Tuesday, September 12, 2023

Трите капки на Кирил Петков

 

Циклонът "Даниел" съвсем наскоро опустоши крайбрежията на Гърция, остави без ток островите, предизвика бедствена ситуация, а тези дни върлува край Либия и взима жертва след жертва...

Ние обаче в България също не сме в безопасност. По телевизията върлува циклонът "Кирил Петков". Участието му в "Лице в лице" ще бъде запомнено с две неща:

1. Публичната екзекуция на българския език.

2. Танцуването на ча-ча-ча около истината за управлението и задкулисните механизми за неговото създаване.

Българския език на Кирил Петков е интелектуална катастрофа, сценка от лингвистичен апокалипс, есхатологичен кошмар докъде може да докараме някой ден нашата родна реч омайна сладка. В стихотворението на Ран Босилек (да не се бърка с Рамбо Силек, хохохо) българската реч звучи като утрен звън. 

Кирил Петков успешно я превръща в сюрреалистично техно бучене от което излизаш с гадно главоболие и усещането, че си живял в съвсем различна езикова реалност.

Само той е в състояние да направи "тънка превръзка" с идеята, че хвърля мост от тема към тема.

Връзка е едно, превръзка е съвсем друго.

Рекламите за превръзки всяка вечер ни бомбардират от малкия екран. С крилца, без крилца, дневни, нощни, със суперсилата да абсорбират три капки. Кирил "Трите капки" Петков пък е в състояние напълно да абсорбира здравия разум, да се изгаври с познанията на всеки филолог по езика му и да създаде такъв постмодерен слог, че да предизвика зъбобол, стомашни спазми и червен вятър даже и у Георги Господинов, господарят на нищоказването в нашите литературни ловни полета.

Танцът на Кирил Петков около истината обаче е много по-опасния процес. Защото само за няколко дни очевидно ПП са получили директни указания да заобикалят по всякакъв начин темата за срещата в Самоковския манастир. Така де - щом можеш да попиеш здравия разум, защо да не заличиш напълно и истината за това, което се е случило. Трите капки като политически механизъм за амнезия, като опит за пълна дискредитация на реалността. Размиването на истината като заличаване на мазните отпечатъци от сцената на убийството.

А истината е, че покупко-продажбата на избирателното им тяло се е състояла много преди  скандалният запис, още докато ходеха из сутрешните блокове и мелодраматично заявяваха, че ще пенсионират Бойко Борисов. Още докато се биеха в гърдите, че са Голямата Алтернатива те вече са правели алъш-вериш със статуквото и са подготвяли пералнята за ГЕРБ, Делян Пеевски и виновното минало.

Наистина как да разкажеш това на правилен български език. Единствено наранената лексика на Кирил Петков е в състояние да съвмести лъжата, ужаса, измамата, интригата и да ги поднесе като някаква митична история за успех, гордост и политическа тактика.

Нека да направя една тънка превръзка, хохохо, точно така се изсмуква кислородът от едно общество.

Забий ритник в езика му, пусни огнепръскачи срещу историческата памет, а най-накрая закопай истината в среднощния гроб на психодясното съзнание и резултатът ще е това, което имаме днес…

Превръзка за мозъка. 

Пълнолуние в държавата. 

И в мрака шетат политическите мошеници и шмекери.

Поне езикът ни да бяха оставили на мира.

Той с нищо не е заслужил такава съдба. 

 

No comments: