Monday, March 25, 2013

Нищо лично




Политиката не е само състезание на икономически идеи. Тя трябва да бъде и битка за ценности. Ако едно общество не търси и не откроява своите ценности, дори и икономическият просперитет няма да го спаси от упадък.
Скептичният философ Чоран дори бе обявил, че ако обществото не е способно да се посвети на утопия, то е обречено от гибел. Това е и политическа мъдрост. Отвъд баналното ежедневие стоят много идеи, които пълнят със смисъл обществения живот.

Заради това стискаме палци на общинския съветник от София Борис Цветков, който предлага спирка на метрото да носи името Димитър Благоев. Това е светъл знак, че левицата е запазила своята жизненост, че още е в състояние последователно да открива своята история и да я отстоява в днешното размирно време.
Хората се готвят за избори, кипят политически страсти, валят прогнози кой и с колко ще влезе в Парламента, а един социалист е решил да впрегне енергия за една "дребна" идея. Идея, която създава усещането, че в България все пак не е останала без памет, а БСП не е останала без желание и сили да се бори за ценности. Това е път за спасението и на самата политика от постоянния цинизъм.

Димитър Благоев е бил общински съветник в София. Могъща личност, интелектуален титан. Символ на борбата за справедливост.
Това е достатъчно, за да правим всичко възможно неговото име да остане в паметта на хората.

(коментарът е писан съвместно с моя колега Юрий Борисов под псевдонима братя Ружеви)
 

No comments: