Sunday, February 10, 2019

Пошлият капитализъм унищожи Черноморието



ГЕРБ определено имат проблеми с дългосрочната памет и идеята да си научат уроците от близкото минало. Ако беше обратното те като дявол от тамян щяха да бягат от всеки намек за скандални строежи по морето и посегателствата срещу природните дадености на страната. Началото на краят на първото правителство на Бойко Борисов бе положен в края на 2012 година със скандалната афера "Дюнигейт", когато обществото смаяно научи, че 29 декара пясъчни дюни (защитен със закон обект) са били продадени на частен собственик, който е пуснал багерите да ги заличава. Още тогава стана ясно, че правителствата на Борисов изпитват хищен интерес към точно такива сделки, а кадрите на премиера до един са като негови клонинги в това отношение. Замитането на проблема не сработи, обществото настръхна, а малко по-късно през лютата зима на 2013 година първото правителство на ГЕРБ падна гръмовно от власт.
Всъщност ГЕРБ изтеглиха късата клечка. В момента в който първият от многото такива скандали се разгоря обществото вече беше настръхнало срещу превръщането на Черноморието в бетонна крепост. Уникалната комбинация от корупция, алчност, некадърност, рушвети и абсолютна липса на мисъл за бъдещето само за 15 години успяха да превърнат бреговата ивица на България в постапокалиптичен пейзаж, където съвместно съжителстват кичът и пошлостта. Там, където навремето имаше зеленина, простор, паркове като на всяко истинско място за почивка, изникнаха хотел до хотел, кръчми, ресторанти, барове, снобарски вили, секс-клубове и чалга-дискотеки. Слънчев бряг, легендарния курорт на социалистическото време, за кратко бе превърнат в топ-алкохолна дестинация и днес той е като анорексична сянка на самия себе си отпреди. Черноморието бе удавено в бетон и по него като малки оазисчета останаха някои диви места, които да напомнят на хората каква прелест е дала природата на България, но на всички им беше ясно, че хищният бизнес-апетит към тях няма да спре. Българската брегова ивица най-добре показва в какво се изражда всеки капитализъм щом бъде оставен без правила и регулация. Бизнес-апетитите много рядко се трогват от красивата природа - те искат хотели, сънуват туристи и шумни барове. Резултатът от тази политика днес я виждаме всички - българите постепенно бяха прогонени от собственото си море, повечето от тях се качиха на колите и почнаха да ходят в Гърция, а нашите бетонни чудовища започнаха да посрещат лумпени от цяла Европа, събрани у нас заради евтината пиячка и красивите жени. И, да, тук няма невинни, няма хора без кръв по ръцете, но в последните години точно, защото обществото стана чувствително по темата, след като голяма част от битката беше изгубена, всеки скандал придоби ново звучене и то с леко отчаяна нотка.
Така 2019 година започна с нова драма - серия от нови незаконни строежи по морето. Най-яркият скандал от тях беше строежът край култовата местност "Алепу", където беше заснето как багери дълбаят в пясъка, независимо от защитения статут на територията. След като снимки от местопрестъплението станаха обществено достояние веднага изплуваха и обичайните оправдания - край "Алепу" нямало строеж, а просто укрепване на плажа. Дори бърз поглед по снимките показва, че това е грандиозна лъжа. Въпреки това обаче държавните институции я приеха и само замразиха, а не спряха дейностите там. Което е обичайният начин да се хвърля прах в очите на хората. Сега единственото, което се чака е драмата да затихне и помнете ми думата - багерите отново ще почнат да дълбаят.
Застрояването на най-красивите защитени местности, посегателството върху най-ценното, върху онова, което трябва да оставим на нашите наследници, всъщност е запазената марка на ГЕРБ. То е метафора на тяхното управление, на беззаконието, което превърнаха в нещо ежедневно. Аферата "Алепу" просто го доказва, защото там на всички нива са набъркани хора на ГЕРБ - от кмета на Созопол до фирмата, която изпълнява обекта. И казваме всичко това дори не като политическо обвинение. Обвиненията са работа на прокуратурата. Тук го споменаваме, за да видим, че днес посегателството срещу природата е пряко следствие от свръхкорумпираното управление. Че бетонът по брега вече е бетон в главите на властта, която пряко се облагодетелства от такива безподобни нарушения. Ако човек си направи труда да проследи само строителните саги и апетитите около "Алепу" може да напише кафкиански роман, а след това да поиска да си пререже вените от бездънна тъга. Хубавото на новата ситуацията обаче е, че хората стават все по-нетърпими към всяка нова проява на подобно корупционно безчестие. Бетонът просто ражда естествената си опозиция, защото той е буквализирана метафора на грозотата на нашия живот по време на прехода. Покрай застрояването на Черноморието се видя и как една политическа бизнес-класа отплува в стратосферата на добрите доходи, как започва да тъне в охолство и разкош, докато на всички останали им беше отнето достойното съществуване, а най-накрая дори и общите ни природни богатства. Във всяка страна край нас подобни афери щяха да завършат с грандиозни съдебни процеси. Само в България завършват с медийна пушилка, временно отстъпление и после върховно унищожение на природа. Това е бизнес-модела, който превърна страната ни в бананова република. Това е върховната алчност, която унищожи бреговата ни ивица. Това е капитализмът от който страдаме всички, защото той е все по-безчовечен и алчен. Това е властта на едни самозабравени плутократи за които не е е останало нищо свято, нищо ценно...И не ме разбирайте погрешно. Това не е тъга. Гняв е. Предлагам ви и вие да се разгневите. 
Те се страхуват само от това. 

No comments: