Sunday, February 06, 2022

Митологията за Новия Ляв Проект

 

Едно време, спомням си, всеки ден никнеше Нов Десен Проект. Сутрин ставахме с такъв, вечер преди да легнем ни ощастливяваше някой друг. И всеки един от тях щеше да връща блясъка на десните идеи, мощния антикорупционен дух и тотално модернизаторство. Общото във всички тези кухи конструкции е, че това бяха политически генно-модифицирани организми. Паразити, които искаха да усвояват свободни пространства. В нито един от Великите Десни Проекти нямаше дух и енергия, защото това бяха интригантски начинания за временно ползване. И резултатът беше логичен – всеки един от митичните проекти се издъни с гръм и трясък. България в един момент беше страната с най-много десни проекти на глава от населението, но ползата от тях беше нулева.

Днес се забелязва социологически и анализаторски напън да отворят същата ниша в ляво. В последните дни все засичам някой "загрижен" политолог, който да врачува, че  Новият Ляв Проект е на хоризонта и всеки момент ще се появи с холивудски спецефекти и сексапилен грим. Този наратив е банален, злостен, абсолютно ненаучен и целенасочено интригантски. Неговият лайтмотив е следния – БСП се свива, БСП става малка партия, това отваря терен за Нов Проект (възклицания, придихание и много удивителни вляво). Точно на тази телевизионна приказка трябва да отдадем и новите политически пируети и плонжове на Мая Манолова, която странно защо се е самообявила за носител на това Ново Нещо, което ще се намира в лявото пространство. Казвам странно, защото ясно си спомням, че кгоато тя си създаде своя организацийка бягаше като гербаджия от отговорност от лепенето на етикети. Съвсем доскоро тя беше основния говорител на идеята, че няма ляво или дясно. Дори днес, когато дамата се е наредила пак първа в редичката на партийните строители думата „ляво“ й дращи езика, защото тя говори за „социален проект“. И сигурно много анализатори и политолози ще подложат гръбнак пред нея и ще се опитат да я изкарат новата лидерка на недоволните леви. А оттам-нататък телевизионната фантазия не знае ограничения – към „новия“ Ляв или Социален Проект добавят – Михаил Миков, Красимир Янков, Весела Лечева, Антон Кутев…

Нека да не коментираме имената. Но още от великия Маркс знаем, че левицата носи в душата си проект на бъдещето. Интересно какво ли бъдеще ни чака с муцуни от миналото?

За десницата не отговарям. Но левите проекти трудно търпят телевизонно инженерство и пожелателно мислене. Както и не можеш да засадиш в тях стари плевели, които се опитват да минат за нови орхидеи. Някой много се  дразни от факта, че лявото пространство остана автентично, недокоснато от политическото инженерство. Защото левият избирател е безмилостен и към грешките на своята партия, но и към фалшификатите, които се опитват да му пробутат за истински стойности. Точно заради това опитите за Нов Ляв Проект с телевизионен лифтинг и операция за уголемяване на бюста няма да сработи. Най-малкото, защото днес се намираме в качествено нов етап от развитието на левицата у нас. Тя е изправена пред изпитанието да реализира идеите си в управлението и резултатът от това май ще е най-социалният бюджет в годините на прехода. Какво ли могат да предложат срещу това фигурите от миналото? Телевизионно съскане? Политически проклятия? Скандали? Тропане с токче?

БСП е направила много грешки в своят исторически път. Но истинска, жива партия с реални идеи. Сега някой се опитва да сътвори картонена квази-БСП. Нека да се опитат. 

Приятно ще е да видим как се провалят. 

 

No comments: