Monday, June 08, 2009

Другата левица

Зевзеци твърдят, че европейската левица е измислила интересен начин да отстоява своята идентичност. Тя застава между два купа с книги и прави следното - взима книга от единия куп, преписва цитат за борбата с капитализма и поставя книгата в другия куп. И дотук. След този цитат отсъства каквато й да е връзка с живота, с реалните проблеми на хората, а колкото й да искаме красивите думи не могат да преборят бедността, уви.
Тази политическа шега може би е добро начало на обяснението защо европейската левица не успя да се представи убедително на изборите за ЕП. Хората не припознаха в левите партии алтернатива. И това е проблем, който Партията на европейските социалисти не може да си позволи да подмине. Ударът не е лек, но пък е и възможност левицата да преосмисли своето отношение към управлението и проблемите на хората. Само с цитати не се променя икономика. Красивите леви фрази не могат качествено да скрият десните залитания. 
В крайна сметка европейската левица се озова пред голямо изпитание, което по класическата формула на китайците е и нейната най-голяма възможност. Социалистите трябва да се научат да осъществяват красивите фрази в реалния живот. Защото смисълът от съществуването на левица в политическото пространство е да се променя към по-добро животът на хората. Всеки друг модел води единствено и само към поредната шега на някой зевзек.

No comments: