Thursday, July 28, 2016

"Шоуто на Слави" - новият Франкещайн на България




"Шоуто на Слави" се е превърнало в новия политически Франкенщайн на България. Използването на пряк ефир за директен натиск върху Конституционния съд, както си позволи да го направи дългия шоумен, така сериозно прекрачва границите на демокрацията, че прилича на някаква медийна антиутопия, която се случва пред очите ни.
Висшите магистрати обаче не се огънаха пред елементарното позьорство и превръщането на политиката в ежедневно пийп-шоу и отрязаха три от въпросите на митичния референдум на Трифонов. И постъпиха съвсем правилно. Допитването до хората не може да се превръща в инструмент на най-долнопробния популизъм и играчка на едно свръхего. А политическите маневри на Слави целяха точно това - превръщането на референдума в начин не за промяна, а за трупане на точки, за осмукване на възможността за бъдещо политическо действие. Нито един от въпросите с които ще се сблъска наесен избирателят не вървят срещу налудничавата икономическа и политическа система у нас. Това са повърхности въпроси, безцелни и безумно нестратегически. Което говори за едно - че те целят да налеят адреналин на ново политическо инженерство, а не да променят страната.

Опитът на Трифонов и сие да омагьосат избирателя е част от безумната поредица от кандидат-спасители, които системно са прецаквали България. Почна се с царя, минахме през Бойко Борисов, а сега на тъч линията загрява един телевизионен водещ, известен с патетиката си, с възклицанията си и с това, че досега се опитваше не един и два пъти да се закачи като паразит за някоя политическа фигура. Включително и за самия Бойко Борисов. В този смисъл референдумът на Слави е опит за сапун, за измиване на един доста смешен и позорен имидж.
Разбира се, трябва да сме наясно, че в решението на КС има и скрита мина. В него се вижда ясно как властта се бои от референдумите, защото, ако съпротивата започне тя ще дойде точно по този път. Някой ден някой наистина може да предложе нормална тема за допитване. И тогава всички слуги на статуквото ще си счупят краката да цитират това решение на КС. Трудно е да си българин. Става така, че постоянно си заклещен между две злини и ти идва само мрачно да псуваш докато виждаш как и двете се опитват да ти сложат верига около врата.


No comments: