Tuesday, January 22, 2013

В мъглата на историята, във водовъртежа на времената...




Понякога имам чувството, че живея в една и съща държава. Нямам представа дали в други части по света е така. Но тук доста често напоследък изпитвам усещането, че България е изпаднала в ментален маразъм и отново и отново повтаря кошмарните си съновидения. Едва ли има друга държава по света в която всеки опит за смислен дебат по някоя тема се превръща в безкрайна истерия и грамаден скок назад в миналото. България е страна обсебена от призраци. Тя сякаш не иска да повярва, че бъдещето е възможно, защото цената на бъдещето е отказът от призраците. А България обича своите призраци.
Този застой ражда понякога много филмово усещане. Знаците за това, че времето все пак тече са навсякъде край нас. Вали сняг. После идва пролет. Един модел телефони се сменят с друг. Но всичко останалото е като някакво интелектуално безвремие, което няма брегове и изчерпва самото себе си.
Заради това  хората не искат да повярват в края на прехода. Защото за много от тях преходът дори не е започвал. Защото България е абсолютното същата, непроменяема, стояща насред мъглата на историята, объркана и изгубена във водовъртежа на времената.
Заради това  си струва човек от време на време да вади глава от иронията и да се опитва да напише нещо смислено. Не знам дали е много трудно да се промени света. Според мен да промениш света е по-лесно, отколкото да промениш една-единствена държава.
Но аз нямам друг изход – България е моята държава.
Моето безвремие.
Моята мъглива лудост, която ще ме преследва до края на дните.
Заради това трябва да я обичам, нали?








Как досега съм съм подценявал Делян Добрев? Мислех го просто за обикновен льохман под ботуша на Бойко Борисов. Сега разбирам, че съм грешил. Делян Добрев е абсолютно изциклил смотльо. Колко е тъпо да се оправдаваш в национален ефир, че ти се просто марионетка на сутрешните настроения на шефа си....:))))


--------------------------------------------------------------


Няколко естетически плюса от това да работиш на висок етаж: имаш директен поглед към небето, можеш да надничаш в ежедневния живот на хората от отсрещните сгради и развиваш комплекс за божественост...Но цветът на небето е най-изумителното - прилича на картина от вдъхновен импресионист, който се отказал от боите и е започнал да рисува с облаци...Дааа, май не споделих и друго - работа на висок етаж настройва човека поетично :)))


-------------------------------------------------------------------



Според моята собствена енциклопедия на интересните неща във вселената само двама писатели за успели да надскочат границите на литературата и да превърнат имената си в нарицателно. И двамата пишат за секс: маркиз Донасиен Алфонс Франсоа дьо Сад и Леополд фон Мазох. Имената и на двамата днес са имена на психиатрични ексцесии. Аз харесвам дьо Сад, на света едва ли се е раждал по-пламенен революционер и републиканец от него, а фон Мазох така и не успях да дочета, но се замислих колко е интересно имената на културните икони да се превръщат в различни ментални отклонения. Заради това реших да видя как ли ще изглежда бългагарските чалга-икони като психични заболявания:


азисизъм - склонността непрекъснато да твърдиш, че си си увеличил пениса с операция


милчокалайджиевизъм - склонността да си чешеш мустаците в телевизионен ефир


малинизъм - нестихващото желание да си слагаш силикон в циците


камелиевизъм - натрапчивата мания да си показваш сутиена на публично място


иванизъм - обсесията, че постоянно трябва да те водят на кръчма и друг да плаща


тонистораризъм - комплексът от това, че името ти звучи тъпо :))))))))))


------------------------------------------------------------




"Животът се състои от сълзи, подсмърчания и усмивки. Подсмърчанията преобладават." О'Хенри. Да ви кажа прав е този пич. Само да питам - подсмърчания на американски означаваше махмурлук, нали? :)))))))))


------------------------------------------------------------



Стигнах до смущаващо прозрение за отчета на Плевнелиев за първата година от мандата му. Четейки го разбрах, че единствената форма, която е подходяща за дейността му е комикса. Анимационният президент може да бъде разбран единствено чрез комиксите...:))))))))


---------------------------------------------------------



Едно нещо ми прави впечатление, но не искам никой да се обижда - просто констатирам. Като преглеждам форумите сега забелязвам, че почти всички, които бяха на мнение, че Йордан Опиц е имал правото да разстреля като куче своята жертва в мига в който онзи си е позволил дори да го погледнe, сега разсъждават като ангели на толерантността и говорят като преродени майки Терези за това, че трябвало съд за делегатите на конференцията на ДПС, които наритаха атентатора на Доган...Няма да твърдя, че делегатите са постъпили правилно, но пък особената ирония да гледам как на толератни се правят хора, които обикновено твърдят, че в България всичко ще се оправи с картечница ми е многоооо забавна...:)))))


------------------------------------------------------------------


Абе, хубаво лудите си търсят пет минутките слава. Ама защо все ги търсят в почивните дни, а? Лудите никога не са на страната на журналистите. Това е моят извод от цялата драма :)))


--------------------------------------------------------------


Вече ще настоявам шефовете на спецслужби да минават през публично изслушване. Защото в противен случай ще ни натрисат такива кадри като шефа на НСО. Слушам го и се дивя как може да толкова важна служба да е оглавена от човек, чийто речник наброява около 150 думи :)))))


----------------------------------------------------------------


Не знам дали е театър. Тепърва ще трябва да премислям. Но виждам друго - къде е полицията? Как така кьорав полицай не се появи в НДК? Къде е Цецо Цветанов? Защо го няма? Как така винаги се появява друг път, а сега го няма? Къде е премиера? Как така не е взел отношение? Пак ще повторя - не знам дали е театър. Но със сигурност знам, че всичко накуп показва, че това не е държава. Ние сме нещо като психиатрия вдигнала бунт :)))


----------------------------------------------------------------


Нападнаха Доган по време на речта му! Ега ти - подобно нещо никога не съм виждал! Сериозно - репортер съм от толкова години, но човек с пистолет на конференция никога не съм виждал....Ега ти....


----------------------------------------------------------------------



Из Подуяне се носи слух, че два извънземни кораба пътували към земята. Най-достоверните източници - жълтите вестници и врачките, които са се обявили за всемирни спасители вече били установили контакт с извънземните екипажи и предавали в реално време исканията на нашите събратя по разум:


1. Незабавно да им бъде върнат Симеон Дянков, който успял да избяга от лудницата в Алфа Центавър и да се укрие сред неолибералите на земята.


2. Азис спешно да бъде накаран да запише нов албум, защото по-добро оръжие за масово поразяване не било измисляно в галактически мащаб.


3. Лейди Гага и Искра Фидосова да бъдат обявени за императори на планетата


4. Списание "Плейбой" да направи специален брой на тема: "Новата Кама сутра - как да се чукаме в летяща чиния по фън-шуй начин"


5. Джъстин Бийбър да бъде изхвърлен в Марианската падина, защото цялата вселена се гърчела от него :))))))))))))


----------------------------------------------------------


Моето предложение за спецакция на МВР след изборите: Операция Ц.В.Е.Т.А.Н.О.В. - Цървул Величествен Е Той Ахмак Недоклатен Охлюв Вълнистомозъчен :)))))))))))


---------------------------------------------------------------


Истинският обед за журналиста обикновено е на крак, бърз и изключително вреден. Ако не е вреден, тялото отказва да го разпознае като обед и си мисли, че е във ваканция, а от това могат да следват редица обществено-политически проблеми в един зимен петък :))))


---------------------------------------------------------------


Според една уникална теория на Тери Пратчет има хора, които се раждат с две малки питиета назад. Тоест на тях са им необходими две малки просто, за да доплуват до реалността на другите. А аз, допълвайки другаря Пратчет, ще споделя, че има работи, които ти действат като две бутилки напред. Това го казвам в края на изтощително дежурство, в почти пролетен ден през зимата, което трябва да бъде разчетено като върховна ирония на божествата. Така че, ако видите самотна и обемна фигура да крачи през градските софийски площади и да пее старият хит "Проклета йе Америка", да знаете, че старият репортер не е пил. Не, той просто е бачкал като за две големи бутилки напред :))))))))))))))))


--------------------------------------------------------------


Малко пропаганда в подкрепа на референдума:


Та казвам аз,
понеже има само скъпо
олио,
и премиерът е дърто
ченге,
един е лозунга:
Кабинета долу!
И нова ядрена централа, йе! :)))))


-----------------------------------------------------------



Този Европейски съюз трябва да бъде закрит, защото тотално ми обърка политическо-поетическите възприятия. Чета аз легендарното стихотворение на Фарид ад-дин Аттар Нейшабури:


В същността на всеки човек
се таят сто свини,
свинете трябва да се умъртвят
и храмът да се затвори.
Ако не познаваш своята свиня
не ще ти бъде простено...


И през цялото време вместо да се питам какво, по дяволите, е искал да каже поета, аз се питам - дали тези свини са били щастливи по евростандартите, били ли са им осигурени душ-кабини и играчки с които да преборват предколедната депресия, както и кой му дава правото на този древен арабин да призовава за умъртвяване на свинете, без еврокомисарят по земеделението да е питал Барозу дали вече са отпуснати средства по програма "Шастливо мезе за народа"....:)))))))



---------------------------------------------------------------



Една пура, вино и клюки....Пфуууууууу, има мигове в които мъжете могат да клюкарстват по-радикално и от героиня в "Сексът и градът". В своя защита ще кажа, че от време на време говоря за революция. Това поне ми спасява душата от модерния демон на метросексуалността, хаххахахахаха :))))))))


--------------------------------------------------------------


Кратък наръчник по психология на премиера. Това, което никой не иска да разбере е, че ние си имаме не обикновен премиер, а премиер - телевизионен зрител. А, телевизията, както бе казал Пелевин, е опит за колективно небитие. Което преведено на пожарникарски език означава, че на Борисов всичко трябва да му бъде разказвано в стилистиката на телевизионния сериал. Всичко, което не влиза в тези рамки - просто няма шанс да бъде осмислено от микропроцесорите в това, което минава за мозък при министър-председателя. Ето защо работничката от Сопот, чийто пръстени Борисов бе преброил на тв-екрана никога не е имала шанс. Тя просто не прилича на героиня от сериал, защото иска парите си за храна... При телевизионен зрител този номер не минава, защото знаем ги, те на новините превключват друг канал, за да не ги притеснява досадната баналност на реалността. Виж, ако жената бе казала, че си иска заплатата, защото няма пари да покани Ивана на сватбата си, тогава можеше и да има шанс да стигне до затлъстялото сърце Борисово...:)


-------------------------------------------------------------



Ааааааа, разтърсващ виц:


Какво е казал Майк Тайсън на Ван Гог?
- Това ухо ще го ядеш ли? :)))))))))))))))))))


-----------------------------------------------------------------------



Разбира се, с цял ден закъснение едва днес научих за европарите, които "Пайнер" са усвоили и от три часа се опитвам да разбера какво осъдително може да има в този акт? Нима имплантирането на силикон в циците на млада старлетка не е истинско повишаване на конкурентноспособността? Хей, на този пазар всяка години излизат нови дългокраки девойки - ако си едни цици пред тях, особено, ако са платени с европари, че това си е сериозен неолиберален подход...:)))) Големият въпрос не е защо "Пайнер" са спечелили кинтите, а защо Ангела Меркел още не си е направила лифтинг по тази програма. Кво като е консерваторка, нима няма и дългокраки консерваторки - някоя от тях като нищо е втренчила хищно поглед в поста й :))))))))))))


---------------------------------------------------------


Сурва 2013 в Пернишките села: бял сняг, драматичен студ, люта ракия, сурвакари, огньове, звънци, танци - изобщо старата политическа технология за прогонването на злото от земите мистични и пернишки в пълно действие. И тази година в кротката утопия Елов дол (където мобилните оператори треперят от ужас, понеже природата отхвърля сигнала им) блесна звездата на великият дядо Ставри. Човекът беше леко гневен на младите - "стоят пред компютъро и само есемесо и сексо е в главата им". Като истински перничанин дедо Ставри се отнася с подозрение към всеки гостенин, който не му опита от ракията, а дори се възмущаваше от гостите, които пият лимонада - "ще ти ръждасят червата от тази лимонада". После разкри и някои политически теории. Според дедо Ставри на жени власт не бивало да се дава. Като истински перничанин той призова съвременните мъже да внимават много по тази тема. Според стареца било приемливо един път на 40 дни мъжът да плесвал жената зад врата - "така всичките й гяволи излизат - болезнено е, но възпитателно!" :)))) Хей, не казвам, че споделям като убеждение всичко, което ми е наговорил, но народът трябва да бъде изслушван. Той основно това и иска де...Еееех, Перник и Пернишко - човек може да стане богослов по тези земи :)))))))))))


--------------------------------------------------------


Красив момент - вчера пред солидна публика старият репортер нарече част от тв-репортерките в страната държачки на микрофони. Изведнъж след това се отприщи един смях, един кикот... Народът, състоящ се предимно от млади социалисти почна да ме гледа все едно съм Хю Хефнър, съумял да убеди Дженифър Лопес да се снима без дрехи. Тогава загрях, че съм си изградил такъв фб-имидж, че съм късметлия, че не повикаха нравствена полиция след тази фраза, хахаха. Заради това сега зачезвам към пернишките села - там народът не се интересува така плътно от виртуалните щуротии и преценява душата човешка с други критерии - например колко може да изпие преди да запее песента "Когато замиришат люляците".


-------------------------------------------------------------


Надбягах снега - в Стара Загора вали единствено кротък дъждец и населението на града кротува все едно цялата ракия на света е свършила...Забелязах интересен икономически факт - колкото по на изток отиваш, толкова повече поевтиняват тоалетните на автогарите. Значи социализмът наистина ще появи пак от изток, мама му стара.


-------------------------------------------------------------------



Среща на Станишев с културните дейци. До мен една възрастна жена - едва ходи, но е дошла специално на срещата, защото иска да подари цветя на Станишев. Жената емоционално преживяваше речта на Станишев, вълнуваше се, но най-много от всичко искаше просто да отиде да го пипне, да му подари цветя...Не знам защо тази възрастна жена толкова ме развълнува. Вероятно, защото не познавам друга партия, където обикновените хора да са толкова отдадени, загрижени, добросърдечни. В края на словото на Станишев жената докрета до него, подари му цветята, прошепна му нещо и го остави. Не знам дали той знае (в името на спасението на душата му дано да знае) каква отговорност носи към тази жена, както и към всички останали като нея.....


--------------------------------------------------------------------


Уважаеми приятели: Искам да остана ЛИЧНО свързан с вас. Публикувам всичките си пиянски статуси и размишления и предпочитам ДАНС да няма достъп до тях или поне до мен докато съм трезвен. Заради това, в името на последните промени във ФБ и в цикъла на Джъстин Бийбър, и, за да си останем свързани разчитам всеки от вас да ми прати по една каса с коняк, ракия, водка или друг предпочитан от пролетариата алкохол.
Моля поставете касите на произволно избрано място в София и ми пишете откъде да ходя да ги взема. Обещавам първия тост ще е за вас, втория за Марк Зукърбърг, и едва третия ще е за това, че е крайно време да има нов сезон на "Спасители на плажа", защото се народи цяло едно поколение жени, които ще изглежда зашеметяващо с червен бански по брега :)))))))))))))))))))))))))))))


------------------------------------------------------------------


Навремето Борхес сътвори едно орнитологично доказателство за съществуването на Бога - като говореше, че си представя птици с неизяснен брой и, ако има кой да брои в това негово видение, то значи Бог има. Аз също съм убеден, че доказателствата за съществуване на Бог трябва да са поетични, а не прагматични. Но израснах като атеист.
Днес обаче съм на път да сътворя собствено доказателство за съществуване на Сила небесна и то, защото се вгледах в снежинките накапали от сухия сняг по якето ми. Казват, че природата не познава правилните форми. Това изобщо не е вярно. Всяка снежинка е съвършен геометричен продукт. Те приличат на малки звезди и нито един лъч не е по-дълът от другите - правилна, завършена и еститическа форма. Това те навежда на някои богословски мисли. Тоест, ако предположим, че има Бог, то изводът за него е един - определено си пада по снежинките. Иначе нямаше да ги направи така съвършени :)))))))))))


--------------------------------------------------------


Сменили са ми крушовата ракия - новата мирише на парфюм все едно депутат се е стягал за среща с журналистка. Пфууу, това е все едно да се събудиш някоя сутрин и да видиш, че Азис е дошъл на власт...


-----------------------------------------------------------


Някой трябва ми обясни нещо. Чета изявление на френския министър на икономиката, което обобщено може да бъде изразено така: "Понеже е криза се налага да национализираме предприятия". Драмата във Франция идва от това, че Митал иска да затвори една от двете си фабрики и кабинетът направо е казал, че готов да купи и двете му предприятия, а той да си ходи вкъщи. В България обаче всеки десен икономист, спрял да си пие хапчетата ни твърди, че понеже е криза трябва да приватизираме. Това е официална държавна политика. Държавата не иска да стабилизира ВМЗ-Сопот, а постоянно ни говори за спасителен изход под формата на частник. Според мен разминаването тук не е само идеологическо. Това е разликата между управление, което все пак мисли за хората (френското) и управление, чиято единствена цел е да обоготява определeни кръгове...


---------------------------------------------------------------


Имам повод за грандиозен купоооооон! От една кашонче, само срещу 2 лева (словом два лева) успях да се сдобия с великата книга на Джон Кенеди Тул "Сговор на глупци". През цялото време треперех дали този, който ми я продава ще се усети какъв бисер договаряме за такава смешна цена. Не се усети. Величествено. "Сговор на глупци" е единствената книга на Тул, след нея той се самоубива, романът му става известен едва след смъртта му, нооо не исках да ви разказвам трагична история, а да ви припомня мотото на романа. То е една мисъл на Джонатат Суифт: "Яви ли се на света истински гений, ще го познаете по туй, че глупците всинца са в сговор против него" :)))))))))))))))))


-------------------------------------------------------------------


Нали Бунюел имаше един филм озаглавен "Дискретният чар на буржоазията". Така се чувствам аз тази вечер -  чаша руски коняк и , възмущение срещу това, че, когато роклята на Памела Андерсън е паднала и е показала едната й гръд (о, боже мой трябва да пропиша поезия) го наричат "малък гаф", а дамата така се е постарала гафът да бъде "голяяяям" :)))) Абе дискретен съм, буржоазен съм, направо като Депардийо на вечеря в Кремъл :)))))


----------------------------------------------------------------------


В един дребен факт днес разчетох цялата мизерия на управлението. Качих се в трамвай в който беше толкова студено, че по седалките дори имаше лед. На всичкото отгоре вратите трудно се затвъряха и стояха отворени през по-голямата част от пътя, което палаво снижаваше с още няколко градуса температурата на арктически студ...Сетих се за подобно нещо през лятотот. Тогава пък в един автобус хората приличаха на жертви, поставени в газова камера, защото адската жега, съчетана с красивата невъзможност да се отвори почти нито един прозорец разказваше играта на хората. И си казах, мамка му - това, ако не е тотална мизантропия, кое е? Работим за големите неща: магистрали, метро, егото на Бойко Борисов, а тези дребничките, обикновените, подразбиращите се като например да сложиш климатици в автобусите и трамваите съвсем не ни интересуват. В резултат на което все се проваляме в голямо, а така или иначе останало си стои скофтено форевър...:)

No comments: