Monday, June 11, 2018

Как изгърмя първата пешка в кабинета "Борисов-3"?Още когато "Борисов" - 3 се забъркваше във вещерския бульон на политическото инженерство, мнозина наблюдатели се изправиха пред един парадокс. Много от тях се запитаха защо му е на ББ да пълни кабинета си с министри, които са абсолютни анонимници, съмнителни експерти и напълно обществено непознати, хора без политически опит и с нулева популярност. Но ето че тези дни успяхме да видим защо е така.
Кризата с майките на деца с увреждания започна бързо да излиза от контрол. Жените този път не повярваха на голи обещания. Мелодраматичните тиради на премиера, че е хлипал пред тв-екрана докато е гледал трагедиите на живо не дадоха плод. Срещите с разни министри зациклиха в нищото. Гневните майки издигнаха шатра пред парламента и обявиха, че няма да мръднат от там докато не получат конкретно решение. Тогава стана ясно, че трябва да бъде пусната кръв. И именно това е механизмът на оставката на Бисер Петков. Социалният министър бе жертван, защото от първия миг той няма друга роля в правителството.
На Борисов му трябваха пешки, които могат да бъдат отстранени, бушони, които да спасят него самия, заменяеми хора, които да насочат огъня в друга посока. Половината правителство е просто баласт, който трябва да бъде изхвърлен, когато жегата дойде. Пред нас имаме власт, която е конструирана в името на задържането на управлението, а не за някакво развитие. Този път Борисов реши да се окопае надълбоко, а това винаги става с цената на пожертвани мишени, които да го скрият. Точно заради това във властта бяха натрупани анонимници. С тях раздялата е по-лесна. И това става още по-очевидно, ако се окаже вярно, че Петков е приел всички искания на майките, а след това е бил посечен от касапското дуо Борисов/Горанов, които са отказали да финансират тази социална мярка. Всъщност още от ден номер едно на протеста беше ясно, че ключът към решението не е в социалния министър, а във финансовия. Само че Горанов обича да се изтегля зад кулисите, когато се случи нещо подобно, защото знае, че той е тези, които ще бъдат запазени.
Министрите за заколение са механизъм за оцеляване и алиби за нищоправене. Бисер Петков изгоря, а сега неговият заместник ще трябва да има дълъг период на адаптация, на разучаване на детайлите, на ориентиране. През това време майките няма да получат нищо.
Стабилността се превръща в мъртво вълнение, което те влачи към дъното.
Тоест има само една оставка, която може да промени нещата.
Долу Бойко Борисов!

No comments: