Thursday, January 17, 2013

Пет хейтърски причини да съм "ЗА" АЕЦ "Белене"




1.  Като чуя някой да ми говори как референдумът на 27 януари бил излишен, как въпросът бил експертен, как по темата трябвало да говорят ядрени специалисти, а не обикновени хора, ми идва да взема едно паве и да го метна по централата на ГЕРБ. Въпросът за развитието на ядрената енергетика не е въпрос единствено и само за експерти. Това е въпрос по който хората могат, а не само могат, а очевидно и искат да си кажат думата. Откъде се взе това презрение към обикновените хора? Аз знам откъде - защото проповедниците на хаоса са наясно какъв ще отговорът им. Заради това има целенасочена атака хората да не си повярват по тази тема, да бъдат отчаяни, да бъде направено и невъзможното да ги разубедят да отидат до урните.
На такава антикампания много рядко сме ставали свидетели. Някой май много се уплаши, че хората с гласи си за първи път ще могат да кажат, че водената политикат дотук е изключително грешна. Че те не одобряват това, което им се е случило като генералска воля. Когато някой се опитва да ме разубеди да отида да гласувам - аз се изпълвам с решимост да сторя обратното. Експертите нека да си говорят. Гласуването обаче този път е малко по-голямо от идеята единствено и само развитие на ядрената енергетика. Гласуването този път е начин да кажеш, че искаш друга България.



2.  Всички публични фигури, които ни призовават да гласуваме с "не", почти нито един път не са говорили истината през живота си. Професионалната лъжа е тяхна основна професия. Не казвам, че сред привържениците на "да"-то няма лъжци, но там се намират и солидно количество свестни хора.
Но този дни гледах репортаж от Инициативния комитет срещу АЕЦ "Белене" на депутата от ДСБ Иван Иванов. Видях, че този инициативен комитет разкарва като маймунка с барабанче идеологът на Институтът за пазарна икономика Красен Станчев, който се опитва да убеждава, че "Белене" е неизгоден, скъп, незаслужаващ внимание проект.
ИПИ е идеологически орган за раждане на теории за прецакване на бедни. Когато някой от тази сатанинска институция ви каже "добър ден" и доходите ви не са над 100 хиляди лева месечно, бъдете сигурни, че вече са измислили план да ви прецакат. ИПИ са като учреждение на средновековната инквизиция, която обаче си е пришили бели якички. Ако оставят на тях работниците ще видят увеличение на заплатата на куково лято, ще могат да ви уволняват по всяко време, бедните ще плащат за привилегията да могат да работят, изобщо икономическият нацизъм на ИПИ е безсъмнен.
Щом ИПИ не харесват "Белене" значи "Белене" е изгоден проект.



3.  Всички сме наясно, а ако не сте наясно най-вероятно сте или извънземно, което под прикритие работи за марсианските интереси у нас или сте прекарал в кома последните 23 години, че ако АЕЦ "Белене" се строеше от американци, всички, които сега викат "неееееее" щяха да викат "даааааааааааааа" като порноактриси, които имитират оргазъм. Голямата съпротива срещу проекта изобщо не е икономическа, екологична, експертна или социална. Това е политическа съпротива, защото господарите на тези, които викат "не" сигурно са ги заплашили, че ще им спрат субсидиите, а те всички са изнежени души - в мига в който им спрат парите ще трябва или да се гръмнат или да направят най-ужасното за тях - да вземат да поработят истински някъде. 




4.  Не мога да разбера как някой толкова много може да мрази България, че да иска да я лиши от последния шанс за високотехнологично производство. Вижте резултатът от прехода - опоскани земи, разрушени предприятия, магистрали, които ще се достроявят и след 100 години, които на първия ден вече имат дупки. България бе срината до земята. Единственото свястно производство, което се запази, което успя да оцелее в този хаос на разрушението беше енергетиката. Сега искат да вземат и нея.
И в какво ще се превърне страната? В банка кадри за чистачи на западните ресторанти? В трудова борса за камериерки? В свърталище на джебчии на бедни? В убежище на цялата западноевропейска измет, която идва да кърка до умопомрачение по морето?
България отчаяно се нуждае от нещо голямо като проект. Тя е като пациент, който излиза от кома - трябва да се раздвижи с нещо преди да почне да мечтае за нещо повече от една ядрена централа. АЕЦ "Белене" може да бъде българската икономическа физиотерапия. И понеже българският частен бизнес е основно кокошкарски - без никаква идея за бъдещото, с цел единствено краткотрайни печалби - то единственият механизъм за случването на такъв проект може да бъде държавата.



5.  А най-обичам, когато някой ми каже с фалцетен глас и постмодерно кресчендо: "Оу, нееее, откъде ще намерим парите? Нима трябва да взимаме заеми? Кой ще ги изплаща? Коооой?". Все едно сегашната власт не взима заеми. Откъде обаче крадат ГЕРБ - те крадат от всички нас. Замразяването на доходите, опоскването на резерва, рестрикциите и огромната безработица - управлението на ГЕРБ вече струва на България 7 милиарда. Запомнете - този кабинет ви е свил за четири години толкова пари. Твърдението, че всичкото това е изсипано в асфалт е смешно, защото със 7 милиарда вече можеха да са направили магистрала - София - Париж - Лисабон, ако искаха. Ако бяха инвестирали тези пари в модерен проект - сега вече щеше да има ефект от тази инвестиция. Те обаче не инвестираха, те свиха кинтите. При това със съучастието на десницата, която им гласуваше в парламента най-важните решения и чакаше кога Генерала ще ги покани да пият по едно кафенце в Министерския съвет. 
След този невиждан погром наистина ни трябва нещо ново, свежо и оригинално, ако искаме да тръгнем нагоре. Инвестициите само в асфалт не се оправдаха.
 Иначе аргумента "няма пари" за една държава звучи като аргумента "защо да обядваме след като утре пак ще трябва да ядем".

No comments: