Wednesday, June 10, 2009

Политическа естетика

Според един прословут белградски графит “хаос - това е, когато мюсюлманите обясняват на будистите защо католиците ги защитават от православните”. Ако преиначим това определение - “български политически хаос - това е, когато СДС и ДСБ обясняват и задължават ГЕРБ да се гласува за сините кандидати, за да бъдат спрени БСП и ДПС”.
В подобен афористичен дух можем да обобщим политическите активности на Синята коалиция, които за пореден път стават добър повод за комедия. Иван Костов и Мартин Димитров (наричани напоследък Лоръл и Харди) обвиниха ГЕРБ, че подхожда несериозно към идеята за общи мажоритарни кандидати. Невероятната комбина между десните другари роди и идеята една трета от бъдещите мажоритарни кандидати да бъдат излъчени от техните партии. Не му е лесно на Бойко Борисов! С такива бъдещи съюзници управлението никак няма да му е лесно. Може би именно тук е разковничето на липсата на ентусиазъм у него в изборната нощ. Бъдещите партньори започнаха с рекета и изнудванията още преди реалното управление, а ако докретат до властта заедно, почти сигурно е едно - хаосът е гарантиран. Защото ГЕРБ, СДС и ДСБ ще бъдет увлечени в политическа битка по обяздване едни други.
“Жените с хубави крака би трябвало да ходят на ръце”, гласи друга белградска мъдрост. Смисълът в нея е, че човек трябва да показва хубавото от себе си. Десницата в нейния настоящ вид обаче винаги ни прави свидетели на грозното. Може би заради това хората им отпуснаха едва около 7 на сто. По чисто естетически причини.

No comments: