Tuesday, April 28, 2009

Наръчник по болести за арестанти

След като вчера делото за Здравко Баретата се гледа при закрити врати, но с очевидното отсъствие на основния обвиняем, от прокуратурата обясниха, че той е толкова зле, ама толкова зле с "болест в долната част на тялото" (цитатът е дословен), че просто не може да се яви в съдебната зала. В света върлува свинският грип, но в сравнение с болестите, които отдавна тръшкат нашите известни арестанти, дори това страховито бедствие ни изглежда смешно. Ето защо в полза на историята и в чест на сляпата богиня с везните ще се потрудим да създадем един наръчник на болести на арестанти, който може да влезе в историята на световната съдебна система.

Морбили, варицела, рубеола. Това не са италиански оперни певици, а видове шарка, които идеално прилягат на наркотрафиканти. Винаги можеш да опищиш света, че шарките ти от детството те преследват и не само не си в състояние да стоиш в затвора, но дори трябва да съдиш държавата, че зад бетонните стени вирусите са се домогнали до теб.

Сърдечен порок и сърдечна слабост. Това е прекрасно заболяване с философска тревожност. Особено приляга да си го приписват едри мутри, които могат да строшат дори жълто паве с юмрук. Болките в тази област успешно могат да бъдат приписани на стреса от задържането, както и на грубото държание на полицаите по време на целия процес. "Машинката не издържа" е реплика, която често можете да повтаряте пред медиите и театрално да гълтате хапчета за сърце.

Но ви призовавам - в името на рекорда, уважаеми арестанти - бъдете оригинални. Стига вече с изтърканите дископатии, главоболия и мигрени. Защо не пробвате с ефирно звучащото заболяване - псориатичен артрит. На прокурорите ще им изхвъркнат очите. Дисхидрозиформена екзема - не е за подценяване. Медиите ще напишат цели разработки. Ехинококоза на белия дроб - звучи така все едно идвате с болест от чужда планета. Не само обвинението ще се шокира, но дори и криминалната ви конкуренция може да ви прати цветя от съжаление. Инфекциозна мононуклеоза - дори адвокатът ви трудно ще произнесе тази болест, което ще убеди съдията, че нещата са направо на умирачка. Мезентериална исхемия е заболяване, което също ще работи на ваша страна. Хипертрихоза, което е другото име на патологично окосмяване - със заболяване като това не само ще ви пуснат от затвора, но то ще бъде повод и за приятни смешки, като си пиете уискито с аверите. Един път навлезли в приказния свят на болестите, уважаеми арестанти, няма да поискате да излезете от него. Да не говорим, че именно той ще ви осигури приятни дни на свобода, докато другите се гърчат в затвора. Да живее медицината!

1 comment:

Димитър Лъжов said...

Сашо - свежо и остроумно! Браво...