Saturday, September 20, 2014

Дали Началника иска Борисов за премиер?




Една новина тези дни подразни богословските ми страсти и не ми дава мира с необятното количество въпроси за политическият строеж на вселената и небесните управленски йерархии, които поставя. Чета из агенциите, че старозагорският митрополит Галактион преждевременно е коронясал Бойко Борисов като премиер още преди изборите да са минали. Ясно е, че митрополитите се водят нещо като посланици на Висшата сила, или поне като нейни говорители, а в краен случай и кризисни пиари, но без да богохулстваме сме длъжни да поискаме от Галактион обяснение в качеството си на какъв е извършил своето изборно пророчество - в качеството си на говорител на Висшата сила или като един обикновен смъртен фен на ГЕРБ и лично на кандидатът на тази партия за премиер?


Защото, ако се замислим сериозно и все още стоим на богословска вълна, то трябва да припомним, че отношения на Борисов с небето са сложни и трудно се вписват в каноничните размишления за живота. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател в края на последната си спокойна година 2012 година бе обобщил своите религиозни разбирания с фразата: "Как ще режа лента в църква, при началника тук? Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата само смирен. Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва".
Ако приемем, че Борисов е бил искрен в своето изказване тогава, то той е трябвало с гръм и трясък да прекрати излиянията Галактионови и да му кажи да не го коронясва преждевременно всуе, защото Онзи горе всичко вижда и може да извади торбата с наказания и ГЕРБ, о, мъко черна, да вземе само 80 депутати и тогава лидерът да се скита немил и недраг като библейски пророк из пустинята в очакване на знак откъде да забърше още парламентаристи за съставянето на мнозинство.



Пак в своето обръщение към журналистите в края на 2012 година Борисов реши да разшири своята теория за отношенията между земния и небесния свят и обобщи: "Правим го за Господ Бог, ще се виждаме пак, ако ни е рекъл. Това са огромни пари, които църквата никога не е виждала, но те са винаги недостатъчни за това, което дължим на Господ”.
Според тази теория, макар и изразена с езика на банкянското хулиганско богословие, земният човек е вечен длъжник на Господ и не може да му се изплати със звънтенето на презряното злато и монетарни средства. Можем да разчетем в тези думи на Борисов дори известна атака срещу неолибералното разбиране на пазара като Бог и на кинтите като единствен пророк за рая, защото в неговата школа парите на земята винаги са недостатъчно за небето, а следователно появява се някаква смущаваща ума на обикновения олигарх възможност, че с банкова сметка можеш да и да не можеш да си уредиш почетно място сред облаците.


Но ние направихме рязък завой. Друга ни беше мисълта. Просто е интересен проблем е дали Началника е приел със спокойствие идеята някой да се меси в делата Му и да определя предварително кой ще е премиерът. Защото някъде беше казано, че неведоми са пътищата господни и, ако Галактион е решил, че той е единственият, който може да ги разчете, тогава трябва го обявим или за национално богатство или да го пратим на лечение.
Аз не съм специалист по знаците, които небето праща и не считам себе си за успешен читател на знамения, но като гледам как природата е затиснала България, по-скоро мога да твърдя, че дори и Небето не иска да посрещне спокойно идеята, че на тези избори има предизвестен победител. Което е знак, че Началникът не приема кротко идеята Борисов да бъде коронясван предварително, особено от служител на институцията, която би трябвало да бъде най-близко до Него и, която да е особено наясно, че омешването на религиозните дела и делата светски е коктейл, който не е за психиката на всеки. Особено в страната с най-много врачки и всемирни спасители на глава от населението.



Бойко Борисов трябва да си припомни онази разтърсваща част от Библията, наречена "Плач Иеремиев" в който се появяват пророческите думи: "Викам приятелите си, но те ме излъгаха; свещениците ми и старците ми издъхват в града, търсейки си храна - душа да подкрепят". Тоест, когато приятелите ти бързат да те обявяват за премиер, трябва яко да си плюеш на петите, защото не се знае дали Началника няма да реши да провери кой злоупотребява с волята Му, а пък ГЕРБ са партия, която със сигурност няма да издържат една подробна небесна ревизия. Ама никак.


No comments: