Sunday, June 14, 2009

Предизборните прилики между политиците и птиците

Наесен птиците отлитат на юг, към топлината. Политиците не са като птиците (въпреки че имат известни прилики), но и те отлитат преди избори. Мигрират към различни партии с една-единствена цел - да се доберат до така желаното, топло, уютно и удобно депутатско гнездо, пардон - място. В резултат на което наблюдаваме ситуационни комедии, които не биха се родили в съзнанието дори и на напушен с марихуана сценарист. Нека да обобщим наблюдаваните миграции дотук, за да си изясним ситуацията.
Божидар Димитров като кукувица изкука, че в БСП му е тясно, щото ДПС като дамоклев меч висял над партията, и отиде да снася яйцата си в бургаското гнездо на ГЕРБ. Как осъществи полета на мисълта си и на своите идеи ще остане неизяснено в политическата история, което обаче има своите плюсове, защото, общо взето, Божидар Димитров е писнал на всички със своето всичкознаене. Мария Капон, Красимир Каракачанов и още други редки и екзотични птици, изтощени от това да летят самички в политическите небеса, си потърсиха ново ято и го откриха в лицето на гаргата Яне Янев, който грозно и зловещо грачи срещу всички, громи олигархията и кобно кълне партийната система (в един новосъздаден виц Янев е главен герой - една мутра дава указания на свой събрат как да излезе от автомагистрала "Тракия": "Караш направо и след десетия Яне свиваш вдясно...).
Българска нова демокрация, партия, която можем да сравним с тежкоподвижен щраус, определен от биолозите като проявление на чувството за хумор на еволюцията, изведнъж подписа споразумение със Синята коалиция. Причините и тук остават в политическия мрак. Зам.-председателят на БНД Борислав Великов обаче реши, че в синьото ято е тясно за душата му и в полет мигрира към хищните птици от ЛИДЕР, които в знак на благодарност го направиха мажоритарен кандидат на партията им в Монтана. Любен Дилов-син, прочул се със силни думи срещу Костов и статуквото в старото дясно, подкрепи Синята коалиция. Какви времена за птичите нрави и песни!
Предизборните полети и миграции обаче създават тежкото усещане, че в политиката отдавна не са останали идеи и принципи, а думите и идеалите са като птичи пера, понесени от торнадо. Странно ли е, че Ангел Христов, част от политико-милитаризираното дуо братя Галеви, се появи в обществото като кандидат на Партия либерална алтернатива и мира. Инфлацията на политическите думи е страшна, защото обезсмисля повечето опити за промяна на статуквото. И се получава прекрасна ситуация - политическите птици си кръжат, прелитат от ято в ято, грачат, кукат и вадят нокти, а никой не иска да признае, че дори и водачите изобщо, ама изобщо не знаят накъде трябва да се лети и къде е топлината.

No comments: