Friday, September 30, 2016

Кандидатът на ГЕРБ - лицето на мръсотията




Тези дни най-влюбената в правителството социологическа агенция "Екзакта" пусна любовна ода под формата на проучване. Там вдъхновено се твърдеше, че 51 на сто от анкетираните биха гласували за "кандидат на ГЕРБ". И няма никакво значение, че не му знаят името, биографията, политическите възгледи и общественото поведение. Ако в друга държава социолог получи такъв резултат сигурно би се хвърлил от десетия етаж в знак на отчаяние и тъга. Това е знак за политическа пустош, а не за общество.
Разбира се, да вярваш на "Екзакта" е все едно да вярваш на телевизионна врачка. Проблемът тук е друг. Дали социологията не служи като активен начин за търсене на алиби. Завишават резултатите на ГЕРБ отсега, за да може народът да е подготвен за поредната гигантска манипулация, която се готви.

От 2011 година досега ГЕРБ никога не са печелили избори по честен начин. Тяхната изборна машина просто се усъвършенства от вот на вот, а тъжният пик на процеса видяхме в "заложническата драма" в зала "Арена-Армеец" миналата година. Това вероятно е една от причините ГЕРБ да не бързат с обявяването на име. Те трябва да смажат схемите, да разтворят портфейлите, да се свържат с местните гаулайтери и едри бизнесмени. Подобни начинания изискват дълго време за подготовка, а се говори, че преговорите понякога са по-тежки и от изборите за нов генсек на ООН.
В крайна сметка в мига, когато лузърът, изтеглил късата клечка бъде обявен като кандидат за ГЕРБ, за тази партия всякаква политика, идеи, анализи, ще престанат да имат значение. Ще са важни само финансовите потоци и пренаписването на протоколи.
Във всяка друга държава най-голямата партия щеше да бъде притискана да извади кандидат по-рано, да защити политиките си и своята визия. Само че у нас влюбената социология е съучастник за зловещата машинация. А ГЕРБ правят всичко възможно да изстискат идеите, да смажат политика и да превърнат вота в едно байганьовско упражнение по фалшификации. В този смисъл вече отдавна няма значение кой ще е кандидатът на ГЕРБ. 
Отсега е ясно, че той ще е лицето на цялата тази мръсотия.


No comments: