Tuesday, November 10, 2009

Ангелите вече са сред нас! Есма Реджепова


(пътешествие във вселената на циганската музика)





Понякога в живота има мигове – вълшебни и желани мигове! – когато чудесата се случват наяве. Точно пред очите ти. Точно сега. Наистина се случват. В такива мигове безумно щастие потича по вените на човек, а светът се разлетява на хиляди малки парченца, защото чудесата са по-силни и много по-величествени и страшно по-възторжени от един обикновен свят, сгушен в тъмен звезден ъгъл на Слънчевата галактика.


Така се случи и с мен докато стоях в зала 1 на НДК, а на сцената пееше самата Тя – циганската кралица, уникалната певица, богинята на музиката - Есма Реджепова. Това е единственият глас в света, който на път за космоса минава през сърцето на човек и пуска електричество в кръвта му. Чудото е пред нас. То се случва наяве. Трябва да ми повярвате!


Есма Реджепова е жена, която наближава 70 години, леко възпълна, но пък се движи по сцената така нереално леко, че в началото човек се обърква дали случващото се е наистина. После тя започва да пее. Когато гласът й се разлети в пространството, в същия миг получаваш потвърждение на факта, че ангелите отдавна се разхождат сред нас, просто ние сме твърде слепи да ги видим.


Когато Есма запее светът се променя. Тази жена владее до съвършенство изкуството да те изпраща сред звездите в глас. В един момент тя пее тъжно, пее така все едно всеки миг ще се разплаче, а, циганската музика е виртуозна в миговете, когато трябва да изразява тъга. И тогава човек усеща как световното страдание се стоварва върху него. Как мъката е ужасно неправилно нещо в този иначе развихрен и прелестен свят. А протяжният вой на кларинета в съчетание с разтеглената тъга, която струи от тромпета те кара да настръхваш целия. И тъкмо когато ти иде да бръкнеш в гърдите си с голи ръце, да извадиш сърцето си и да го стиснеш в юмрук, точно тогава Есма се провиква мощно и песента се мята веднага в океанът от радост и безбрежно веселие. Тогава вече ръцете ти не могат да стоят на едно място, те държат да бъдат във въздуха, защото циганската музика не търпи единствено безразличието.


Есма Реджепова, циганската кралица е като музикален ангел, който успя да вдигне цялата зала 1 на крака. Тази невероятна жена излъчваше повече аристократизъм от седем английски кралици накуп барабар с няколкостотин принцеси. Когато Есма пее, нищо друго няма значение. Абсолютно нищо друго. За два часа тя ти предлага разходка из поне седем живота, защото ти показва чистите чувства, чистата музика, показва ти как геният на една обикновена ромка от Македония може да преобрази целия свят и да кара кожата ти да настръхва.


Един ден циганската музика ще спаси целият проклет свят. Ще го изкара насила от неговата еднаквост, от лакираните тъпанарщини и от имитацията на чувства. Ще го изкара с шутове от сълзливият сантиментализъм и опитите за олигавяне на любовта. Любовта в циганския свят е разхода между ада и рая, която човек прави в един и същи миг. Тъкмо когато стената може да те смаже, трябва да знаеш как да танцуваш хоро. И Есма Реджепова, този ходещ сред нас истински ангел не обяснява това сложно. Тя просто пее, а сърцето ти потреперва, все едно е докоснато за първи път от божествената искрица.


Тази музика, тази велика музика завинаги става част от теб щом я разбереш и усетиш. Тя е като гориво в кръвта. Тя е като купчина от съскащи и сияещи звезди, които се сипят като душ над главата ти. Тя представлява красивият опит да разпериш ръце все едно се опитваш да прегърнеш света и да пееш с цяло гърло цигански думи, които не разбира, но това няма абсолютно никакво значение. Музиката на Есма е чудо и когато го видиш е трудно да си същия отново. Ти си от посветените. Видял си кралицата. Пял си с нея. Станал си й на крака!


Музиката на циганите, а Есма е техният пророк винаги е продукт на екстремно състояние. Есма пее така сякаш е побрала гласовете на цялата земя в себе си. Музикантите свирят на инструментите си все едно всеки миг ще изплюят белите си дробове през тях. Именно усилието ражда величието. То е това, което ти дава усещането за вселена. Усещането за нещо добро. Какво можеш да кажеш като си видял ангели и чудо едновременно? Алелуя! Алелуя още един път....И пак Алелуя. Светът е чудесен! Най-доброто място във вселената! Най-доброто наистина!


Мислите ли, че някога сте слушали музика? Ако никога не сте чували Есма наживо да пее „Чшай Шукарие” – значи се заблуждавате. О, колко се заблуждавате!


No comments: