Sunday, January 20, 2013

Защо се провалиха спецслужбите




Смазващо за обикновения гражданин на Републиката е, когато трябва да гледа как шефа на една от спецслужбите в България НСО се черви като първокласник в опита си да се оневини. Половин България гледа на живо пресконференцията на генерал Тодор Коджейков, който се появи три часа след атентата по Доган без да е гледал записите, без да е чел рапортите на служителите си, без да се е запознал с обстановката, за да може публично да мрънка в национален ефир и да са опитва да замита следите на провала на НСО, който този път стана очевиден за всички българи. Заради това няма нужда да се говори, каквото й да е, няма нужда да бъдат слушани мънкащите генерали, ексбодигардове на сегашния премиер, а трябва да се поставят важните въпроси, за да може да се изясни откъде идва този огромен провал на НСО.
Заради това ето няколко важни питания на които ще чакаме отговор:


1. Къде точно е била охраната на Ахмед Доган от НСО и защо не реагира на приближаването на Октай Енимехмедов?
Понеже атентатът стана пред очите на всички от снимките ясно се вижда, че първият гард на НСО, който се усеща, че става нещо съмнително се намира поне на 20 метра от Енимехмедов, което позволява на нападателя да натисне спусъка няколко пъти преди охраната изобщо да реагира.


2. Фактът, че друга фирма охранява НДК сваля ли отговорността от НСО за защита на Доган?
Тодор Коджейков няколко пъти подхвърли тази теза като опит да избяга от отговорност, но нима това дава отговор на въпроса къде са били служителите му в залата и защо нито един от тях не стои зад Доган?


3. Защо МВР е решило да охранява периметърът на НДК отвън със 7 полицаи, а не вътре?
Всеки, който е виждал НДК е наясно, че външният периметър на сградата много трудно може да бъде овардена от 7 полицаи. А и от какво са вардили отвън - от пряко попадение на ракета "земя-въздух"?


4. Защо час и половина в залата 3 на НДК не се появи нито един полицай да арестува и разпита атентатора?
Това забавяне е най-необяснимото нещо. Случи се нещо парадоксално - хора от ДПС осигуриха кордон около оръжието, показваха патрона, изобщо свършиха всичко онова, което полицията не направи, просто, защото не дойде на мястото подозрително дълго.


5. Малко след инцидента градския прокурор Николай Кокинов обяви, че атентаторът вече говорел. Кого точно искаше да предупреди с тези думи? Знак ли бяха към някой?



Досега властта не е отговорила на нито един от тези въпроси. Ама наистина на нито един. Заляха ни от скандално количество клишета и извъртания на истината, но не казаха нищо конкретно. Защото този път провалът не може да бъде скрит или приписан на извънземна заплаха. Оказа се, че България не само няма правителство, тя няма абсолютно никаква сигурност. Вероятно идеята да назначаваш бодигардовете си за шефове на спецслужби не е най-добрата стратегия на света.
Защо обаче трябваше да научим това по трудния начин? 

No comments: