Tuesday, January 15, 2013

Теория на шизофреничната конспирация




Ако партиите бяха психиатрични разстройства, ГЕРБ веднага щяха да си спечелят шизофренията. Това дори не е политическа обида, а загрижена диагноза за отчаяния опит на управляващите да заметат следите си, точно както ментално неуравновесените извършват своите шамански ритуали, защото си мислят, че успокояват света по този начин.

В мига в който скандалът "Дюнигейт" се отприщи като цунами над ГЕРБ и с рязък блясък освети факта, че това управление е прогнило от корупция, тъмни интереси и съмнителни фигури, кабинетът започна да действа като шизофреник, който си говори самичък в градски софийски трамвай. Изведнъж едната министърка - екологичната се оказа лоша, а другата - строителната - добра. Да, но подобно разграничение е възможно само в главата на шизофреник, понеже всичко това се развива в едно политическо тяло. Ако някой е способен да се върже на такова разграничение, значи трябва спешно да провери дали не вярва и в еднорозите, които пасат трева по Витоша.

А ако човек се замисли наистина, спокойно може да стигне до извода, че тактиката на шизофреника е мащабен театър за вдигане на пушилка. ГЕРБ правят и невъзможното да отклонят вниманието от дюните в Несебър, защото нишката там води директно до най-близкия кръг на Цветан Цветанов. И това е причината изведнъж да изникне казуса Иракли, където ще го отнесе не по-малък виновник, но вероятно човек, който няма личния джиесем на вътрешния министър. Това дори не може да бъде наречено кризисен пиар, това е опит да се взриви цялото местопрестъпление, за да не може никой да се досети какво се е случвало.

И като всеки шизофреник представителите на ГЕРБ раждат забележителни фрази, за да отклоняват вниманието. Мирослав Найденов изведнъж обяви, че щял да съди Станишев в името на всички затворници от Белене, Скравена и Ловеч. И понеже тази реплика е политически театър, нека да обясним нейната абсурдност. Това е все едно случаен гражданин да обвини, че ще съди Мирослав Найденов в името на всички прасета, които той е кастрирал. С което не се казва, че затворниците са прасета, а просто се подчертава налудничавостта на довода на земеделския министър.

Истината май се оказа много проста. 
Скандалът с дюните е в състояние да унищожи и последните остатъци от имиджа на ГЕРБ. Тази афера е метафора за техните години във властта - много празни приказки, страшно много шум, а отвъд всичко това корупция, машинации, Кумецо, Цецо и всички останали герберски шизофреници.
А шизофрениците в крайна фаза ги слагат в усмирителни ризи, нали?

No comments: