Sunday, September 10, 2023

Тодор Тагарев и политическият чадър над безочието

 

Тодор Тагарев е един от най-големите политически неудачници, които са гастролирали на българския обществен терен. А това все пак означава нещо, защото в годините на прехода българските избиратели се нагледаха на толкова екзотики и еднодневки, че чак е страшно, мъчително и гадно за разказване.

През юни Тагарев най-накрая успя да осъществи своята детска фиксация и се добра до поста министър на отбраната в редовно правителство, а не в преходно, служебно. Той беше на път да осъществи този свой политически фетиш още през 2022 година в кабинета на Кирил Петков, но тогава категоричното запъване на БСП и яростният отпор на левицата торпилираха неговите шансове за получи кресло и престиж.

При Сглобката най-накрая и на неговата улица изгря слънце. Патологичният евроатлантик, съветникът по военните дела на Украйна, маниакалният русофоб и враг на свободното слово, със зъби и с нокти се добра до висините на властта и, ако вярваме на вълшебните приказки, всичко трябваше да потече по мед и масло, а бъдещето да бъде светло като погледът на шефа на НАТО, когато гледа американския президент.

Точно тук обаче путинистката природа на реалността буквално взриви красивите планове за безметежно съществуване. В края на миналата седмица цяла България научи, че Тагарев има спуснат за съветник някакъв анонимник от „Да, България“ на име Мустафа Емин. Същият се прочу с вдигането на истерични скандали в „Пирогов“, с нахлуването си в Шокова зала и с настояването си да бъде изваден пациента от там, за да бъде прието неговото дете. Сестра от „Пирогов“ в емоционален статус разказа, че Емин е заплашвал с министъра на здравеопазването и дълго време е смущавал реда и спокойствието в болницата.

Това можеше да си остане история за поредният самозабравил се микроорганизъм, който изхвърча от властта в мига в който си е повярвал по този начин, ако не беше сектанската упоритост на градските десни да се хвърлят да оправдават Мустафа Емин. Само за няколко часа беше родена конспирацията за руска намеса в тази история. Как от Кремъл са организирали тази хибридна спецоперация с цел оклеветяването на екипа на министър Тагарав. Всички полуинтелектуалци на психодясното се обявиха за първи приятели на Мустафа Емин, изкараха го ходеща политическа майка Тереза и фигура, пълна с хуманни добродетели и светли ценности. Политическата полиция на градските доносници веднага изрови подробности от живота на сестрата от „Пирогов“, която разказа за случая. Абсолютно съмнителна представителка на българския народ – била звънарка в „Александър Невски“ и изразявала съмнения във ваксините. Как да не я изкараш руски агент, пуснат като ракетен снаряд срещу силите на доброто. Единствено това, че болница „Пирогов“ пусна на официалната си страница версията на сестрата леко смути теорията на конспирацията им, но после и ръководството бяха изкарани путинисти. Все пак лечебното заведение носи името на руснак. Пълен кошмар.

След това на Мустафа Емин му беше предоставена специална трибуна, за да обясни своето поведение. Нивото на спектакъла беше в стил "Многострадалната Геновева". Той остро се възпротиви на идеята, че се е опитвал да нахлуе в Шокова зала и да вкара детето си там. Не бил такъв човек. Не искал децата му да го мислят за такъв човек. И въпреки, че той изобщо не е искал да вкарва своето поколение там, лекарите се появили да му обяснят как детето не бива да влиза в Залата, защото тя не е подходяща за техния случай. Интересно защо ли тези лекари са зарязали работа, за да обясняват тези неща на господин Емин при условие, че той "изобщо не е искал детето му да попадне в Шокова зала".

След това обяви, че може да е повишил тембър, но в никакъв случай не бил вадил името на министъра на здравеопазването като аргумент. Там, където го бил направил го направил на шега. Това е синтез на цялата му телевизионна изповед, която приключи с предварително подготвената опорка, че цялата драма е атака срещу "министър Тагарев и екипа му". Ще си каже човек, че в Кремъл нямат никакви ангажименти към войната в Украйна, а цял август с потни чела са планирали кървавата хибридна операция срещу сърцето на българския евроатлантизъм.

Дори и след тези лъжи и телевизионни мелодрами скандалът можеше да е затихнал и отминал в небитието, особено след патетичното заявление на "Да, България", че тяхната Контролна комисия ще разследва случая. Само два дни по-късно обаче стана ясно, че Тодор Тагарев е пратил нещо като молба, нещо като заповед до Министерството на здравеопазването в която да му предоставят информация по случая. Но с интересен детайл - Тагарев всъщност основно се интересува кой е взел решението информация от личен пост да бъде качена на официалната страница на "Пирогов", кои са администраторите на страницата и каква проверка на фактите е била извършена преди статусът да бъде оповестен.

Тук трябва всичките ви аларми да запищят. Тагарев изобщо не се интересува как точно се държал Мустафа Емин в "Пирогов" и отговарят ли на истината описанията на неговите действия. Основният му интерес е към това кой, кога и как е решил да даде гласност на този скандал. Първото е търсене на истината, второто е държане на политически офицер от Гестапо. Това по същество е опит за вдигането на чадър над главата на Мустафа Емин и именно абсурдността на това искане наля допълнително бензин в скандала. А след това, вече в началото на седмицата, като лавина излязоха обясненията на медицинския персонал от скандалната вечер. Според тях съветникът на Тагарев не просто се е държал агресивно, но искал имената на всички лекари, за да може да ги постави на бюрото на здравния министър. Лекарите свидетелстват и за това, че Емин е искал да изкара друго дете от Шокова зала, за да бъде прието неговото собствено. И обясненията му, че е нормално да е изнервен заради дългото чакане изобщо не са оправдание. Господин Емин очевидно няма как да знае, че всички останали обикновени българи също чакат. Чакат дълго, но не тръгват да размахват служебното си положение като аргумент да прередят абсолютно всички.

И така от една случка, която можеше да отдавна да е останала в блатото на забравата, ние се сдобихме със скандал, който драматично разкрива природата на новата власт. Самозабравени службогонци, които още преди да са навършили даже и сто дни в управлението вече се държат като коменданти в концлагер и настояват за абсолютно подчинение и превиване на гръбнак. Не е ясно кой е пиар-геният, който нареди на Емин да лъже в телевизионен ефир и да говори врели-некипели, но вече си имаме ходеща бомба, която ДБ упорито се отказват да обезвредят. А би трябвало да им стане ясно, че поведението им на секта точно в този случай ги вкара в много тежък капан. Защото сега се оказва, че те са вдигнали чадър над един човек, който не само говори неистини пред камера, но и наистина се е държал като маниак пред лекарите в най-известната болница в България. И всеки ден в който Емин продължава да е на работа в Министерството на отбраната е като нож, който се забива все по-дълбоко в ребрата на правителството. Може би на ДБ трябваше да им светне лампичката и от това, че една голяма част от скандала беше раздухан от бившия здравен министър Костадин Ангелов, а Бойко Борисов в края на миналата седмица въздъхна, че Тагарев трябва да подаде оставка.

Тук нямаме никаква дълга ръка от страна на Кремъл. И имаме класически сблъсък на сектантския нарцисизъм с реалността. Истината е, че през аферата "Емин" може да се види как тези, които твърдят, че искат да променят България и да връщат правилата, всъщност са абсолютно същите като всички останали. Даже са по-лоши от тях заради маниерната претенциозност за различие. Ясно е, че това управление от първия си ден е удавено в компромиси и всякакви простотии, но случаят с Мустафа Емин е абсолютно различен. Той като микроскоп ни показва как ние живеем в две България - те в своята в която си мислят, че всичко им е позволено, както и това, че са се докопали до властта ще бъде завинаги, и ние, всички останали, които гледаме тази политически спирохети и се чудим какво ли още могат да причинят на многострадалната и прекрасна родина. Кабинетът от първия си ден дава поводи да се вика "Оставка!" с цяло гърло, но след телевизионната сапунка на Мустафа Емин вече има оправдание и за хвърлянето на павета. 

Като начало срещу Министерството на отбраната.

Пък после ще видим...

 

 

No comments: