Wednesday, July 06, 2016

Св. Борисов и усещанията за корупция




Всички сме наясно, че модерното проклятие не е да живееш в интересни времена, а да имаш за премиер активен телевизионен зрител. Това не е демокрация, а диктатура на дистанционното и заради това животът в България се е превърнал в екстремно чалга-риалити.
От заседанието на Министерския съвет тези дни обаче разбрахме и още един любопитен детайл - Бойко Борисов е и читател на социологически проучвания. И какво се получава - от едно такова проучване министър-председателят разбрал, че корупцията била завладяла България и стояла на едни и същи нива от 16 години насам. Заради това медиите с богобоязливо възхищение пресъздадоха неговите заповеди към министрите да я хващат тази корупция за гърлото и да я преборват. Именно там обаче Борисов произнася една фраза, която остана недооценена. Той говори за "размерите на корупцията в различните им варианти и усещания". Схващате ли? Корупцията е само усещане, някаква народна фантазия, халюцинация, която Министерския съвет може да пребори с две участия в сутрешен блок. Точно така ще бъде борена тя, уверявам ви - с приказки и клетви, че е преборена. Това ще е единствената стратегия на ГЕРБ.

Читателят на социологически проучвания, който от време на време е и премиер наскоро получи солидно оправдание и от другата извънземна власт на България - президентът. Само преди два дни Плевнелиев обяви, че кабинетът на Орешарски бил на корумпирания, а кабинетът Борисов-2 започнал да поправя нещата в тази сфера. Това е като удар с брадва по врата.
Орешарски ли взе заем от 16 милиарда с неясна цел? Орешарски ли сключи съмнителната сделка за МиГ-овете? Орешарски ли взе заложници в зала "Арена-армеец"? Орешарски ли удължи срока на концесиите почти до безкрайност? Орешарски ли се опита да въведе скандалната схема за отпечатъците в болниците? Орешарски ли превърна матурите в полицейщина? Орешарски ли вдигна пенсионната възраст? Орешарски ли превърна ремонтите на пътишата в безкрайна печатница на пари за наши фирми? Орешарски ли превърна парламента в ковачница на лобистки закони?
Най-лошото от всичко е, че нито едно социологическо проучване няма да накара Бойко Борисов да си зададе тези въпроси. А и медиите ще му спестят. 
В името на борбата с корупцията.


No comments: