Tuesday, July 26, 2016

Медийното чудовище Доналд ТръмпВиждам, че в пропагандната битка срещу Доналд Тръмп вече се е включил и Гари Каспаров. В статия в "Уошингтън пост" Каспаров е написал остра филипика срещу Тръмп и го сравнява с... Путин. Хахаха, с кого другиго да го сравни, ако не със Сибирското чудовище, Московската Годзила, Хищникът от Кремъл, Маниакът от степите, тайният ужас на евроатлантическите девици...
Путин омаловажавал кризата в Русия, а Тръмп преувеличавал кризата в САЩ, двамата използвали език с който описвали какво мрачно бъдеще чака света, ако не бъдат избрани. Не знам за Тръмп, защото той доскоро не ми беше достатъчно интересен, но съм слушал/чел доста речи на Путин и никога не съм виждал в тях дори един милиграм от това за което говори Каспаров. Путин не е мелодраматизатор, почти никога не използва катастрофичен език, а речите му обикновено са доста конкретни, което е приятно разнообразие, особено, ако преди това си се давил в български парламентарен дебат. Каспаров описва един въображаем Путин. Разбира се, той има своето право на това, но от всичко казано следва, че и неговият Тръмп също е измислен. 
Тръмп е медиен монстър. Именно медиите го превърнаха от обикновен празнодумец в антисистемен играч, защото кампанията срещу него всъщност показа слабата страна на медийната демокрация. Във времена на промени, във времена, когато електоратът е издивял от безвремие и се задъхва от стоманеното статукво, той е склонен да си намери антигерой, който да не гради от тяхно име, а да разрушава. И всяка статия срещу Тръмп всъщност му налива адреналин, дава му обществена мощ, защото медиите вече се разглеждат като част от статуквото, а не като техен коректив. Каспаровиадата също няма да помогне. Тя дори е някакъв вид паника. Щом прибегнаха до аргумента "Тръмп е като Путин", то значи нещата наистина са омазани здраво. А най-интересното е, че Тръмп сам по себе си преди тази кампания едва ли би променил нещо реално. Неговата биография доказва, че той е човек на приказките, а не на действията, но както казваше Вонегът "ние сме това на което се правим, така че трябва да внимаваме на какво се правим". 
Чудно ми е в какъв човек ли превърнаха медийните атаки Тръмп, тяхното собствено чудовище?


No comments: