Sunday, January 06, 2013

Премиерското "не"




Непостоянство - твоето име е жена. Тези безсмъртни дума на Шекспир в новата българска телевизионна епоха на окончателния край на демокрацията трябва да бъдат трансформирани така: "Непостоянство - твоето име е Бойко Борисов".
Единствено завръщането към класиката може да ни обясни всички пируети, лупинги, машинации, лъжи и интриги, които премиерът демонстрира след като 770 хиляди български граждани най-накрая поставиха властта на мястото й и извоюваха своят референдум.
За няколко месеца обаче Борисов успя не само радикално да промени позицията си, но и да се оплете в своята паяжина от лъжи и полуистини. Последният акорд на драмата бе поставен вчера, когато премиерът окончателно обяви, че ГЕРБ щели да гласуват с "не, не и не" на референдума.

В ситуация като тази властта наистина няма полезен ход. Нали загриженото мнозинство подмени въпроса на хората именно с цел той да бъде конституционно изпипан и да може да бъде подкрепен? Нали депутати от ГЕРБ обикаляха телевизиите да казват как са за развитие на ядрената енергетика?
Само с едно изречение обаче Борисов постави надгробен паметник на нова централа и въобще на единственият модерен отрасъл, който е останал в България. И разбира се Борисов днес е силна опозиция на Борисов от вчера.
Сега окончателно стана ясно кой кой е в борбата за бъдещето на България. Човекът с многото мнения показа истинското си лице - поредния шмекер и институционализиран лъжец.
Заради това борисовото "не" е най-добрата новина в случая. Гледайте какво ви говори и гласувайте наобратно.
Няма начин да сбъркате.


No comments: