Tuesday, January 08, 2013

Безкраен празник 2




Винаги ми е харесвала книгата „Безкраен празник” на Хемингуей. От него първо прочетох нея, защото заглавието ме грабна веднага. Това е нещо като биография на парижките години на Хемингуей, онова време на изгубеното поколение (приятелката на писателя Гъртруд Стайн е авторка на израза), което след Първата световна война се опитва да намери отново някакъв свой собствен път. Очевидно всяка епоха си има изгубеното поколение. Защото въпросите, които си поставя Хемингуей и до днес могат да звучат тревожно. Той пише „Безкраен празник” с едно упоение, точно по начина по който хората си представят останалата във времето назад идилия.
Безкрайният празник обаче продължава. Днес, в началото на 2013 година се замислих дали вече не е моето време и аз да сядам да си спомням. Моят живот не е особено богат на събития, но бях активен свидетел и каращ се политикан в някои от най-вододелните за България времена.
После обаче си отворих Фейсбук и видях, че времето упорито не иска да спира. То изтласква напред хора, събития, епохи и изгубените поколения днес имат уникален шанс. Не да страдат за златните епохи на невинност. А да се надсмеят над тях. Това е единственият шанс за някаква вечност. Защото иронията ще ни надживее всички.
Тя ще е нашият нов безкраен празник.
Мястото, където никой и нищо, ама никога не се взима насериозно.





"Буржоата, разбира се, е по-невинен от пролетария, по-близък е до утробния свят, до младенеца, до котето, до ангела, до херувима. В Русия невинните буржоа са крайно малко и това се отразява зле върху храносмислането на истинските революционери". Осип Манделщам, "Четвърта проза". Уникален :)))))))


---------------------------------------------------------




Досега приемах апокалиптичните възгласи за деградация на епохата с доста ирония. Защото деградация означава по-къси поли, а това лично мен ме устройва напълно. Но днес чета за класация на 100-те най-секси жени за 2012 година. И на първо място, май френдс, е Кати Пери, шантава певица прочула се с рефрена "I kissed a girl and i liked it" (Целунах момиче и ми хареса). Няма да ми отива на фейсбук-имиджа да говоря срещу жените, които целуват жени, ама кротко се размечтах за блаженното консервативно състояние на планетата в която първи в класация ставаха жени, които обичаха да се събличат, но все още си падаха по целуването на мъже...:))))))))))))


----------------------------------------------------------




Тази вечер народът се материализира пред мен под формата на градски пиянка в нощния трамвай. Пичът седна на седалката пред мен, извади от джоба си едно патронче с ракия, която имаше такъв аромат, че можеше да убие всички улични кучета в София. Кадърът се поогледа, пък нали пиенето не върви без компания се опита да ми подаде бутилката да си пийна. Отказах учтиво и му пожелах приятно пиене. Народът ме изгледа странно и ми отговори със дзен-коан:
- Приятно ли? Всичко е неприятно. Само пиенето, братче, става за нещо.
Нямах какво да отговоря. После народът се опита да ми разкаже за своя план как няма намерение да остава трезвен до лятото, ама нямах енергия да го слушам. И жалко, сигурно можех да науча още толкова много интересни неща...:)))))



---------------------------------------------------------



Понеже сега Станишев и Борисов спорят за това кой е обръщал палачинката и кой не, се замислих за това, че управлението на ГЕРБ може да бъде описано и с кулинарни термини:


1. Опит за гощаване с постна пица


2. Призив за раздаване на пържолки на кучетата


3. Снимката на Б.Б пред печено прасенце на стадион


4. Борба за това кой е по-добър паланчикар :))))


А най-накрая колективно всички ще трябва да духаме супата. Офф, това е плагиатство. Добре де - може да ни накарат да ближем сладоледа. Офф, това също е заемка. Абе в тази държава само с термини от кулинарията ли се говори? :))))))))))


-------------------------------------------------------------




В София е необходим само малко сняг, за да може всяка идея за ред да изчезне и на дневен ред отново да дойде естествената анархия на природата :)))) България е държава само до първия сняг. След него става анархистка комуна в която хората се справят сами с всичко, напук на това, че има някакво същество, което се представя за премиер :)))


-----------------------------------------------------------



Оооо, божеее, сега прочетох, че Божидар Димитров бил открил глинен пенис в Созопол. Вероятно с тази форма историята показва какво мисли за него...:))))))


------------------------------------------------------------------


Бойко Борисов най-накрая си призна. Той щял да даде на ГЕРБ инструкция да се гласува с "не" на референдума. Но друга ми е мисълта. Да са живи и здрави десните у нас. Тоест - да им е честита новата коалиция с Бойко Борисов :))))))


----------------------------------------------------------


Представа си нямам дали Плевналиев в предишния си живот наистина е бил ирландка. Обаче след като му изчетох обясненията съм убеден, че е в предишния си живот е бил ебаси мрънкалото. Не е чудно, че за новия му живот са го пратили в България. Очевидно ирландците са бутнали подкуп на кармата, за да пратят тази фабрика за сълзи и мрънкания далечеее от тях....:)))))))))))))))


-------------------------------------------------------------




Подуянски хроники след края на света и то само след кратък преглед на агенциите:


- Земеделският министър Мирослав Найденов помогна на пострадал при катастрофа на магистрала "Тракия"
Абе, този пич сигурно и в порно е готов да се снима само и само да не се говори за "Дюнигейт"


- Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев се оплака, че е бил обиден от лидера на БСП Сергей Станишев. Станишев го бил нарекъл дребен хулиган.
Серизна грешка на Станишев. Андрей Ковачев не е дребен хулиган. Той е мащабен идиот.


- В порноиндустрията пък вече търсели по-едрички мадами.
Е това, ако не е знак, че кризата свършва, не знам вече кое може да бъде :))))))


След като теглим чертата обаче май направих грешка, че станах толкова рано. Светът все си е същия. О, проклет да си, съседе с бормашината! :)))))))))))))))))))


-------------------------------------------------------------


За малко щях да кажа на таксиджията вместо към Подуяне да ме води към руското посолство да подавам среднощна молба за гражданство. Казах си, че щом един от нас (дебелите) тръгна нататък, значи е време всички да поемаме :)))) Ама после се отказах от мисълта за емиграция. За две звезди (мен и Депардийо, разбира се) дори и Русия ще се окаже тясна. За двама шишковци пък още повече :)))


--------------------------------------------------------


Късметът ми от баницата на БСП: "Здраве, щастие и рози, хубавото ще е в двойни дози" :)))) Пфууу, хората изтеглиха късмети депутати да бъдат, а аз "щастие и рози" - абсолютен политически лузър :)))))) Но пък емоционален късметлия :)


----------------------------------------------------------


ГЕРБ това не е точно партия. ГЕРБ това е продецунтска къща за перманентен телевизионен спектакъл. Сагата с дюните край Несебър е типичен пример за начина по който ГЕРБ се опитват да удавят всяка тема в журналистическа пушилка и безкрайна истерия. Мирослав (офф, всеки път го изписвам като Мирислав, страх ме е, че и във вестника някой път ще излезе така) Найденов се опитва да каже, че сагата е почнала през 2007 година, тоест отново във времената на Дявола, тоест на сатанинската тройна коалиция. Не знам обаче как Изчадието адово, тоест Тройната коалиция, може да е виновна за това, че земята е продадена без конкурс, по времето на ГЕРБ и то на кумеца на Цветан Цветанов...:))))) Очевидно тези пичове, Тройните де, бая политическа мощ имат. Въпросът е друг - колкото и журналисти да закара в Несебър, ако ще и извънземни да изсипе на земята, Мирослав Найденов вече се проваля на кастинга за шоумен :))) От ветеринарят актьор не става. Твърде много му личи, че е виновен :))))


-------------------------------------------------------------



Депардийо е толкова дебел (ох, брат по съдба), че като се пресели в Русия тя ще отеснее. Има ли начин ние да приберем у нас поне Курникова? :))))) Да не се мъчи в теснотията момето :))


------------------------------------------------------


Днес (това е следпразничен патент на електронните медии) слушах поне на три места как четири-пет врачки се правят на сериозни политически анализатори и прогнозират туй кабинети, туй министри, туй партии - направо няма тайни за тях във вселенско-политическия мрак. Едната твърдеше, че две нови партии щели да се появят до лятото и да вземат властта. Другата твърдеше, че България пред политически и кармичен цикъл и нямала право на повече грешки, заради това трябвало да има експертно правителство. Само дето дамата не сподели дали извънземните й казват, че кабинета трябва да е експертен или това е мнението на астралните духове...:))) И тогава, май френдс, загрях. Наистина ни трябва експертен кабинет. Направо да го направим от врачки. Като познават толкова да ги видим как ще се справят с управлението...:))) Но отсега да кажа - не им е позволено да се оправдават с Тройната астрална коалиция, която е на власт в момента в диагностиката на кармата :)))))


-------------------------------------------------------------



Установих кой е най-големия проблем на епохата. Никъде няма тишина. За абсолютно нищо. Човек иска да изкара два дни в тишина, два дни в творческа (разбирай предимно спяща) самота и точно тогава светът пристига при тебе по всякакви начини. Търсят те по телефона. Съседите правят ремонт. Навън се състезават с мотори. Подуянските пиянки пеят. Престрелките с пиратки продължават. Ето защо цивилизацията регресира - вече никъде не е достатъчно тихо, че да можеш да постигнеш просветление. И, о да, просветление, разбира се означава - план за това как да бъдат смъкнати цените на бирата :)))))))


-------------------------------------------------------------


В Подуяне пак почнаха да гърмят с пиратки. Народът почна да се събужда. И не само това - народът леко дойде на себе си и очевидно реши, че няма по-добро средство срещу махмурлук от още една порция пиротехническа забавления. Да ви кажа има истина в това - главоболието се обърква какво точно е причината за него - алкохолът или гърмежите и просто подава оставка и се оттегля в пенсия :))))


-------------------------------------------------------------------------


Гугъл се фукат, че през 2012 година са имали 1,2 трилиона търсения. Хахах, това, което от Гугъл не казват, че вероятно поне един трилион от тях са били на тема "палави мажоретки без дрехи" или "Гангам стайл". Очевидно светът иска това - голи тийнейджърки и смешно подскачане. А ние да не би да се правим на нещо повече от света, а? :))))))))))


----------------------------------------------------------------


Не знам защо си го причинявам: някаква злокобна настинка се омитва да се примъкне към мен като зомби, което си търси мозък за новогодишна вечеря. Тази екстра аз усложних като реших най-накрая да дам шанс на "Изгубения символ" на Дан Браун - книга, написана по абсолютно същата рецепта по която бе написана и "Шифърът на Леонардо" - три капки мистика, две капки протяжни исторически обяснения, малко екшън, няколко дози съспенс. Единствено невъзможността да предъвча друго четиво ме кара да чета Браун. Но пък да ви кажа - пичът определено си знае работата. Може предварително да е ясно, че главният герой ще е триумфира, ама яко се усеща, че Дан Браун е най-добър като описва лошите...:))))))


-------------------------------------------------------------------


Едно от най-вредните, грешни и мизантропски разбирания с които всеки българин е закърмен е древната като Юлиян Вучков поговорка: "Ранно пиле рано пее". Преподаваха ни я като възхвала на ранобудните, а пропускаха да ни кажат, че именно ранобудните скофтват света. Защото, май френдс, ранното пиле може да пее рано (в повечето случаи ранното пеене е добър повод да потърсиш органите на реда, за да те отърват от гадния шум), но пък късното пиле вижда как танцуват стриптизьорките, хаххаа :))))) С други думи - ранното пиле пее рано, защото с нищо по-добро не може да се похвали :)))


--------------------------------------------------------------------


Предновогодишното Подуяне прилича на поздравителна коледна картичка към света - пролетариатът мъкне алкохол за празника, търговците надуват цените, а твърдят, че сме в ерата на най-големите намаления, зяпачите псуват властта и проклинат премиера, пазарите са изпълнени с народ. Очевидно на народа му олекна, че светът не свърши и сега търси начини да компенсира преживения апокалиптичен стрес. А вятърът се мотае между всичко това като министър в оставка, който се чуди какво да прави, че медиите да го забележат. Абе светът не е лошо място. Подуяне също.
Такаа - а аз си взех своята доза реалност за деня и сега мога без угризения да дам живот на виртуалния си двойник...:))))


-------------------------------------------------------------------------

"Нито една биография не може да бъде толкова отвратителна, колкото нейния притежател", Светислав Басара, "Легенда за велосипедистите" :)))) (нещо ме влече към сериозна литература тази вечер).


-----------------------------------------------------------------------------

Чух готин лаф. Следващата година щяла да мине под знака на БКП:


Бойко
Ке
Падне :))))))



----------------------------------------------------------------


Изгледах едно интервю на Владимир Каролев и сега съм готов да обобщя цялата картина на кризата в главата на "десния икономист" (това е социален вид, който може да съществува единствено в излъскани офиси и с американски пари):


1. Кризата се дължи основно на намесата на държавата в икономиката.


2. Невинните неолиберали и банкерите-ангели отдавна са предупреждавали, че гадната държава ще доведе до криза, ама сатанинската държава продължила да се меси


3. Всички, които вярват, че алчността на инвестиционните банки докара кризата са социалистически и кейнсиански зомбита.


4. САЩ вървят надолу, защото Барак Обама е гаден черен комуняга, който иска в страната му да има обществено здравеопазване, а не здравеопазване само за богати


5. Джорд Буш-Младши също е бил комуняга


6. Социалните помощи глезят бедните (най-вече ромите-пиявици), които толкова си били влюбени в кочинката, че предпочитали да карат на мизерни пари, но да не работят


Изводът е много прост. Да слушаш десен икономист да ти дава съвети за излизане от кризата е все едно да наемеш Джак Изкормвача за съветник по борбата с престъпността :))))))



----------------------------------------------------------




Кравата на народното здраве

Джон Ленън

Там никой нямаше, докато скитах
ей тъй из фермерския двор.
Захвърлил всичките си черни мисли,
реших да кресна, вдигнах взор:

- Ела, излизай, очилата краво! -
повиках и очи извих.
Тя кротичко се приближи до мене,
въздъхнах и я издоих.

- Навреме идваш - кравата ми каза,
изблещила очи със стон. -
От много дни не сме доени вече
и чувстваме се като слон.

Потупвайки я по гърба, попитах:
- Защо не те доят така?
- Освен да е, защото във шишета
излизат МОИТЕ млека.

"Това ще е полезно за държавата!" -
си рекох аз и след това
до мен внезапно падна мъртва кравата.
(Разбих й тъпата глава.)

No comments: