Friday, February 07, 2014

Новата доктрина "Да му го начукам на ЕС!"




Ако сте срещнали информация с това, че помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд е била записана да казва "Майната му на ЕС", да знаете, че ви лъжат. Буквалният превод на тази фраза и както би била преведена в произволен екшън филм е "Да му го начукам на ЕС". Българският език прави ясно разграничение между едно обикновено пращане на майната си и едно обещание за чукане, простете за цинизма. Циничната тук обаче е американската дипломатка. Защото фразата не се употребява в обикновен разговор - това, което изтече на бял свят е разговор между Нюланд, която в момента е в Украйна и между посланика на САЩ там Джефри Пайет. Американската агентура у нас получи сърцебиене от този разговор, защото обикновено те се маскират като адепти на "европейския избор", а сега целият свят чу какво точно смята САЩ за Евросъюза. И май е време спешно да почнем да си оформяме нова, по-истинска картина за този свят, защото е очевидно, че у нас има хора, които искат да повярваме в кича на описваните от тях утопии, които всъщност ги няма.


Дори не знам защо медиите акцентираха толкова много върху псувнята на Нюланд. Истински скандалната е другата част от разговора й с Пайет. Този разговор потвърждава всичко, което досега звучеше като конспирация. А именно, че медийната картина на Евромайдана като спонтанно недоволство на украинците е силно преувеличена и, че американците съвсем реално подкрепят опозицията и дори вече чертаят кабинет като казват кои ще бъдат и кои няма да бъдат министри в него. Например Нюланд е остро срещу това Кличко (говори се, че той е фаворит на Германия) да бъде в бъдещо правителство, а американците залагат на Арсений Яценюк (лидер на опозиционната партия "Баткившчина"). Двамата дипломати в този разговор звучат все едно местят пешки по шахматна дъска. Вероятно това ни помага да научим повече от истината. Защото, освободени от досадното бреме да говорят с клишета, те нито веднъж не споменават нещо за "подтиснатия украински народ" или за "великата битка за свобода и Европа", те говорят като технолози на бъдещо управление и най-вероятно пет пари не дават за това какво си мислят украинците (fuck off public opinion).


Май ще се окажат верни ироничните думи на президента на Боливия Ево Моралес, който бе заявил, че в една-единствена държава не може да бъде осъществен преврат и това е САЩ, защото там няма американско посолство. С което не искам да кажа, че народните вълнения в Украйна са преврат, а че виждаме, че политкоректният език е само маска на много дълбоки и подривни интереси. От това изсъскано "Fuck EU!" и не по-малко злобния отговор: "Еxactly" (Точно така!) става ясно, че пробутваните в идеологически комплект ЕС и САЩ са всъщност две разминаващи се геополитически реалности, които все повече ще почнат да се отдалечават в неспокойния свят на 21 век. Технологията на американската дипломация отново лъсва в своя истински образ - брутално моделиране на управления, абсолютна намеса във вътрешните работи на всяка държава в която имат стратегически интерес и постоянно настъпване на "приятелите" им по кокалчета. Във всички тези действия няма грам хуманна идеология, а само хищен интерес, преследван без оглед на прегазените принципи и идеали.
Някъде четох изявление на говорител на Държавния департамент, който обяви изтичането на този запис като "нова низост на руското разузнаване". Това е интересна идея. Да прехвърлиш собствения си морален проблем върху лицето на въображаемия си противник. Друг обаче е проблема - не само това, че европейската дипломация като цяло си замълча пред лицето на тази обида (достойно изключение направи Ангела Меркел, която обяви такива изявления за "недопустими"), но и факта, че дежурната агентура веднага се втурна да оправдава Нюланд. Това бил неформален разговор, тя всъщност нямала предвид това, което казва, думите й били изтълкувани превратно.


Само за момент си представете, че Владимир Путин бе записан да казва: "Fuck EU". Нали сте убедени в това как цялата западната преса колективно ще блъвне огън как евразийският звяр тъпче демокрацията и се заканва на страните на просперитета и благоденствието. Цели месеци европейската, а и нашата епигонска десница щяха да пишат истерични статии, че руският авторитаризъм е показал своята цинична и отвратителна природа. Когато обаче американски дипломат демонстрира същото, изведнъж се оказва, че това е едва ли не ангелски език и фраза.
От разговора между двамата американци обаче ми идваше да кажа само едно - бедната Украйна! Бедните хора на Майдана, които си мислят, че Европа или САЩ уважава и мисли за техния интерес. Изтеклият запис разкрива обратното. САЩ ги е грижа единствено за техния човек Яценюк и за разчистване на терена пред властта му. Те искат единствено на тяхната марионетка да й е добре. Нищо друго. И в името на тази марионетка и бъдещата му марионетна власт, те са готови да кажат - да му го начукам на ЕС. Защото света не представлява розовия сън на крякащите у нас десни, а нещо много по-различно и сложно. Най-малкото да виждаш в САЩ ангел е все едно да виждаш в доктор Менгеле общопрактикуващ лекар.


А междувременно светът стана олимпиада. Половин месец западната преса ни занимава с развалените розетки в някои хотели, с тоалетните в пресцентровете, но с откриването руснаците просто затвориха устите на всички. Отдавна е ясно, че шоуто по откриване на едно такова събитие не е просто арт-проект, а истинска политика, а руснаците показаха съвсем неподозиран мащаб, залагайки в шоуто на най-модерното с което тяхната култура е обогатила света. Откриването на игрите демонстрира измерение на което никой не мислеше, че руснаците са способни. С други думи може би е време ЕС да се замисли за отношението си към Русия. Защото след като този запис изтече, няма да се учудя, ако елементарното противопоставяне САЩ и ЕС срещу Русия в битката за Украйна изведнъж да почне да се развива по съвсем нова плоскост. Битката САЩ - ЕС предстои. Ако разбира се поне веднъж европейската дипломация си свърши както трябва работата и преоцени своя интерес. Защото, ако те не го направят - руснаците са доказали, че няма да оставят нещата така.
Просто за Европа няма да е добре да чуе от двете страни "Fuck EU".

No comments: