Sunday, September 10, 2023

Политически тероризъм

 

Наконтена с мажоретни бели ботушки, със специално направена прическа министърката на туризма Зарица Динкова огря преди два дни районите на бедствието около Царево. След това на страницата на министерството бяха качени 15 снимки от фундаменталното събитие. На 14 от тях грееше ликът на Динкова.

Разходката й до морския бряг очевидно е била не, за да помогне, а да си направи фотосесия на фона на апокалиптичния пейзаж. Маниакална самовлюбеност. Политически нарцисизъм, който не просто отвращава, той е противопаказен за всяка една държава. Но пък тази демонстрация много ясно ни демонстрира природата на новата власт, както и на фигурантите и случайниците, които попаднаха в нея.

Те нямат усещането за държавност, за това, че в криза властта съществува, за да даде помощ, а не нагло да се фръцка пред камерите и само да имитира съпричастност. Но ние живеем в имитация на държава. И заради това нямаме правителство, а имаме Сглобка. Нямаме парламентарно мнозинство, а некоалиция "интимна връзка". Как да чакаш от тези хора помощ? Как да търсиш съпричастност? Те са тук да си изпълнят мисията по усвояване на ресурси, да аутсорснат властта в ръцете на Посолството и след това да отлетят за топлите си острови.

А ние тук ще им сърбаме супата.

В казуса със Зарица Динкова обаче има един кошмарен и ужасяващ детайл. Министърката вика на плажа журналисти, които да я увековечат с новата прическа и кокетните ботушки и тогава тя вижда на пясъка костенурка. Жената набързо забравя хотелиери и пострадали хора и започва да гугука нежно на животинчето. След това разбира, че на пясъка има още една костенурка и решава да се прави на майка Тереза на животинския свят като върне и двете в морските води...

Проблемът е само един. В България няма морски костенурки. Няма. А от снимките ясно се вижда, че те са сухоземни, а Динкова очевидно ги е удавила и убила в бурните води на Черно море.

Бедните животинки. Оцелели са от потапа, но от ръцета на министърката на туризма - не. И толкова ли е нямало някой край нея, за да й каже каква върховна глупост извършва?

После в министерството очевидно разбират, че действията на тяхната шефка са в състояние да предизвикат чудовищна пиар-криза и тръгват да звънят по медиите, че всъщност костенурките не били върнати в морето. Но от пресцентъра на туристическото ведомство отказват да кажат какво е станало тогава с тях.

По същият начин престъпниците с киселина и белина се опитват да заличат отпечатъците си от местопрестъплението. Но това не отменя голямото питане - уби ли Зарица Динкова две костенурки и то само да си направи пиар?

Тя министър на туризма или на тероризма е? И няма ли нейната партия, Зелено движение, да й поиска оставката, а? Какво още трябва да избие тяхната представителка, за да разберат, че тази е като самоходен отряд на "Ал-Кайда" и оттук-нататък нейното присъствие в политиката ще е свързано с кървавото й престъпление. 

Да почиват мир бедните костенурки. 

И те не случиха на държава.

 

 

No comments: