Friday, September 12, 2014

Новият социалист Радан Кънев




В желанието си да се подиграват на Николай Бареков медиите му прикачиха прозвището "новия политик". Това е готина ирония, въпреки, че младите поколения не я хващат много. "Новият политик" е култов английски комедиен сериал, който се излъчваше в България в началото на 90-те години. Отишлият си без време в началото на лятото на тази година гениален комик Рик Майол играеше безскрупулен английски депутат-консерватор, който не се свенеше да се забърква във всякакви мръсотии и интриги, за да изплува до върховете на политиката. Сериалът беше толкова злостна карикатура на английската политика в ерата "Тачър" и малко след нея, но за съжаление в България малко хора разбираха този емоционален заряд. Както й да е - хубаво е, че споменът за този сериал бе съживен в шегичка за Николай Бареков.


Но, ако медиите искат да бъдат честни сега трябва да почнат да наричат Радан Кънев - "новият социалист". Или поне "новият левичар". Все пак всичко сме очаквали от българските десни - да хвърлят истерични плюнки по паметници, да крещят, че те са лицето на "умните и красивите", да крият, че са деца на старата висша номенклатура, да изпитват неудобство в мига в който не стъпват по жълти павета или се отдалечат на повече от 150 метра от мол, да обясняват как сутрин и вечер отправят молитви към древните богове да поразят Кремъл със светкавици, да имат влогове в КТБ и да считат, че като хвърлят две кофи с боя по нещо това е политическа агитация - но да чуем от десен лидер, че се чувства ляв, това изобщо не сме го подозирали. Но ето че чудото стана. На беседа с неправителствена организация, при това носеща демоничното име Инистут за радикален капитализъм "Атлас" (тоест всички хора, които си мислят, че са си запазили с кинти ВИП-сепарета в рая, но са обречени да се пържат в адските котели за една вечност и малко отгоре) лидерът на ДСБ Радан Кънев е заявил: "В българските условия съм май по-скоро вляво отцентъра по убежденията си". Ихаааа!
Разбира се, десните фанатици във виртуалното пространство веднага започнаха да привиждат в тези думи някакъв висш компромат. Защото представете си само - лидерът на ДСБ да каже, че се чувства левичар е все едно лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади да се появи с тениска на Барак Обама. Заради това психодесните още дълго ще преживят тези думи, защото просто не знаят как да се справят с тях. А автентичността на записа бе потвърдена. Тоест - новият левичар наистина е направил самопризнания и вероятно трябва да го поздравим за това. Вярно, избрал е да го направи в егати кофти компанията, но пък големите истините на спазват график.


Гафът изобщо не е в това, че Кънев се самообяви за социалист. Гафът е, че той се опита да го отрече. И се позова на най-баналното - не помнел, срещал се с много НПО-та, щял да коментира като се запознае.
А истината е, че в изявлението, което стана публично за първи път в своята кариера на политик Радан Кънев казва нещо, което отдавна е известно: "България е отместена примерно спрямо Европа доста вдясно". От три или четири години насам много хора постоянно се опитват да обяснят това, но понеже десницата у нас почива на екстремистки основания и има психология на есхатологична секта, никога не го е признавала. С думите си новият социалист на практика дава истинската диагноза - България е в трагично състояние, защото е отместена толкова вдясно, че няма измислени хапчета за тази лудост.
Ако иска да е последователен и да остане в историята Радан Кънев трябва да защити точно тази теза при избора си на лидер на Реформаторския блок. Защото в крайна сметка иначе ще се получи върховна подлост. Значи смяташ, че България е отишла твърде надясно от Европа, но пак ще й предписваш от същото лекарство до окончателна смърт ли?
Възприемам изплувалото на бял свят признание на Радан Кънев за неговата левичарщина като вид катарзис. Така де - дори на талибаните от време на време им е позволено да проглеждат за истината.


Дясното в България е свръхексплоатирано и съответно доведено до абсурд. Всяка нововъзникваща партия бърза да се позиционира вдясно, което освен до пренаселване на това пространство доведе до неговата окончателна профанизация, защото да делиш терен с Илияна Раева или други от нейния калибър може да бъде объркващо дори за човек, който е прекалил с Едмънд Бърк или Айн Ранд. Лявото също е застинало в своето безвремие и опити за имитация на дясна политика и резултатът днес е една дясна, суперизтормозена България, където десните дават мило и драго да напишат някоя псувна на паметник, но не и с какво бедните хора ще се платят тока. С други думи - Кънев да заповяда в лявото пространство. Ние сме демократи с широки души и дори може да го черпим с бира от време на време. Важното е обаче да се знае, че оттук-нататък не може да продължава така. Не съм подозирал, че по време на предизборна кампания ще се получат такива откровения, но чакаме другаря Кънев на следващите протести срещу добина на шистов газ и срещу високите цени на тока. А, да, и кажете къде да му пратя една фанелка с Троцки. Нека на следващата си среща с Института за радикален капитализъм да я облече. 
Ще е кеф да знам, че буржоата ще получат киселини само от нейната гледка. 

1 comment:

Hristomir Ivanov said...

Лично на мен Радан ми е много симпатичен преди да стане председател на ДСБ. Кефят ме старите публикации в неговия блог. От тях се вижда, че е либерал. Изглежда добър и откровен човек. Това, може би, го прави лош политик. След негови признания дйдоха едни от най-големите подигравки срещу блока (предпоследната бе за сметките в КТБ, преди това за троловете).

Големият проблем за голяма част от определящите се като десни е пещерният антикомунизъм (не се отнася за всички). Затова почти всички търчат да се определят като консерватори - бягат като подплашени зайчета от най-лявото към най-дясното. Със сигурност има и откровени консерватори, но мнозина от тях, дори и Костов, не са. Радан също не е консерватор, личи си от блога му. Но пусти сбъркан политически ПР. В началото на 90-те на 20-и век антикомунизмът бе смислена позиция. Днес показва единствено липса на смисленост в позицията и върви заедно с бъркоча, че консервативното е най-антикомунистическо.