Wednesday, April 22, 2009

Предизборните автобуси

Наистина наближават избори. По всичко започва да си личи. Не са ни необходими сетивата на астрологът-терорист Емил Лещански, за да се досетим за това. Заместник-кметът на София Александър Цветков вчера обяви, че общината пуска пробно три автобусни линии, които да возят софиянци безплатно (да подчертаем - безплатно!) през нощта. Красива идея. По една случайност идва точно преди изборите, ама ако тръгнем да се задълбаваме в подробности, ще излязат наяве доста нелицеприятни неща.
От 9 април насам, откакто бе обявено кризисно положение в София, Бойко Борисов опищя мощно света, че правителството си прави предизборна агитация на негов гръб, че такива акции преди вота били безобразие, пътьом спомена за преврат и най-накрая се ожали, че в столицата бил назначен служебен кмет. Ако приемам кметските думи за истина, нима предизборното пускане на безплатни автобуси не е действие от същия порядък? Нима заигравката с джоба на софиянци не е по същия начин общинска пиар акция, която цели да покаже грижите на Бойко Борисов за София? Въпросите са много, а отговори подозрително отсъстват.
Безплатен обяд на този свят няма. Заради това е хубаво да попитаме за финансирането на тези линии. В официалното съобщение йезуитски пише, че то ще дойде от собствени приходи на "Столичен автотранспорт". Това е най-малкото смущаващо, заради постоянното оплакване от страна на тази фирма, че работи на загуба. Досега всяко поскъпване на билетчето в София бе съпроводено именно от такива жалейки, а изведнъж се оказва, че фирмата дотолкова е просперирала, така е процъфтяла във времена на световна финансова криза, че е решила благодатно да развърже кесията си и да сподели своите печалби със софиянци, като им пусне безплатен транспорт. Ами след като има възможност през нощта да е така, нека да подходим радикално по въпроса и да направим целия градски транспорт безплатен. Така хем кметът ще се превърне в истински супергерой, пък знае ли човек, може софиянци отново да гласуват за него...
Вън от черните шегички обаче предизборните трикове започват да стават уморителни. Все пак нека да признаем, че има еволюция на начините, по които политиците се опитват да се харесват. Еволюцията е от кебапчето до безплатния транспорт. Нека по-често да има избори в София, така може би ще се уредим и с безплатна вода за няколко месеца, опрощаване на данък сгради, две години без такса боклук, безплатни детски градини. Полето на популизма е неизчерпаемо, особено като го поливаш не с твоите, а с парите, които самите хора са ти ги дали.

No comments: