Tuesday, September 19, 2023

Голям политически гальовник

 

Ромен Гари има един влудяващ, странен и леко сюрреалистичен роман, наречен "Голям гальовник". Голям гальовник е името на един двеметров питон, който безумно самотен парижанин отглежда в апартамента си. Повествованието на Гари е на границата между халюцинацията, съня и блуждаенето, но в крайна сметка главният герой напълно скъсква връзка с реалността и намира своя трагичен край в прегръдките на любимия си питон. Иронията е, че краят на книгата трябва да бъде почти щастлив. Любовта, макар и в нейния странен, плашещ и яростен вид тържествува...

Разказваме този сюжет с политическа умисъл. Защото от три месеца насам Бойко Борисов подобно на дълъг питон задушава в своите прегръдки ПП/ДБ. Интересното е, че той не го прави рязко, а стяга обръча милиметър по милиметър докато неговите жертви смятат, че все още са в сравнителна безопасност и всеки момент могат да избягат от игралното поле щом бурята дойде и светкавиците почнат да изпепеляват.

Вчера дойде пореден епичен епизод от драмата. Борисов пред медиите въздъхна, че ГЕРБ и ПП/ДБ са в реална коалиция. "По-коалиция от това няма как да има", каза той и добави, че ДПС също участва в нея. Тук вече питонското задушаване започва да става все по-силно и трошащо ребра.

Либералните медии правят чудеса от пируети и лингвистични шпагати само и само да избягат от прокълнатата дума "коалиция". Некоалиция, сглобка, ала-бала - какво ли не беше измислено, за да може ПП/ДБ да се опита да пази приличие и да има какво да говори пред своите избиратели, които продаде и предаде заради едното участие във властта.

Питонът разбра това и схвана къде е стратегическата слабост на ПП/ДБ - лъжата. Те дойдоха на власт с лъжа, закрепиха се с измама и продължават да се държат като телефонни измамници в управлението. И как се противодейства на лъжец - ами като казваш истината. И така Борисов започна със самопризнанията - ние сме в коалиция, ДПС участва в нея.

Това за ДПС можеше и да не го споменава. Всеки, който има очи да види как Делян Пеевски се разпорежда като парламентарен шеф и като премиер в сянка отдавна е наясно, че ни управлява триглава хидра, която е засмукала министерствата в отровната си челюст.

Големият гальовник Бойко Борисов вече откровено работи срещу коалиционните си партньори. Заради това на хората им се повръща като чуят евроатлантически ценности. Ако гледаме управлението за такива минават измамата, подлостта, параноята, вечното мрънкане и досадното морализаторстване. Една лъскава опаковка под която един питон смуче живота на политическото зайче, а и самият питон е остарял, мразен и бавен, сякаш всичко се случва в кошмарен роман.

Колкото по-бързо свърши този телевизионен цирк, толкова по-добре за държавата и хората. Някои сюжети трябва да си стоят в книгите. 

Те са практически непоносими в реалността. 

 

No comments: