Sunday, April 05, 2009

Сърцето и разумът на левицата

Капиталистите са готови да ни продадат и въжето, на което ще ги обесим. Това е мисъл на Владимир Илич Ленин. В новоучредената партия "Българска левица" би трябвало да имат памет за класиците, защото според обявените им цели те целят реабилитиране на лявото. Ленин - така поне се твърди, а и историята го показва - не е от най-големите идеолози на земята, но чувството му за реалност, тактическите му умения и невероятната способност за анализ на ситуацията, е това, което му помага да увенчае с успех своето най-голямо начинание - революцията. В партия "Българска левица" обаче видяхме точно обратното - старите скучни клишета, политически подлютени с две дози здрав популизъм и една красива и удряща в сърцето носталгия по миналото. Левицата сама ни подава въжето за което Ленин толкова мъдро говори.

Сред обещанията на новата партия, а те звучат красиво дори и да хардфеновете на десницата, можем да открием - незабавно вдигане на пенсиите с 50 на сто, бюджетно финансиране на здравеопазването, отпадане на ДДС върху учебници, лекарства и основни храни и много други. Едва ли има ляв човек по тази земя, който да не хареса обявените идеи. В идеалният свят вероятно всяка една от тях щеше да е неизменна част от политическата практика. Веднага обаче възникват редица въпроси и то свързани с презранята реалност - а какво правим с икономиката, откъде ще дойдат парите за този бюджетен разгул и то в състояние на световна криза. Навремето новозенландсите социалисти през 60-те години на миналия век започват да получават критики за това, че водят донякъде дясна икономическа политика. Премиерът на страната, социалист отговаря "Без икономика няма социална справедливост". Може би това е основната грешка на партия Българската левица. Тя се оплете в клишетата на лявата словесност, а пропусна факта, че има икономика, че тази икономика, каквото й да говорят, върви напред и този ръст не може да бъде рискуван лесно.

Щом има програмни различия вероятно трябва да има и две партии. Това е правило. Но след като цял ден четох посланията на новата формация, не можах да събера сили в себе си да им повярвам. Защото левицата трябва да се опира на личности с биография, на личности с подготовка, а във новоучредената формация виждаме хора, които не могат да внушат доверие, уви. Един от тримата новоизбрани лидери на партията Иван Генов в събота каза нещо, което трябва да отбележим. "Нашият 4 април е контрапункт на онзи 4 февруари отпреди 12 години, превърнал се в рождена дата на българската олигархия. Ние пак сме тук, защото сърцето ни бие отляво", каза той. Хубаво е да знаем къде е сърцето ни, но в политиката трябва и разум. Защото без разум политиката би се превърнала в метафоричното лениново въже, за което не би трябвало да се говори в къщата на обесения.

No comments: