Thursday, February 27, 2014

Машинацията на моралистите




Председателят на инициативния комитет за провеждането на референдум за изборните правила проф. Георги Близнашки обяви във вторник, че вече са събрани 300 хиляди подписа. В сряда по неговите изчисления подписите вече бяха 400 хиляди, а в петък Бойко Борисов обяви, че имат налице 500 хиляди парафа. Такава грандиозна скорост на набъбване на подписката историята не познава. Ако само слуша отстрани човек, ще си рече, че хиляди българи се редят на опашки само и само да имат честта да се подпишат за радостното бъдеще, където ще гласуваме електронно, задължително и полумажоритарно.

Самият факт, че организаторите на 20-тия ден обявиха, че са събралите подписите, трябва да е като алармен звън. Всеки, който се е занимавал с обществена дейност, знае, че това е невъзможно, ако не си направил някаква грандиозна манипулация. Нека да дадем за пример БСП - социалистите успяха да съберат над 700 хиляди подписа, но кампанията им продължи близо два месеца и хвърлиха къртовски труд. Почти на всяка спирка на метрото имаше маси за подписи. Сергей Станишев няколко пъти също се включи в събирането на подписи.
Из България масички за събиране на подписи за новия референдум има само тук-таме, а в София човек дори и целенасочено да ги търси, пак няма да ги открие. Интерсно къде са тези хиляди маси народ, които толкова бързо се подписаха? И защо вестителите на новия морал разиграват толкова грозен театър пред очите ни, за да прикрият машинацията, която готвят?

Политическият театър показва, че всъщност никой не дава пет пари за истинското мнение на хората. Това е не само обществена, но и политическа машинация.
Само, където, като гледаме липсата на масички, май хората този път изобщо не искат да участват в него.


No comments: