимора, полудница, такова създание не съществува. Очевидно е, че в демократичните години си го внесохме от западните митологии по един доста контрабанден начин и ето, че преди да се усетим, именно троловете се оказаха основни обитатели на виртуалното ни фентъзи-царство, където властват мъглите на ежедневния хейт и нощем се носят писъците на осквернените от ужаса блогъри и пристрастени форумджии.
Виртуалният трол е неизяснено политическо същество със смутена емоционална природа. В романите на Пратчет троловете са огромни създания от скала, достатъчно тъпи, че да имат проблем с правилният изговор на думи и подходящо съставяне на изречения, но които в особена среда (при зловещ студ) развиват свръхинтелект и преоткриват основни физични закони. Разбира се, нашите контрабандни тролове нямат нищо общо с литературата. Тези дни основната тема на политическите дебати е как точно са възникнали троловете и дали в тяхната инженерна направа не са забъркани партийни централи. Скандалът почна от това, че някакъв перко от далечна Франция си бе поиграл в опитите си да разбие пощенската кутия на червената евродепутатка Илияна Йотова, за да докажел документално, че тя е наела пиар-фирма, която й е осигурила професионален тролинг. Тролинг - преведено от виртуален език би трябвало да е основната дейност, която тези създания извършват, а именно нескончаемо писане, политическо сумтене и гневно храчене към опонентите със силни думи, които обикновено се използват или в проклятията, или в порнофилмите.


Скандалът обаче далеч не удари само Йотова. По пътя на виртуалното падение изведнъж се оказа, че в не толкова далечната 2011 година, ДСБ (нека да припомним, че тия винаги са си изграждали образ на крякащи моралисти и гневни проповедници на политическата добродетел) също са се обзавели с армия от виртуални троли и са задръстили виртуалното пространство с тях. Лидерът на ДСБ Радан Кънев има неблагоразумието да признае това в национален ефир и по този начин разклати основата на десния мироглед, състояща се във фразата "това не го направих аз, виновни са комунистите". С цел дезорганизация на виртуалното пространство костовистите са вадили по 10 бона месечно, за да подсигурят идейно гориво на ордата си от тролове. Ето това се нарича ненужна инвестиция, ако питате мен.
Природата на десния графоман е такава, че той е латентен трол още с първите си опити за обяснения на света. В този смисъл тролингът на костовистите винаги се намира на една запетайка разстояние от своето развихряне. Няма как да не си трол, когато винаги намираш начин да видиш в света огромна конспирация, целяща да разстрои храносмилането на правоверния десебар. Ще ви дам истински пример. Легендарен е случаят с една костовистка, която преди няколко години, като кмет на централно столично кметство, пускаше статуси толкова често, че автоматичната система на фейсбук я блокира. Просто виртуалните механизми на социалната мрежа почнаха да я мислят за спам. Един друг пич, който сега го играе наш представител в ООН, убеден костовист, по време на изборите през 2009 година, толкова често пускаше статуса за тогавашния субект Синята коалиция, че най-накрая бе заподзрян, че копи-пейства едно и също и го разпространява като нервно-паралитична отрова из виртуалните дебри. С други думи - ДСБ са последната партия, която има нужда от тролове. Те си имат убедени и надъхани тролове, които дори не биха взели кинти, за да разстройват здравия разум на вселената.
Сега да не помислите, че бягам от темата и за БСП. Ще стигнем и до левите батальони. Абсолютно съм убеден, че в мрежата има и леви орки, кото са готови да насекат с език всеки, чийто възгледи противоречат на правата партийна линия. На мен левите троли не ми се набиват толкова в очите, вероятно, защото споделям част от възгледите им за вселената, но почти съм готов да си заложа колекцията си от албуми на Сашо Роман, че не Йотова е генерал на тази армия. Защото при левицата е леко друго. Един платен трол не може да замени един убеден социалист. Проблемът е, че когато из джунглата се мотаят само чудовища беззащитните същества се оттеглят в интелектуална емиграция и заради това всичко заприличва на прокълнато фентъзи-кралство през девет планини в десета. Левицата прибягва до тролове от вроден мързел и интелектуален срам, а резултатът от тази битка е, че в мрежата не воюват истински хора, а платени агитатори. Което превръща българското политическо виртуално пространство в особен вид касапница на фанатици и талибанизирани тролове.


Заради всички описани процеси на човек му е трудно да се ориентира в мъглата. По целият свят си имат тролове, но тук тролството е естествено състояние на духа. Когато една нация не знае как да си говори нормално в реалното пространство е пълна тъпотия да смятаме, че ще намери начин да се държи ангелски в мрежата. Точно обратното - в кривото огледало на виртуалните пространство дори образът на малкия трол пораства до годзилски размери, а апокалиптичната естетика на българската псувня много скоро заприличва на есхатологично пророчество за потопяването на света в кръв и смърт. Заради това смятам, че в името на науката трябва да изоставим понятието "трол" и да го заменим с нещо българско - виртуален караконджул. Това е отражение на вътрешното състояние на нацията, която намира удоволствие единствено в рушенето с павета на въображаемите образи на своите противници.
Но да се върнем пак на думите на Радан Кънев. В своето самопризнание той доста самоуверено обяви, че неговата партия се била учила от грешките си, а пък те - долните социалисти, не знаели как да го правят и заради това щели да бъдат наказани. Което е доста силно изявление, особено като отчетем факта, че партията на Кънев бе изритана с шутове от парламента, а пък тези, които му се виждат недоучващи се грешници все още са си там. Което също си е тролство, но от различен вид. Да откажеш да видиш полезното в човека отсреща, ценното, си е емоционален тролинг, който винаги се е практикувал по тези ширини.
А най-готиното, разбира се, е, че инженерите на абсолютния тролинг, тези, които първи наводниха мрежата с мистични създания с лош характер, кадрите на партия ГЕРБ се правят на небесни ангели и гледат невинно като протестански пастори, спипани да пъхат долари в сутиена на стриптизьорка. И от тяхната мрачна кула, известна още като партийна централа, се чуха едни вопли, едно жалене все едно партията им колективно бе разбрала, че мускулите на Бойко Борисов са били отречени от някоя фризьорка. С други думи - истината е, че всички си имат армии от тролове, което превърна всеки опит за реална дискусия с непознати хора в ходене по минно поле. Никога не знаеш кога изпод земята ще се появи някое политическо зомби, за да обвини всички останали, че са кучи синове и клонинги лично на Джак Изкормвача. Дори е хубаво, че българският език не е толкова популярен. Ако светът го разбираше масово щяха отдавна да са ни пратили сини каски, мислейки си, че се намираме в гражданска война. Това са другите тролски ефекти на психиката.

А истината е, че българинът - в неговата реална и виртуална форма е същество достатъчно скептично настроено, че да може да бъде убеден от някакво си там мнение в някакъв форум или блог. С други думи - тролската война на която всички сме свидетели и която е опръсквала всеки случаен читател със своето зловоние, е абсолютна ненужна. Но тя се води със страстта на литературна битка и всяка страна се е барикадирала зад своите думи и тези и гърми с магически заклинания и псувни без да вижда, че всичко и без това се е скапало и, че скоро може да обявим почти цялата България за нова форма на политически спам.
И накрая едно самопризнание. Аз не съм краен противник на троловете и няма да ви призовавам да правим колективен ритуал за тяхното изчистване. Не можем да изчистим фентъзи-създанията от нашето виртуално бойно поле. Но можем поне да призовем новото поколение тролчета поне да се научи да пише правилно. Вероятно заради това ги наричат и троли де. 
Думата "караконджул" би ги затруднила безкрайно много...

No comments: