Sunday, November 29, 2009

Протежета на Галеви изключват екскмета на Дупница


Интервю в ДУМА стана причина за изваждането на Дангов от групата на общинските съветници на БСП в града



Специално организиран пленум свика миналия петък, на 20 ноември, общинското ръководство на БСП в Дупница. На него са привикани дори хора, които с месеци не са се явявали на заседания. В официалния дневен ред фигурират две точки - "Актуализиране на новата политика на БСП-Дупница" и точка "Разни". След претупването на разговора по първата тема, по време на втората точка бившият кмет и настоящ общински съветник Първан Дангов взима думата и иска подкрепа заради това, че шефът на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров го съди. Тодоров завежда жалба, защото се засегнал от изявленията на Дангов, че ОС в града е първият частен общински съвет. Вместо подкрепа от своите съпартийци обаче бившият дупнишки кмет е изправен пред стена от мълчание.
Думата взима председателят на групата на общинските съветници Станислав Павлов и предлага пленумът да разгледа "политическото поведение" на Първан Дангов. Интересното в случая е, че уставът на партията изобщо не предвижда такава възможност за "разглеждане на поведение". Повод за атаката срещу Дангов е интервю в ДУМА, в което той недоумява за това, че една лява партия подкрепя модела на управление в Дупница. В изказването си Павлов прави и извода, че неговият съпартиец вреди на партията с "многобройните си медийни изяви". Дангов е обвинен, че погазва партийната дисциплина и като аргумент срещу това е изведено именно интервюто му в ДУМА. Това обаче се оказва недостатъчно за Павлов и той предлага Дангов да бъде изключен от партията. Тогава заседаващите влизат в цяла серия от процедурни комедии, събралите се вдигат ръка три пъти, но и трите пъти гласовете не успяват да бъдат преброени. Най-накрая се стига до поименно гласуване. Едва един глас спасява Дангов от изключване от БСП. Председателят на БСП-Дупница Кирил Ангелов е сред въздържалите се. След като решението не минава, противниците на Дангов са готови със следващия си ход - предлагат той да бъде изключен от групата на общинските съветници на БСП. Този път атаката е успешна - 17 души подкрепят решението, а 7 са "против".
Саморазправата не спира дотук. В понеделник ръководството на БСП-Дупница свиква нарочна пресконференция, за да триумфира с постигнатите резултати. На медийната изява публично се обявява, че Дангов вече не е част от съветниците на левицата. Нещо повече - трима от ръководството - Асен Башленски, зам-председател на БСП-Дупница, шефът на левите съветници Станислав Павлов и членът на НС на БСП Иван Ибришимов, обявяват на медиите, че завеждат дела за обида срещу Първан Дангов в Районния съд в Дупница. Те се почувствали обидени от неговите интервюта, въпреки че никъде не са споменати персонално.
Ибришимов и Павлов станаха популярни, когато преди година защитаваха от телевизионния екран т. нар. братя Галеви в сутрешно предаване на Николай Бареков заедно местния лидер на ГЕРБ.
В последната си изява те навлизат и във "важни" детайли около партийния живот и като обвинение към Дангов споменават това, че плаща членски внос от 5 лв., докато лидерът на БСП в града дава цели 20 лв.
Друг интересен детайл е и това, че в деня след пленума, в събота, Башленски, Павлов и Ибришимов демонстративно се отчитат и пият кафе в центъра на града с кмета Атанас Янев, с шефа на Общинския съвет Явор Тодоров и с прословутите "братя" Галеви. Те обаче не коментират тази тема на пресконференцията, а съобщават, че към групата на съдещите Дангов се присъединяват още двама леви съветници - Георги Пехливански и Асен Илиев. Подкрепят ги и съветниците от движението на Галеви "Нашия град", което управлява Дупница. Така към днешна дата към Дангов има отправени общо 17 жалби всяка за по 10 хиляди лева, или общо за 170 хил. лв., като се очаква жалбите да станат 23.
Целият случай е нов акорд на политическа драма, която обаче трае от много време. Напрежението в БСП-Дупница датира още от 2006 година, когато Дангов беше кмет и се обяви срещу модела, който Галеви се опитват да наложат в града. Тогава Дупница се прочу с първия в света митинг в защита на двамата "бизнесмени" с фирми на Канарските острови. Дангов се опита да потърси помощ срешу Галеви от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който дори посети Дупница. Постоя и си замина. По-късно на местните избори през 2007 година спечели движение, което "братя" Галеви подкрепяха, но битката между тях и Дангов продължи.
"Абсурдното в този случай е, че уставът се развява като знаме само за да прикрие един случай на саморазправа", коментира Дангов пред ДУМА. Според него атаката идва от хора, които се страхуват, че ще загубят придобивките си като общински съветници. "Жалко е, че тук не става въпрос за политика. Жалко е, че ръководството на партията в Дупница тласка организацията в грешна посока, а от това големият губещ ще бъде БСП", убеден е бившият кмет. Той допълни, че проблемът е в това, че левицата подкрепя един престъпен модел на управление в града, напълно зависим от Галеви. "Бил съм винаги непримирим по отношение на каквито й да е било обвързаности със структури, оглавявани от съмнителни типове като Галеви", категоричен бе Дангов. Той отново остро постави въпроса, на който търси отговор отдавна - част ли е БСП от управлението на Дупница или не. Неговото питане обаче засега остава без отговор...

Кирил Ангелов, председател на Общинския съвет на БСП в Дупница:

Приложихме санкцията към Първан Дангов, защото той не зачита решенията органите на партията, нито техните решения. Не става дума за затваряне на устата на някой. Ние никой не сме ограничили във възможността да изказва собствено мнение и да търси възможност да влияе на хората. Това, с което не сме съгласни, е пренебрегването на решенията. Дангов прокарва някаква своя собствена политика, завоалирайки я във високопарни изрази. БСП в Дупница няма нищо общо с братя Галеви. Той води лична борба с тях, но ние отказваме да имаме нещо общо с нея.

No comments: