Sunday, February 17, 2019

Предизборният Каракачанов е като пъпчив тийнейджър



От известно време насам като неясен сърбеж в мозъка ме гложди подозрението, че европейските избори (обикновено скучни, невдъхновителни и дори досадни) могат да се превърнат във вододелна точка. И то не точно за Европейския съюз, но за България почти със сигурност. Точно заради това залозите за този митичен вот се вдигат от ден и съвсем скоро политическата ситуация у нас сериозно ще заприлича на казино, където се са събрали камикадзета, които няма какво да губят. Нека това да не ви звучи пресилено. Пропастта между избиратели и политически субекти става все по-голяма, а скоростта с която ГЕРБ като ненаситен вампир унищожава своите коалиционни партньори, вече започва да заприличва на ненаситно хищничество. Точно на това трябва да отдадем предизборните гърчове на Обединените патриоти, които навлязаха в обичайното си състояние на сапунен сериал, излязъл от контрол. Трите части на малката коалиция бяха обезкървени, изтощени, приласкани и морално изнасилени, заради това днес от тази част на политическото пространство вече виждаме последни идеи и издихания за залъгване на разочаровани избиратели. И по-стара традиция и ВМРО, и НФСБ, а "Атака" се спасяват поединично, което прави ситуацията още по-смешна.
Точно в този контекст трябва да разглеждаме и концепцията за ромите, която беше представена от вицепремиера Красимир Каракачанов и вероятно ВМРО вижда като свой спасителен пояс на изборите. Защото това е текст, който сякаш е сътворен от пъпчив тийнейджър, който си мечтае за кариерата на доктор Менгеле, защото е окрилен от идеята за радикално политическо зло. Нека преди да представим идеите да обясня защо съм краен и, разбира се, прекрасно осъзнавам, че много хора няма да се съгласни с мен. Но България няма проблем с циганите. България има проблем с бедността. Когато говорим за бедността у нас много често си позволяваме лукса да изключваме от този разговор циганите и да си въобразяваме, че тяхното поведение е продукт на някакво изначално расово несъвършенство. А е точно обратното. Проблемът с циганите е социален. Всяко население, изолирано в гета, потопено в умопомрачителна бедност, изолирано от образователната система и без шанс за социална реализация, рано или късно ще попадне в сферата на престъпността. Това не е етнически капан, а социална проказа, която от години като общество се правим, че не забелязваме. Много по-лесно е да сочим обвинително към ромите и да ги изкарваме виновници за състоянието на държавата, въпреки, че простата сметка показва, че най-големите престъпления на прехода не са извършени от цигани. С което не искам да кажа, че гневът е безпочвен. Напротив - когато човек го пребият заради последните 15 лева от пенсията, той едва ли ще има време да чува аргументи и да бъде убеждаван във висшите истини. Понеже ни докара до състояние на екзистенциално оцеляване, никой няма време да търси голямата картина. Той търси виновник под носа си. И бързо го намира. Заради това етническото напрежение в България тлее като бавно като мокър барут и на моменти ескалира зловещо, подклаждано от изпечени политически провокатори.
И така стигаме до плана на ВМРО. Още щом го отгърне човек се вижда, че това не е план за битка с бедността. Това е антиромска стратегия, пълна с кресливи идеи, напълно противоречащи на здравия разум и неосъществими на юридическо и неконституционно ниво. Не и по начина по който Каракачанов го рекламира.  Например как ви звучи "ограничаване на раждаемостта на жени, които са оставили повече от едно дете в социални институции"? И как точно ще постигнат това? Ще ходят да светят на хората? Ще им забранят физически контакти? Или ще правят насилствени аборти? Това последното не е казано, но пък се обещават "безплатни аборти" все едно това е висша стъпка за интеграцията на ромите. Истината е, че отговорното родителство е въпрос на социални условия и на възпитание. Нито едно от двете не става чрез законодателно насилие и политически тероризъм. Планът на ВМРО отива и в други крайности - въвежда "трудова повинност", "безвъзмезден труд в полза на обществото", изобщо търси всякакви начини да демонстрира силна ръка и да изкефи максимално гневния електорат. Друга идея, която ме впечатли е, че безработните цигани, които получавали социални жилища ще трябва да помагат за тяхното строителство и така нататък. Цялата идея на плана е да демонстрира сила и власт, а не да реши проблемът с ромите. Защото, когато диагностиката ти куца, няма как да изгониш болестта. Цялата патетика на предложенията почива на идеята за циганите като за непълноценен етнос, а законодателство, което се прави за отделен етнос зловещо напомня на Айхман и не покрива никакви нормални критерии. В този план отсъства нещо много важно - държавата да пребори властта на циганите барони, които държат гетата в желязна хватка, а хората като крепостни селяни. ВМРО обаче са слепи за този проблем, защото българите също са в неговия плен, а тяхната власт се крепи върху такива полуфеодални схеми. И вместо решения имаме расизъм. Съвсем реален и обемен.  Ако искате да решите проблема – нека държавата да заработи. Нека социалната политика да стане ежедневие, работете срещу гетата, но не просто като ги съборите, а като намерите начин да осигурите на останалите без покрив прилични игрища. Ненужната жестокост срещу най-бедната част от българския народ няма да роди нищо хубаво.
И така с цел да се закрепи на европейските избори и да не изпада от политическата игра ВМРО прибегна до нещо, което отдавна се печеше в политическите лаборатории на прехода - откровен нацизъм. Проблемът с нацизма е, че той само привидно дава бързи решения докато на практика разрушава държавности. А все още остават цели четири месеца до изборите. Още отсега се плаша какво ли ще роди политическото безумие дотогава. Но лудостта е опасна за игра, защото един път изкарана от бутилката тя трудно се връща в мрака, а и първа поразява тези, които са се заиграли с нея.

No comments: