Tuesday, July 15, 2014

Мистериозните банкови тайни на Реформаторския блок




Още от първите седмица на протеста "умните и красивите" много се изнервят, когато някой повдигне въпроса за техните кинти и произхода им. Но нека да ви успокоя в началото - тук няма да си говорим за грантове, неправителствени организации, траншове и проекти, защото тази тема е втръснала на всички почти колкото гледката на изкуствени бюстове на шефа на "Пайнер". Само отбелязваме психологическото несъотвествие - държаха да получат статут на ангели, ама така и не приведоха доказателства за това. Да не говорим, че в разгара на протестите като феникс от пепелта или по-скоро като Азис след разбито сърце, възникна и нова политическа сила - Реформаторския блок, формацията на надеждата, на чистотата, на непорочното политическо зачатие.
Днес в разгара на един финансов и политически хаос, на бял свят изпълзя факта, че ДСБ държи 48 хиляди лева на влог в КТБ. Това беше признато от лидера Радан Кънев. Нещо, което никой не знаеше, нито пък подозираше. Да не говорим за това, че едва ли някой би предположил подобно финансова решение, защото от толкова гледане на загрижени за морала реформаторски лица и от толкова громене на задкулисия и статукво, ние в повечето случаи предпологахме, че пред нас стоят безсребърници, които се лишават от две ядения на ден в името на великата истина. За съжаление реалността се оказа досадно банална - реформаторите, партията на ангелите, се оказа яко подвластна на шума на парите и зад гърба на своите избиратели, а и на обществото, са държели средства в КТБ. Мен лично ме изкефи репликата на Кънев: "Оказва се, че ДСБ има 48 хиляди лева в КТБ..". Оказва се? Ах, той бил изненадан. Не знаел. Тази реплика "оказва се" е по-присъща за хората с махмурлук, които не помнят пиянските си страсти, отколкото за политически лидер. "Оказва се" - това е истинска диагноза, ако ме питате мен.


И дайте да не си говорим празни приказки, че признанието в този случай е акт на морал. И в двата случаи в които беше принуден да излиза и да прави телевизионни изповеди (един път, че са плащали на тролове и сега за кинтите в КТБ) Радан Кънев го направи притиснат от обстоятелствата. В случая неговото медийно откровение е някаква паническа форма на пиар, защото костовистите се усетиха, че новината за техния влог може да добие публичност по други канали и тогава вече щеше да се случи онази ситуация, която американците описват с възторжената фраза "when the shit hit the fan". Това, което не са изчислили обаче е, че самопризнанието не отменя никаква вина. Една година слушахме огромният шум, който могат да произвеждат реформаторите, начетохме се на десетки моралистични есета, че те са нещо като същества от седмата раса, които са принудени да делят едно и също историческо време с някакви лузъри от петата раса, разбираш ли. А в крайна сметка се оказа, че финансите им са вложени именно в банката срещу, която изприказваха толкова много приказки. Какво струват моралистичните им клетви пред виновната реалност на местоположението на кинтите им, а? Оказа се, че е удобно да твърдиш, че си борец срещу явление, ама същевременно да точиш сладострастни лиги за високите лихви, които това явление дава. Това не е политика. Това е странично проявление на някакво алчно високомерие. Точно това е причината десницата трудно да отлепя днес от нивата си на одобрение, защото всяко тяхно действие показва, че те нито за момент не вярват в красотата на собствените си приказки. Това е все едно поет да пише любовна ода за съпругата си, а същевременно да го хванат в леглото с две съседки. Няма кризисен пиар, който да те спаси от позора, особено, ако едната съседка свидетелства, че посещенията са ти системни, а на всичкото отгоре имат и финансово изражение. Заради това обичам България - винаги се разбира, че ангелите страшно много си падат по адската методика.


А трябва ли да ви припомням другия стожер на мисълта - Вежди Рашидов. Спомняте ли си как в края на юли журналистите в парламента записаха гневни речи на скулптора. Спомняте ли се изявлението: ""Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнарр, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха“.
Веждичката не спря дотук. Обвинителната му реч отиде и по-далече: ""Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, "да му е...". Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“.
Когато изрече това аз се възхитих от смелостта му. Йес, казах си, може и да гербаджия, но поне един път каза това, което мисли, а подобно нещо си е за уважение. Само че днес, пак под напора на фактите, трябва да констатираме, че това е било просто бръщолевене и показване на въображаеми мускули. Защото се оказа, че същият разпенен срещу Пеевски човек и срещу "неговата банка" още тогава е държал близо 2 милиона лева в същата банка. Къде да видим какъвто й да морал тук? Лихвата се оказа по-голяма от истината, така ли? Разпененият от края на юли 2013 година Рашидов има много малко общо със заплашилият със самоубийство Вежди, когато е схванал, че може и да не успее да си получи парите обратно. В същата тирада той гневно громеше журналистите, че са кремирали морала си. И тук е вината на журналистите тогава. Просто не бива да оставят за морал да им говори човек, който очевидно търси тази дума в речника на чуждите думи и докато им говори с такива непознати за него термини тайно е изчислявал как ли му шумолят кинтите в банката срещу, която вилнее. Това е същата психика като тази на ДСБ. Големи приказки и нулево съдържание. Свръхпатетика и опашати лъжи. Големи пози и гигантско лицемерие.


Не знам дали някой успява да се ориентира в политическият поток от събития около казусът "КТБ", но той свърш нещо много полезно за тези, които имат очи - свали маските и помогна малко в разкриването на истината. Видяхме как ангелоподобните фигури веднага свалиха декоративните си крилца, когато интересите им бяха засегнати и се превърнаха в това, което винаги са били - класически демони на прехода. Жертва на тези демони стана не друг, а експремиерът Иван Костов. В своя телевизионна изява той се опита да каже нещо различно, а и като никога смислено, по казуса с КТБ, но така влезе в остро противоречие с интересите на кръга "Капитал". И ето, че само в един миг вестник "Капитал", който има претенцията да бъде едва ли не единствената европейска медия в България, се превърна само за миг в бухалка и изтреска един анонимен компромат, че Костов държи 1 милион лева на влог в КТБ. Нямам представа дали това е истина или не. Но маската на зализаната олигархия бе свалена. Тези, които ореваха света от медиите-бухалки на Пеевски, изведнъж се показаха като негов достоен астрален близнак, със същите методи, със същата маниакалност, със същата злоба.



Някой тези дни се опита да ме заяде, защо нищо не казвам по казуса КТБ и защо съм тръгнал точно сега пак да се заяждам с десницата. Не се опитвам да се правя на експерт по тема по която просто не съм такъв. В България толкова много хора изговориха толкова невероятно количество глупости, че не искам да допринасям за скофтването на кармата на страната като се разпищоля да говоря празни приказки. Но не приемам обвинението, че се заяждам с десницата. Така като гледам различните информации как да не се занимавам с десните - май ще се окаже, че основно техните кинти са пълнели КТБ. Хаххааха.

No comments: