Friday, February 14, 2014

Лудостта не познава ваканцуване




Което е вярно е вярно - с едно изявление депутатът Хюсеин Хафъзов, същият оня, изобретателят на глагола "ваканцувам", успя да свърши това, което протестът не успя - да разклати управляващото мнозинство като земетресение из Японско море. Почитателят на Давутоглу само с една кратка парламентарна реч съсипа не само усилията на коалицията БСП-ДПС да изглежда сплотена, но и успя да възпали доволно количество странични парламентарни страсти. Всичко това се случи на епичен и плашещ фон - в същото време агитки от ултраси замерваха Джумаята в Пловдив с камъни, а полицаите гледаха отстрани, напечени от неочакваното февруарско слънце.


И двете страни в тази драма са еднакво лицемерни и подли. Изявлението на Хафъзов с всичките му извинителни финтифлюшки след това, е като да палнеш клечка с кибрит в барутен погреб. Абсолютно съм убеден, че неговата реч не е някакво обикновена подвеждане на езика или пък случайно изтървана политическа емоционалност. Това беше премислен ход, създаване на ситуацията на крайна обществена ексцесия, защото, когато всичко закипи като забравен на котлон чайник, обикновено никой, ама никой не вижда детайлите и подробностите. А всички знаем, че дяволът винаги е в тях.
Тези, които крачеха по пловдивските улици с викове "Цигани", "Турци-гадове" са виновни по абсолютно същия начин като Хафъзов. Да отговориш на омразата с омраза, на парламентарната реч с хвърлени камъни, на пюнката с храчка - това е път към радикално социално безумие.
Интересно беше друго. Маската на европеидност, която много хора си бяха наложили, за да се правят на върховни протестъри, изведнъж се стопи като сняг в епоха на глобално затопляне и форумите отново заръмжаха със закани за наточени ножове, ритници, изселвания. България самичка се вкарва отново и отново в лудницата на своето самоотвращение от самата себе си. Трябва ли да ви припомням, че тези - "европейците", когато БСП и ДПС направиха съвместен митинг миналата година, с едва прикрит расизъм и отвращение говореха какви селяни, дебили и цигани са се събрали на "Орлов мост". Има поне две, а вероятно и три Българии, които не само не се познават, ами и много трудно се понасят една друга. При това е тъпо да твърдиш, че турците те унижават и презират, а малко след това да се запишеш за участие в шествие за генерал Луков. Лудостта не познава ваканцуване. Депресията също.


Друга част интерпретациите бяха, че властта едва ли не самичка е организирала пловдивските ексцесии. Ако това е вярно, вероятно този факт трябва да бъде записан в книгата на "Гинес" - това е първата власт организирала си събитие, което може да я свали със скоростта на светлината от управлението. Но винаги така се получава, когато етническата карта излезе на масата. Тя е толкова влудяващо сложна и исторически забатачена, в нея толкова, ама толкова няма верни отговори, че всички предпочитат да виждат конспирация, тъмен план, задкулисна мрежа.
България е пленник на абсолютната липса за усещане на държава. Тези, които тревожно сумтят след всяко изявление на ДПС го правят, защото се усещат в нещо като вакуум. Този вакуум не съществува от миналата година. Той съпъства всеки българин в последните поне 20 години. И когато не усещаш държавност, започваш да се държиш като луд. Дори силовашкият, милиционерски и тъпанарски подход на Бойко Борисов не го спаси от такова етническо кипване покрай случая в Катуница. Това е дамоклевият меч на разпадналата се държава.


Няма да се учудя, ако в понеделник се окаже, че страстите са поутихнали и ДПС се завърне по парламентарните банки. Тяхната работа бе свършена в момента в който се вдигна шум. Техният номер винаги е бил в това - да вдигнат страшна патаклама достатъчно време преди избори и целият им електорат се консолидира като юмрук и мистерията на изборите отпада за тях. Те си взимат своето, ултрасите продължават да си живеят в своя измислен свят.


Заради това пред БСП рано или късно въпросът за цената на тази власт ще изплува отново. БСП имаше силата да плати това, че я свързват с "Атака", но раната ДПС стои отворена от толкова отдавна, че не е ясно докъде и как ще може да издържи с нея. Лично аз не вярвам, че ще се стигне до избори две в едно, но резултатът от евроизборите ще покаже може ли тази управленска формула да изкара още известно време. При всички положения случаят "Хафъзов" показа, че този парламент е като инженерно вещество от таблицата на Менделеев - научно съществува, но е трудно да се поддържа в стабилно състояние. 


След евроизборите е добре да се начертае един хоризонт от една година, за да се унищожат последните остатъци от герберска власт и после наистина да се отиде на изборите. Не че те ще решат някакъв генерален проблем. Точно обратното - алхимичната смес ще стане с пъти по-гъста, а вероятно и по-противна на вкус, но знаете как е лудницата може да бъде укротена за кратко, ако получи своите антидепресанти.
До следващото пълнолуние. До следващия пристъп на някой депутат. До следващата вълна от хейт.

No comments: