Saturday, March 16, 2013

Вселенска книга на колективното безумие




Едно време, когато все още имах културни мисли в главата си, смятах, че идеалният постмодерен роман ще бъде да нахвърляш отделни мисли на отделни хора по всеки въпрос във вселената и да ги събереш на едно място. Идеалната и утопична книга ще бъде разказ за всичко, а не само за нещо отделно. Разбира се, това е само мисловна конструкция, защото  подобен текст би бил най-малкото нечетивен и нездравословен за разума. Но понякога, когато застана пред Фейсбук си казвам, че ако има Върховен зрител на виртуалното пространство, то той всеки ден чете един постмодерен роман, защото там мислите текат неподредено, неорганизирано, хаотично и разпиляно, което е върховно културно удоволствие и е метафора за нашия свят, която е по-добра от всичко друго.
Ето това е нашият свръхтекст във ФБ  - един безкраен роман, който напоследък в българската си част описва общо-взето едно безумие, което не върви към свършване. Лудите, твърди се, били любимците на Аллах, то значи тогава и българите трябва да са любимци на върховните божества на бързия интернет.
Защото ние от години пишем голямата книга на нашата банална лудост.
Технологиите просто ни позволиха да станем по-истерични и възторжени в своите пристъпи.







...И попита Бакшишът:
1. Накъде да те карам
2. Щото в тия времена
3. Посоките са толкова много
4. Че не стига животът човешки да бъдат обходени...


Попитах шофьора кое налага този богословски тон на нашия разговор и отчетливото изговоряне на всяка фраза все едно Мойсей слиза от планината и носите десетте заповеди
- Така ли говоря? - учуди се бакшиша. - Нощта прави странни неща с хората, братче.
И после по целия път ми дудна за предзначението на нашия дребен и смирен човешки живот на фона на голямата тъмна и звездна вселена.
После като слизах си видях сметката. Щях да получа микроинфаркт. Схванах откъде извираше богословието. Човекът просто искаше да ми примири с неумолимата реалност..


...И си тръгна пътникът в Подуяне псуващ целия капитализъм....:))))))))))))


----------------------------------------------------------



Eдна колежка чете заглавие в списание "Кенгуру": "Шест мита за разтворимите каши". Възклицание: "Яяяя, че това е като Космополитън за бебета :))))))))))


-----------------------------------------------------------


Понеже от всеки втори вестник и агенция ме гледа снимка на новия папа Франциск, реших контрапротестно да разкажа една културна история. Преди известно време от едно кашонче си купих една книга със заглавие "Свещенния вертеп" от французинът Лео Таксил. Таксил в края на 19-ти век е написал злобна и сатирична история на Ватикана и изкарва всички папи дебелаци, похотливци, отровители, маниаци, мегаломани и откровено луди. Величествена книга, която може да ви изтощи от смях и злобни кикоти. Името Лео Таксил не ми говореше абсолютно нищо доскоро, но тогава като детектив попаднах на него в романа "Пражкото гробище" на Умберто Еко, където Таксил е един от второстепенните герои. Оказа се, че самият Таксил е бил жива клоунада - дълго време е автор на атеистка литература и антиклерикални памфлети. После за 5-6 години става едва ли не католически мислител и пише цяла серия от антимасонски брошурки и разобличения. После пак става атеист и до края на живота си рита католиците в топките. Ехааа, казвам си аз, какво нещо е - един отделен комедиант понякога може да се съизмерва с цялото комедийно шоу, наречено организирана религия. Та така. Папа Франциск да внимава - призракът на Таксил със сигурност обикаля из улиците на Ватикана и плаши неуверените във вярата си монаси :))))

------------------------------------------------------------------



Оххх, не мога да спра да се хиля. Според главния прокурор Цацаров "сензационния" документ, който намеквал, че Доган е поръчал убийството на Борисов е лист хартия написан на ръка. Това, което ме кара още да си треса шкембето от хилене е, че според анономния доносник Доган поръчал атентат срещу Борисов, за да му заемел мястото на главен секретар в МВР...Хахахахахах! Това е гениално. Нима с подобно неща се занимават спецслужбите у нас??? По-тази логика всеки гълъб, който лети над Борисов е потенциален атентатор, защото не се знае кога може да поздрави експремиерското теме с продуктите на храносмилането си...:))))))))


-------------------------------------------------------------------


Цецка Цачева: "Ние си отиваме парламентаризмът остава". Цачева, разбира се пропуска да добави само една фраза: "с разкъсани дрехи и изнасилен няколко пъти". Подробности. Дребни подробности...


-----------------------------------------------------------------



Цецка Цачева упражнява активно слушане. Ангел Найденов казва: "Хората ви поискаха оставките", а тя - милата - веднага добави "На всички ни!". Не разбирам. Какво ги топли ГЕРБ, че са ги изхвърлили на бунището колективно с всички останали? Но Цецка вероятно е като камикадзе иска да е убедена, че в полета си надолу ще вземе поне още някой със себе си. За компания :)))))


----------------------------------------------------------


Винаги ще ми е трудно да разбера каква може да е мотивацията на един човек да стои в досадния ватикански дъжд, за да чака да обявят кой е новия папа. Да не би висенето на площада да ти осигурява промоция за ВИП-парцелите в рая? Или пък достъп до облака, който е най-близко до десния Му лакет? :)))) Аз бих стоял на площада в дъжда само в дните на голямата виртуална реформация. Навремето Лутер заби 95-те си тезиса на църковните врати, а сега е време тълпата да иска богословска ревизия на идеята за рая. Нека пак да си има рай, но да се запише, че в него има уай-фай за всеки :)))


--------------------------------------------------------


Още един човек се самозапали пред президентството...Страх ме е, че докато тази криза свърши половината държава ще стане на пепел. И това не е черен хумор. Реална тревога е.


----------------------------------------------------------


Служебният кабинет е много хитро избран. На пръв поглед човек може да разпознае само новия премиер и министърът на културата Владо Пенев. Това е хитра тактика. Осигурява допълнителни около 145 секунди спокойствие на новите министри. Докато съседите им не ги разпознаят и не започнат да ги громят със статуси...:))))))))))))))))


---------------------------------------------------------------


Не знам защо всички толкова се вълнуват от състава на бъдеще служебен кабинет. Никога друг път не съм виждал такова колективно вълнение пред магазин за секс-кукли. А нали не се съмнявате, че всеки потенциален министър ще бъде такава? :))))))))))


-------------------------------------------------------------


Историческа закономерност номер 1: Всяко правителство, което остави Стефан Гамизов да му се изживява като говорител е обречено на болезнен крах и политическо изнасилване. Забелязвам напоследък, че Гамизов отново е изпълзял от блатото, за да се прави на борец за някаква идеална България. Гамизов май се оказва последното оръжие на лузърите, които не знаят по какъв друг начин да всеят хаос. За тези, които случайно не знаят - през 2008/9 година Гамизов със същата настойчивост, всеотдаденост и задъхан речник защитаваше точно тези, които сега така настойчиво плюе...Мама му стара, понякога искам да получа амнезия, фактът, че помня ме кара да се чувствам като извънземно понякога :)))))


---------------------------------------------------------------


Плевнелиев яко ме вбеси. Днес всички цитират негово интервю пред австрийския вестник "Дер Щандарт" в което той е обявил кога ще обяви правителството (това ще е утре). Писна ми български политици да информират чуждата преса първо за нещата, които ще стават в България. Така от чуждата преса научавахме как тече разследването на атентата в Сарафово, сега пак от чуждата преса науачаваме кога точно ще се формира кабинетът у нас. Не знам дали Плевнелиев съзнава колко тъпо и просташко е това. Все едно Европа е по-зантересувана от решаването на кризата у нас, колкото от самите българи. да не говорим, че дърдоренето му в Австрия също е било вбесяващо. Независимо от медийните си ухажори, на въпроса: "Защо приписвате всички проблеми на чуждестранните инвеститори", Плевнелиев е можел да отговори просто: "Ами, защото в България те се държат като капути"...:))))


---------------------------------------------------------------


"Усещането за пролет и за това, че чудото е някъде съвсем близо, не го напусна и постепенно прерасна в спокойната увереност, че животът му е подготвил още много неща. Иначе откъде щеше да се вземе в душата му това радостно предчувствие за невъзможното". Виктор Пелевин. Този пич е егати гения - колкото й мрачни неща да описва винаги намира силата да се възвиси до заслепяващо слънчев край. Мисля си, че в един свят, който винаги се намира на около една секунда от абсолютната депресия, това е единствената възможна форма на съпротива :)))))))))))))))))


----------------------------------------------------


Стоя на работа, съзерзацавам опитите на природата да ни прати дъжд, но и протестната съпротива на слънцето и се сетих за началото на стихотворението на Пол Елюар "Техните винаги чисти очи":


Бавни дни, дъждовни дни,
Дни на огледала разбити, на загубени игли
Дни на спуснати клепачи пред хоризонта на морето,
Дни на равни часове, дни на плен,


Само допреди няколко години бих разчел в това стихотворение единствено естетическата меланхолия на сюрреалиста, ама днес, понеже времената са бунтовни, схващам началото на стихчето като протест срещу неделната скука. Времето замръзва, Буда се омете някъде в забранения град на Банкя, вселената се е поизпразнила и природата се опитва да замести липсващия смисъл с дъжд. Пфуу. В идеалната вселена вероятно всяка неделя щеше да има танцьорки по улиците, нали?
Тогава дните щяха да са бавни, но поне изпълнени с голи бедра :)))))


-------------------------------------------------------



Сутринта докато се обличах за работа по една телевизия чух как Николай Младенов обяви, че олигархията в България била само лява. Това така ме смути, че щях да се задявя с един аспирин и с горещ чай от маточина (моите начини да боря изначално лявоолигархичния грип). Само не можах да разбера тази лява олигархия, която се чувствала добре единствено, когато управлява левицата, водка-менте ли е пила, че да замерва с пари всяко дясно управление в страната. Далеч съм от мисълта, че няма лява олигархия (въпреки, че според мен олигархията е стерилно безцветна политически, но една част от нея има своя ляв корен безспорно), но да твърдиш, че десницата и само десницата е доблестен борец с гадните богаташи е все едно да твърдиш, че проститутките от "Лъвов мост" са основната спирачка срещу порока. Оффф, не трябваше да почвам отзарана с политика, можех поне още 25 блажени минути да си въобразявам, че България е нормална страна :))))


-------------------------------------------------------



На стари години май пак станах геймър. Снощи до 3 часа играх "Half-life 2", а сега съм си свалил "Crysis 2", където извънземните са се настанили в Ню Йорк и ти си последната надежда на човечеството, че някой ще запази спомена за Памела Андерсън и нейните голи фотосесии, за да го разнесе един ден във вселената. Три-четири години стоях далече от активното играене, но сега след като се запалих отново трябва да споделя - никоя реалност (реалност ли, пфуууу) не може да се сравни с усещането да бродиш из полуразрушения Ню Йорк и да се домогваш до кораба на главните гадове. Хей, ако Бин Ладен беше геймър, можеше изобщо никога да не му чуем името - щеше да си броди из анимационните светове, докато брадата му съвсем не окапе...:))))))


----------------------------------------------------------------


Понякога, когато както сега небето над София прилича на картина на Моне (отвсякъде извира слънчева светлина, появило се е усещане за простор, а облаците все едно са извадени от фантазията на Херман Мелвил), човек може да усети, че Висшата сила определено си пада по поетичните забежки. Аз заради това се дразня на религията. Тя се опитва да съедини всичко, да го представи като взаимосвързано, предначертано. А поезията, всички знаем, си е висша степен на опиянителен нарцисизъм. Гледам небето над София и усещам, че Висшата сила е поет. Тоест прави всичко това, за да се изфука. Няма лошо :)))))


--------------------------------------------------------------


В Уикипедията тези дни успях да прочета, че точно на 8 март 1983 година Роналд Рейгън нарича СССР "Империята на злото". Това, което обикновено се пропуска да се спомене, че тази политическа метафора и произнеса пред Националната асоциация на евангелистите, които така или иначе са обременени от особеното си богословие, че трябва да обитават свят, пълен със зло. Иронично е, мама му стара, ама днес, 30, години по-късно, ако някой каже "имерията на злото" 95 процента от световното население ще се сети за САЩ :))) И старият призрак на Рони има немалка вина за това...Но, както и да е. Думата ми е за друго. Иронично е, че точно навръх 8 март, старият репортер ще трябва да прави политически анализи, но след като умишлено проспах телевизионно целия бунт на нацията, довечера от 20.30 часа при Велизар Енчев по СКАТ ще кажа няколко думи за българските протести. Отделно от това ще се опитам да защитя тезата, че при абсолютен дефицит на лидерство в страната, най-добрият вариант за служебен премиер е момичето от последната корица на "Плейбой". Представа си нямам коя я тя, но поне, когато два месеца я кълнем и псуваме с еротичен подтекст, ще сме амбицирани наистина да осъществим псувните си. Та така...:))))))))))


-------------------------------------------------------------


Сетих се, внезапно, предпролетно, и политически неангажирано за безсмъртното четиристишие на Васил Сотиров:


Вървя почти уверено към края,
защото знам какво ще бъде там.
Приятелите ще ме чакат в рая,
във ада пак ще трябва да съм сам.


Наздраве! :)))


--------------------------------------------------------------


Виждал съм много чудновати неща през краткия си живот (хей, дори да съм на 96 пак ще твърдя, че животът ми е кратък) - видях как Бойко Борисов пада от власт под уличен натиск, виждал съм Азис да пее оперни арии, виждал съм министър на вътрешните работи с две мозъчни гънки, блондинка без сутиен по централната улица в Пловдив, брюнетка почти без нищо някъде в далечна Варна и пак на центалната улица, видях "Рамщайн" в чалга бар в България...Въобще екзотиката е навсякъде край нас. Май само едно нещо никога, ама никога няма да видя. На тази земя никога няма да срещна костовист, който поне веднъж да признае, че Костов е правил грешки. Вероятно, ако видя това вселената ще рухне и не бива да си го пожелавам. Но никога няма да спре да ме удивлява това, че на най-големи демократи се правят хора, които всъщност участват в колективен култ към една личност :)))))))


------------------------------------------------------------------


Точно пред терасата ми в Подуяне има четири високи тополи. Аз съм на третия етаж, те вече стигат до шестия и не спират да растат. Защо ли ми трябваше да ги гледам. Изпитах философска тъга. Те, казах си аз, тези проклети тополи са били тук преди мен и като ги гледам как не спират да растат въпреки прецакания климат и глобалното затопляне, ще ме надживеят с много. Мен, тъжно допълних на себе си, няма вече да ме има тук, а те ще си растат недостижими за времето и нагло ще гледат следващия обитател на тази тераса...После обаче реших, че не може така. Времената са революционни, тоест всяка тъга е проява на опортюнизъм. И нагло си помислих, напук на Вселената, че аз поне сега мога да пия една бира, а тополите са лишени от това щастие. Едно на нула за мен. Благодаря. Сбогом философия, дайте ми отварачка...:)))))


-------------------------------------------------------------------------


Аз смятам, че Уго Чавес спечели и последната си голяма битка. Отиде в рая достатъчно навреме, за да може един ден, когато американската олигархия потропа на вратите небесни с очакването, че кинтите ще им осигурят ВИП-сепарата, отвътре да изскочи ангел с тениска на Че Гевара, да им подаде парцалите и да ги насочи към вечната им служба - чистачи на небесните кенефи...С други думи - на мястото на Джордж Буш-младши щях да се надявам, че скоро няма да потегля нагоре, че съдбата му там ще е интересна...:)))


------------------------------------------------------------


Чета, че Сидеров - в пристъп на циклофрения - също поискал мандата. Ама доста след като ДПС го върна. В този случай старият репортер се сеща единствено и само за триумфалния лаф на Батето, който навремето беше казал философското прозрение: "Кой е*ал - е*ал, кака се ожени..." :)))))


--------------------------------------------------------------------


Не мога да живея повече така!!! Напрежението от неизвестността кога Бойко Борисов пак ще влезе в болница просто ме убива. А и съм притеснен от бездействието на ГЕРБ. Нима не е време за един протест пред Правителствена болница срещу високото кръвно? Всички знаем, че комунистите са виновни за него. Преди тях никой никога кръвно не е вдигал...:))))))))


-----------------------------------------------------------------


В четвъртата част на "Пътеводител на галактическия стопаджия", наречена "Сбогом и благодаря за рибата" има описан един кадър, съвсем обикновеният човек Рой Маккена, който обаче е Бог на дъжда - навсякъде, където отива дъждовете го преследват и го плискат, защото го обичат и не искат да се разделят с него. Пичът дори като ескимосите имат отделна дума за всеки дъжд, защото всеки дъжд бил различен...:)))) А дали може да има бог на крушовицата? И дали крушовица със салата от домати трябва да бъде наричана по един и същи начин като крушовицата с овчарска салата? Ако навсякъде, където пият ти мирише на крушова ракия, това означава ли, че си неин бог и с един поглед можеш да свалиш акциза? :))) Въпроси. Богословско-ракиени въпроси :)


-------------------------------------------------------------------


Иван Костов искал мандата за съставяне на кабинет. Ехааа, значи верен бил стария лаф, че престъпникът винаги се връща на местопрестъплението...:)))))))


---------------------------------------------------------------------


Вчера покрай всички бурни събития (Плевнелиев обяви, че турското робство е било половинвековно, Яне и Марешки се разведоха) между другото прочетох, че Германия официално казала, че е против членството на България в Шенген. Днес вече виждам изявление на румънския премиер Понта, че Румъния сваля Шенген от своите приоритети...Честно да ви кажа - най-големият външнополитически гаф на ГЕРБ беше издигането на Шенген като някакъв свръхприоритет все едно от него зависеше сутрешната ерекция на Цветан Цветанов. Това е някакво шибано споразуменийце, което както е тръгнало самият ЕС ще самовзриви скоро. България да настоява да влиза в Шенген е все едно някой да настоява по-бързо да го гръмнат в дясното слепоочие. Заради това германците могат да си вземат заплахите и да ги напъхат...в деколтето на Меркел. Само услуга ни правят като ни спират...:))


--------------------------------------------------------------------


Сърцето ми кърви: Яне Янев и Марешки се разделиха. Любовта им трая един сезон, ама когато кумът им (разбирай Боко Б.) го изхвърлиха на улицата и тяхната романтична връзка угасна. Сега ми е чудно само едно - как ли младото и разбито семейство ще раздели всички кинти, които получиха? :)))))) В България става все по-интересно да се живее :)))


------------------------------------------------------------------


Бях за малко на протест, но после ме обхвана начинаещата пролетна лудост и се прибрах вкъщи, за да се опитам да поизчистя зимната мръсотия, която мързеливо и толерантно търпях цял сезон. И тогава бях озарен от обществено прозрение. По-лесно ще изчистим България от политическите боклуци, отколкото аз да изчистя. В едното всички хора са заедно, но моя собствен боклук трябва да си го чиста самичък...Знам, че звучи философско, ама не е. Това е просто начин да ви кажа колкоооо съм мързелив :))))


-----------------------------------------------------------------


Медиите са досадно предсказуеми. Сега навсякъде шестват гледачки, за да казват как трябва да се променя модела и какви планове имат звездите за бъдещето на страната. Казвам ви, страх ме е да не се окаже, че врачка ще оглави служебното правителство на страната. Ще твърди, че е всемирен спасител и ще громи с древна шумерийска магия монополите....Брррр:))))

No comments: