Friday, April 24, 2009

Еврозалъгалки

Времената са брутални. Кризата фучи като побесняла вещица, идват избори в цяла Европа, никой не знае накъде ще поеме светът. В такива времена май всички политици се нуждаят от враг. От образа на неясната заплаха, която идва да смути европейския ред. И ето, че отново България се оказа необходимият виновник. Този път обаче ударът идва от двама представители на Партията на европейските социалисти - Дани Йоргенсен и Пауло Казака. В специална резолюция те обвиниха Европейската комисия, че е дала подвеждащи изявления за готовността на България за членство в ЕС. Според Казака страната ни има нефункционираща съдебна система и не може да усвоява парите от еврофондовете.
Нека да погледнем трезво. Оценките не са нови, а и посочените проблеми ги знае всеки българин. Но пък позицията на двамата социалисти е некоректна и по никакъв начин не приляга на хора с леви разбирания. Това е заиграване с елементарните страсти преди избори, когато част от евродепутатите се сещат, че могат да попаднат в медиите единствено с гръмки изявления и заглавия, които да светят в неонови светлини: "Заплаха! Заплаха!" Защото какво ще рече да си подготвен за влизане в ЕС? България съвестно изпълни повечето от препоръките и продължава да ги изпълнява. Проблемите с еврофондовете наистина са налице, но през такива са минали повечето страни. Какво предизвиква изведнъж такава неочаквана декларация? И пак се връщаме към началото - времената са брутални и наближават избори. За да илюстрираме колко е парадоксален погледът на двамата евросоциалисти, можем да обърнем перспективата. Преди няколко дни стана ясно, че ОЛАФ е хванала британски евродепутат да пере пари. Представяте ли си някой от българските избраници в Европарламента да внесе резолюция и да обвини ЕК, че е дала подвеждащи данни за моралните качества на представителите на Албиона? Чрез този абсурден пример става много по-ясно колко сгрешена е гледната точка на двамата евросоциалисти, защото вместо като помощ, тя е формулирана като обвинение.
Само преди няколко месеца на посещение у нас беше шефът на депутатите от ПЕС Мартин Шулц. Той обвини Европейската комисия в двоен стандарт към България. Защото правилата на мача постоянно се променят, а след това вечно се чудим защо няма отбелязан гол. Предпочитам да вярвам на думите на Шулц. Все пак беше хубаво и част от неговите колеги, от неговата собствена група, да бяха ги чули. За да не изпадат в комични ситуации. Времената са брутални. Но предизборните страсти ги правят прекалено смешни.

No comments: