Wednesday, October 02, 2024

Извратена кампания

 

От десетина години насам една екзотична особеност на българските предизборни кампании става все по-водеща и все по-дразнеща. Парадоксално е, но в месеца, в който българските избиратели трябва да са най-информирани за политическите процеси и тънкости, те получават единствено пиарски репортажи, рекламни новини и пълно отсъствие на истинска журналистика. Медиите възприеха правилото, че само който си плаща ще бъде отразяван.

Всички останали са в кошчето за боклук.

Така медиите са пълни с розови дописки за случайни срещи и малоумни лозунги, но не и с адекватни анализи за всичко, което се случва. Едва ли този подход е основната причина за все по-намаляващата избирателна активност, но със сигурност и този процес влияе. Защото, когато хората търсят, за да разберат реалните предложения на политическите формации, тяхната визия за бъдещето, те получават захарен памук под формата на платени репортажи и нищо друго. Все едно политиката е била отменена и започва диктатурата на политическия маркетинг.

Този процес се случва единствено в България и това сериозно вреди на предизборните кампании. Ясно е, че медиите трябва да съществуват от нещо, но ако за целта те жертват журналистиката, това не е оцеляване, това е погром.

Ролята на средствата за масова информация в съвременната политика е огромна. Те са основният канал, който прави политиката обществено достояние. И социалните мрежи няма как да бъдат заместител на критичното мислене, качествения анализ, обективното пресъздаване на събитията и припомнянето на ключови факти от миналото. Когато всичко това бъде подчинено на парите, електоратът се разделя на отделни балони, които нямат реален досег до цялата палитра от мнения и противопоставяния. Ето как стигнахме до ситуация, в която партиите дори не се стремят да търсят периферия. Те са заключени в усмирителната риза на своите избиратели, говорят единствено и само на тях, а идеята за политика се разпада на съставните си части.

Може би точно заради това в много страни по света медиите отказват да вземат пари за изборите. 

Това ги лишава от тяхното основно качество и разрушава обективността, която би трябвало да е водеща за тях.

Платените по избори медии правят кампанията извратена. 

Медиите пускат информациите безкритично, а резултатът е, че хората така и не успяват да се запознаят с това, което участниците в изборите предлагат. 

И след това постоянно някой по телевизиите се оплаква, че хората не се чувстват ангажирани с бъдещето на България. 

Как точно да го направят? 

С извратени предизборни кампании винаги се стига някъде другаде. 

Не там, където се стремим.

 

No comments: