Wednesday, July 02, 2014

Летопис на буреносния юни




Цял месец не ми остана време да се извадя статусите и другите простотии от фейсбук. Юни се оказа политически напрегнат, свръхдраматичен, така буреносен и дъждовен, че човек по едно време почваше да се чувства като глухарче понесено от торнадо. Заради това този път по изключение няма да бърборя в началото, а ще ви оставя да видите юни през моите очи. Не говоря много за дъжда в тези статуси. Май говоря повече за ефекта на дъжда върху хората. Древните романтици са знаели какво време да описват в своите лирични опуси, само това ще ви кажа....





Искам да отправя специално проклятие към авторите на късметчета за кафето. Едно време пожеланията бяха простички и минималистични като "щастие", "любов" и "късмет". А сега ги пишат едни такива увъртяни, дълги и сложни, че човек докато разбере какво искат да му кажат, то кафето взело, че изстинало...А студено кафе - това вече си е антикъсметче, както и да го погледнеш.


--------------------------------------------------





"Човекът почнал да пише пиеси и никой не се усетил докато не станало твърде късно"


"- Не знаех, че поставяте комедия..
- И ние не знаехме"


Феноменални реплики от пиесата "Паника в хотела". Твърдя, че съм бил състудент с истинска театрална звезда в лицето на Dimi Lazhov който показа не само забележителна игра, но успя да ме разхили здравословно десетки пъти. Май не трябва да мразя театъра, той ми действа така терапевтично :))))


---------------------------------------------------




Нееееееееее! Аз нямам великото удоволствие да чета най-лудата блондинка на България Иветттте Добромирова, но моята агентура ми донесе нейния статус. Четете и се дръжте за столовете си:


"Yvette Dobromirova: Европейската комисия одобри 3.3 млрд. лв в подкрепа на българските банки! България има Президент!"


Алелуя, братя и сестри! Алелуя, неверници такива, дето му викахте Чехльо :)))) Само усещам една концептуална липса в нейните думи и съм притеснен за химическото равновесие на ендокринната й система. Няма нито една дума за това, че лично Марин Райков е държал ръката на Барозу докато е разписвал разрешението :))))


-------------------------------------------------------


Това, което се случи с банковата система води до един много радикален извод и е време всички представителите на либертарианството да си извадят тетрадките и да си записват: Държава трябва да има. Видя се, че когато паниката пламне единствено държавата е тази, която може да осигури спокойствие. Къде ви беше невидимата ръка на пазара, която да успокои хората? Не видях призрака на Милтън Фридмън да броди из улиците и да вика - "не теглете". Как става така, че когато всичко е спокойно държавата все пречи, а когато огънят се разгори изведнъж всички тръгват да търсят наританата държава и недоволстват, че тя не е достатъчно силна? Дори най-некадърната държава е за предпочитане пред най-съвършената невидима ръка. Това е. Аз казах! :))))))


-------------------------------------------------------------------


Пфууу, егати мача. Вълнувах се като домакиня на края на "Листопад". И направих едно неочаквано геополитическо откритие. Радвам се, че холандките скачаха по трибуните за победата. Неочаквано за мен - те се оказаха доста по-едрогърди от мексиканките:)))))



---------------------------------------------------------------


От известно време насам научих за един от култовите герои на революционните руски времена - Яков Блюмкин. Комунист, който търси Шамбала. Терорист, който се интересува от мистика. Износител на революция към Азия и авантюрист на свободна практика. Човек, другарувал с поети и стрелял по германския посланик в Москва. В последния "Аспекто" има жестока статия за него от Петър Волгин. Но друга ми е мисълта. Поетът Вадим Шершеневич е написал жестоко стихотворение, посветено на Блюмкин. Тези дни доста си го чета. Само вижте първия куплет:


Другим надо славы, серебряных ложечек,
Другим стоит много слез,—
А мне бы только любви немножечко,
Да десятка два папирос.


Стихотворението е писано през 1918 година. Блюмкин го убиват преди да навърши 30 години. Обаче за краткото си време той е изживял три живота. Леко завиждам. Това е.


----------------------------------------------------------


Четох, че икономистът Георги Ганев вижда дългата ръка на Кремъл в банковата паника у нас. Йеееес! С такива икономисти е живо чудо, че още съществува живот в България, хахаха. А пък гледах, че някви се гаврят с хората, които вярват, че ХААРП е причинил бурите във Варна. Че тия пичове, които се присмиваха си имат техния ХААРП и той е на име КРЕМЪЛ :))))


------------------------------------------------------------



Луис Суарес към Ван Гог:
- Това ще го ядеш ли? :))))))))



--------------------------------------------------------


Антоанета Цонева пише за мен като "Симчо от ДУМА". С какво съгреших, боже, пред теб, че само протестърки си падат по мене? За какво ме наказваш? Ако е заради Памела Андерсън, то от утре, знай, минавам на Анджелина Джоли? :)))


--------------------------------------------------------------


Епохата го изисква. След като Бойко Борисов официално обяви, че той е доктор на науките, веднага разбрах какви са културните повели на епохата и като същински бард на ГЕРБ побързах да сътворя първата ода за учения, за да не ме изпревари Веселин Маринов:


Доктор Борисов! Вий голям сте учен,
разгъване на шланга усвоихте с жар.
Във Вашингтон за премиер обучен,
имате си Цецо за другар.


А във Подуяне ний кротките пиянки
ви гледаме във сутрешния блок
как вдигате сто от лежанка
като истински учен висок.


Доктор Борисов! В туй време лудо,
"читете" "Винету", но с плам,
и аз дори сега се чудя
как не сте станал шеф на БАН? :)))))



--------------------------------------------------------



Днес, вероятно някои от вас са станали свидетели, имах неповторимо телевизионно изживяване. Близо час бях настанен между Илияна Беновска и Соня Колтуклиева и считам за свой личен успех, това че все пак успях да формулирам няколко изречения. Основна пресечна точка на спор се оказа това каква партия е БСП. Двете събеседнички със страст ми обясниха, че БСП си изживява времето, отива на кино, изчезва от хоризонта, повече няма да има, че ДПС я командва. От опит знам обаче, че мъртъвците рядко предизвикват страсти. Това озлобление е признак за всичко друго, но не и за това, че БСП е мъртва. Нещо повече - ние дотолкова сме привикнали към извратения свят на абсолютно лидерските партии, че дори и на журналистите им се вижда странно, че в една партия може да има различни мнения. Ами може. Добре дошли в демокрацията! Успях да задам един въпрос на Цецка Цачева (Как оценявате научния принос на Бойко Борисов в историята? Тя не отговори), но в битката за тв-време не успях да кажа другия си въпрос - дали е възможно някой гербаджия да има мнение различно от това на лидера? После май събитията ме опровергаха. Оказа се, че ГЕРБ действат в стил: "Др. Борисов, дори вие не можете да ми забраните да ви обичам". Не влезли в зала, защото сърцата им се разкъсали като чули как обиждат Него. Той обаче от Брюксел обяви: "Скарах им се". Ебаси партията, ако питате мен. Човек може да пукне от скука в нея. От скука и от конско. :)))))


-----------------------------------------------



Нигерияяяяяяяяяя! Ето как африканските лъвове унищожават и тъпчат! Не го знам какъв е Меси, ама братята африканци са жестоки. Моят фаворит е Иран, но няма да имам нищо против световен шампион да стане Нигерия :))


------------------------------------------------------


Не знам къде съм блял в последните дни, но едва сега се сблъсках с текста на общинския съветник във Варна Костадин Костадинов, озаглавен "Защо нямаше нито един циганин-доброволец". След прочитането на този текст изпитвам доста гнусното усещане все едно някой ми е пуснал натрошено стъкло вътре в черепа. Първо - от статиите на доста по-уважавани от костадинов хора става ясно, че основната му теза не само е малоумна, но е абсолютно лъжлива. Второ - подобно отношение и то към хората, които станаха най-голяма жертва на водната стихия издава липсата дори на елементарна човещина. Ако си в състояние в миговете на такава трагедия да продължаваш да делиш хората по етнически признак, то значи трябва да провериш при някои врачка да не би в предишния си живот да си бил Алфред Розенберг. Изобщо стилистиката, която е в състояние да извади терористичен речник от типа на "паразити" и "нечовешка сган" е сигурен белег за ненормалност. Не само на носителя на думите, но и на хората, които ги приемат. Ето това е най-големият проблем на българския преход. Винаги се намира кой да стовари цялата вина върху най-засегнатите от прехода и върху най-големите му жертви. Сори, не мога да приема това. Не мога.



----------------------------------------------------------


Леле, в центъра притъмня като в душата на Делян Пеевски, когато гледа криминален сериал. Стивън Кинг ряпа да яде в сравнения с тъмните облаци, които са запушили небосвода като американски бомбардировачи небето на държава с петрол. От прозореца си виждам кубетата на Невски. Над тях блесна толкова мелодраматична светкавица, че човек си вика, че Бог иска да прави папарашки снимки на земята. Бурята леко ме страхува. Човек не може да си тръгне от работното място, а пък после ще тръгнат слухове, че левите репортери пиели бира на работното място. Не винете мен, винете дъжда! :))


------------------------------------------------------------


Самопризнанието на полският външен министър Радослав Шикорски, че страната му прави орална любов на САЩ (това е разговор изтекъл в пресата и цялата полска върхушка се скатава да го коментира) съвсем естествено се връзва в геополитическата концепция на янките за света. След като основната им доктрина е "Fuck ЕU", то беше въпрос само на време да получим самопризнанието за извършителя на оралните действия. Че тези действият предшестват всичко друго, нали така? :)))))))


---------------------------------------------------------------


Владимир Маяковский


"Лунна нощ"
(пейзаж)

Луната плахо
светна с тънък рог.
А после се показа
цяла,
ненащърбена.
Може би,
с лъжица сребърна
самият бог
звездния бульон
разбърква.


Велиииииииик!


-----------------------------------------------------------------------


Написах есемес на Памела Андерсън: "Давам ти последен шанс да ми пратиш твои снимки по червен бански. Знам къде тичаш по плажа. Не ме карай да правя глупави неща. От отчаяние ще взема да гледам "Листопад" и тогава повече нито една твоя фотосесия няма да потърся..." :))))


--------------------------------------------------------------------


Има ли насрочена дата за самоубийството на Вежди Рашидов? Защо ли Иво Прокопиев си е държал някакви кинти в КТБ? Нима ангелите могат да си позволят да си купят акции от фирмите на Сатаната? Иван Портних записа ли се в програма за анонимните алкохолици? Разбрах, че Ванга е предсказала наводнението във Варна...Значи Ванга - президент! Ще решим необятно количество проблеми на политическата система, ако назначим за държавен глава официален мъртвец. Роди ли вече Черната Златка - че когато човек чете сензационната преса ще разбере, че дори драмата, че Пеевски е бил страхуван с убийство, не може да се сравни по обем на статиите с това как Златка пее будистки мантри на бъдещото си дете? Следващият път като реша два дни да не влизам в интернет, ще гледам преди да седна на компютъра да си блъсна два пъти черепа в стена. Просто, за да свикна с усещането :)))


------------------------------------------------------------------------


Eдиният от костариканците се казва Борхес и това предизвиква объркване в душата ми на интелектуалец. Всеки път, когато коментаторът каже: "Борхес" очаквам някой да ми прочете есе за Шопенхауер, а не точно да рита Балотели в кокалчетата, хахаха. И все пак - време е Латинска Америка да нарита Европа. Коста Рикаааа и Борхееееес! :))))


-------------------------------------------------------------------



От снощи чувствам някаква умствена парализа. Не мога да напиша нито една дума. Една страна в която проливен дъжд може да се превърне в бедствие заради безкрайните години на егоизъм, кражба, престъпления и страст към бързо забогатяване, е трудно да бъде определена като държава. Смазващото е обаче всеки път са политическите приказки. Едни и същи. Това не е първото бедствие от дъжда, което преживява България в последните 10 години, но нищо, ама нищо, абсолютно нищо не е направено. Горите пак се изсичат, реките се оставят непочистени, шахтите са задръстени. Това е все едно играеш на руска рулетка с природата. Но ми е още по-тъжно като видя как едни и същи хора всеки път мелодраматично почват да кършат пръсти и да викат: "къде е държавата!". А, значи, когато трагедията се случи се сетихте, че държава трябва да има. Иначе държавата все е тикана в ъгъла, все е обвинявана, че пречи, все е удряна през пръстите, но когато стане драмата, изведнъж - къде е държавата. Ами няма я. Изчезна в мрака на прехода и в ненаситния стремеж към печалба.
Вечна памет на жертвите! Те са невинни. Поклон доземи за куража да останат в една страна, която не дава пет пари за тях. Поклон пред паметта им!


--------------------------------------------------------------


Ооооо, проклет капитализъм! Виждам с радост, че най-накрая, след години излишно протакане най-накрая пускат книга с избраните произведения на Даниил Хармс. С трепет преравям нета и ооо, гадория, книгата струва 26 лева. Не казвам, че 26 лева са чак толкова много пари, но мама му стара, всяка готина книга вече я пускат на ебаси цените. Не знам какво толкова го къдрят издатели, но книги като тази на Хармс трябва да се подаряват безплатно на народа, защото толкова неподправен хумор едва ли може да се събере у друг човек, както у този стихиен гений на абсурда. 26 кинта! Сега ще трябва да търся начини да фотосинтезирам очевидно.


А за който не знае кой е Хармс привеждам един бисер от него. Едно върховно стихотворение:


"За водните нули"

По водата плуваше нула.
Казвахме: това е кръг,
някой навярно е хвърлил
камък във водата.
Оттук е минал Петка Прохоров -
това са неговите следи.
Той е създал този кръг.
Дайте ни бързо
картон и бои
да нарисуваме творенията на Петка
и Прохоров ще звучи
като Пушкин.
И след много години
потомците ще си мислят:
"Живял е някога Прохоров,
велик художник
трябва да е бил".
И децата си ще поучават:
Хвърляйте деца камъни във водата.
Камъкът ражда кръг,
кръгът ражда мисъл,
а от кръга породената мисъл
нулата призовава от мрака


-------------------------------------------------------------



Един политнекоректен статус, но в съобщение за пресконференция за "София прайд" видях, че ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални, трансполови хора) активисти вече е станало ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, трансполови и интерсексуални хора). Чесах си кратуната един час, обмислях, обмислях, но така и не успях да стигна до извод какво по-дяволите е "интерсексуален човек". Човек, който е интернационален в предпочитанията си? Остарявам май


----------------------------------------------------------


Забелязал съм едно непреходно нещо в българската политика на прехода. Всеки път, когато някой тръгне да гони нещо "до дупка", това симптом за болестно състояние с летален изход. Имаше навремето една партия, мисля, че се казваше СДС, но не съм много сигурен, чийто представители залагаха на максимата "избори до дупка", а когато спиралата ги подхвана и ги изплю на бунището на историята от СДС май беше останал единствено Божидар Лукарски, хахаха. Сега гледам, че лицето ББ е тръгнало в същата схема - "реваншизъм до дупка". Хубаво е някой да научи Борисов да не използва думи в чието значение не е докрай сигурен. Реваншизмът е като отмъщение, но което правиш на екстази. Тоест почваш да не си даваш сметка кое е реално и кое не. При това да се обявяваш за реваншист, когато не е ясно какъв ще ти е резултата на изборите е все едно да обявиш, че си спал с Анджелина Джоли преди тя да е наясно изобщо, че съществуваш. Ама като видиш кои мелодраматични останки от СДС в момента гравитират край ГЕРБ тази фраза е лесно обяснима. Те повечето имат само дупки в главата...:)))))))


-------------------------------------------------


Десислава Атанасова: "По отношение на задължителното гласуване - отново чИта от позицията...":))))) Когато един ден историята изхвърли ГЕРБ зад борда, те много ще ми липсват. Така разведряват...:))


------------------------------------------------------------


Дали съм в същата реалност в която съм се родил? Защото в тази днешната реалност получих покана да се включа с изказване на форум на тема "Истината за Украйна", организирана от Лаборатория управление на рискове към НБУ и Украинското посолство. Но не дипломатическата институция ме сепна, а Лабораторията. Неин ръководител е Иван Костов! В коя реалност, о, господи, боже мой, някога съм си мислел, че ще получа покана от него? Ощипах се няколко пъти, за да се убедя, че не сънувам, но освен синина не се сдобих с друго доказателство дали не халюцинирам...:)))) В моята първа реалност Памела Андерсън беше еротичен модел, ако в тази тя е президент на САЩ, значи поканата към мен получава логично обяснение :))


-----------------------------------------------------------


Гледах как някакви извънземни се опитваха да горят знамето на БСП, а брадат хъш да съска, че искали не само оставка, но и съд за всички (абсолютно всички) комунисти в България и единственото, което си виках беше: "Момчета, къде бяхте преди изборите, бе? Защо се крихте, бе, мама му стара? - достатъчно беше два часа преди вота да го бяхте направили този номер и резултатът от изборите щеше да ви приседне като рибена кост в гърлото на Делян Пеевски". Трябва да се радвам, че България е пълна с идиоти - всеки път като проявя наченки на политическа депресия от блатото се появяват такива и ми припомнят какъв е смисъла на всичко. С други думи - благодаря ти, господи, за случайните идиоти, които пращаш на пътя ни :))


-----------------------------------------------------------------


С разбито сърце научих - футболът не е литературна игра. Ако беше литературна португалците щяха да се възродят от пепелта в последния момент, Кристиано Роналдо щеше да получи озарение и да смажат немците...Проклета реалност - в нея Меркел се смее, а германците тържествуват! И все пак нямам обяснения за нещо. За Германия знам много повече, изчел съм доста немски автори, дори е имало случай в който съм викал за футболистите им, но португалците са ми по-симпатични...Винаги на страната на длъжника, а не на кредитора просто, ако цитирам правилно др. Турхан Апдула :))))


------------------------------------------------------------


Двата ми любими бисера от кандидат-студентите тази година. Искам да предупредя и в двата откривам непреходна мъдрост и дори добра литература. Аз лично бих оценил авторите им много високо.


Първият: "Човек се намира в непрекъсната борба с околностите".


Вторият: "Все по-малко хора вече са мотивирани за духовен израстък". :))))))))))))


--------------------------------------------------------------


Реформаторският блок бележи трети автогол във вратата си за деня. Сега пак върнаха старият текст на Лукарски, но той вече не звучи така: "Днес, заедно с колегите от Реформаторския блок поднесохме венци пред паметника на големия български демократ и реформатор Александър Стамболийски, зверски убит от комунистите", а е придобил нов вид. Ето какъв: "Днес, заедно с колегите от Реформаторския блок поднесохме венци пред паметника на големия български демократ и реформатор Александър Стамболийски, Петко Д. Петков и Никола Петков зверски убит от комунистите"...Оруел ряпа да яде. Неговите герои от "1984" са едни аматьори. Преди малко написах на стената на РБ следното: "Приемам оценката на Божидар Лукарски за Стамболийски. Наистина я приемам. Но с оглед на нея искам да попитам, това, че Стамболийски е оценен като "демократ и реформатор", позволява ли ни вече да дадем една нова оценка на Деветоюнския преврат - че той е едно кърваво, касапско и фашистко дело, което спира развитието на страната, а очевидно и "реформаторството".
Две минути по-късно коментарът ми беше изтрит....


------------------------------------------------------------------


Нееееееее, нееееееее, нееееееееееееее! Само погледнете какво е нивото на реформаторската мисъл. Взимам този постинг директно от страницата на Реформаторския блок (https://www.facebook.com/ReformatorskiBlok). И така, нека да видим какво е написал лидерът на СДС Божидар Лукарски вчера:


"Днес, заедно с колегите от Реформаторския блок поднесохме венци пред паметника на големия български демократ и реформатор Александър Стамболийски, зверски убит от комунистите. Техните наследници вече една година не искат да послушат българския народ и да подадат ОСТАВКА...".


Водете си записки - Стамболийски значи е убит от комунистите. Ти да видиш! Винаги съм бил наясно, че десният ум не е наясно с исторически факти, защото иначе нямаше да бъде десен, но такова мащабно прекрояване на историята е пълен култ. Щом комунистите са затрили Стамболийски, това сигурно значи, че на Александър Цанков са му викали Кръволока, защото просто много си е падал по филми с вампири...Бездарието е фашизъм, май френдс. Истински фашизъм.


---------------------------------------------------------


Моите любими психопати от движение "22 септември" (това са всички дърти седесари, които сега слюноотделят от възхищение по Бойко Борисов) дават днес пресконференция. Видях, че техният призив щял да бъде следния: за постигане на "убедително патриотично антикомунистическо конституционно мнозинство". Ехааааа, от опит знам, че когато някой задръсти едно съществително с толкова много прилагателни, той е или астрален близнак на Йоло Денев и вечер сънува как Тангра му разтрива чакрите или просто Едвин Сугарев се е отдал на тибетско диетично хранене, закъсал го е с поетичното вдъхновение и компенсира с политически есета...By the way - днес се навършва една година от 15 юни. Една година, откакто Пеевски си подаде оставката. Защо ли никой отбелязва това? :))))))


--------------------------------------------------------------------


Една година по-късно вече мога да го кажа със сигурност. Медиите са в основата на предизестеното убийство на протеста. Изгледах два репортажа в сапунен стил "как мина една година от живота ни". Ясно е, че телевизиите се нуждаят от конкретни лица, а не от общи планове, но да героизираш хора, които дори не бяха на площада в първите дни е действие, което се родее с изграждането на финансова пирамида. Разбира се, че много хора ще се опитват да се впишат в картината на едно обществено недоволство, което изпълни целта си (Пеевски още на следващия ден си подви опашката), но оттам-нататък всичко останало си беше субкултурен медиен продукт, нещо като Макдоналдс за очите, което съответно напълни с холестерол всеки опит за мислене. Не напразно днес представителите на Реформаторския блок са се появили на годишнината. Аз бях на 14 юни на площада. И не си спомням там да е бил Радан Кънев. Така че - всеки реформатор може да си гледа работата. Политически крадци винаги е имало. Ама това десните анализатори няма да го кажат. Както й да е. Красиво е да видиш узурпаторите в ролята на новопосветени герои. Точно тази поза ще им излезе през носа. Не е необходимо да съм Ванга, за да го зная. :)))))


-----------------------------------------------------------------


"Как ще режа лента в църква, при Началника тук? Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата съм само смирен; Той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва". Евангелие Борисово, глава първа, стих първи...Изпълнява се от църковен хор от герберски депутатки.


----------------------------------------------------------------------


Чета една прогноза на най-видната политоложка в държавата - астроложката Алена. Според нея политическата картина в страната е заплетена, защото Бойко и Сергей били в еднаква вибрация от днес нататък. От анализа й открих и коя е основната причина за политическа нестабилност - ретроградния (в началото го прочетох "ретрогадния") Меркурий. Очевидно тоя тъп Меркурий предизвиква обществените протуберанси и датата на изборите зависела изцяло от него. Заради това предлагам на силите на НАТО - да пратят ракетни отряди до тоя Меркурий и завинаги да го извадят от ретроградността му, че да не скофтва така политическите процеси у нас...И, о, даааа - Алена президент! Така поне ще сме убедени, че на Нова година президентът вместо да дрънка алабализми, ще предсказва на всяка зодия какво я чака през годината и ще се блещи на всяка ретроградна планета! :))))))))))))


--------------------------------------------------------------------


Колкото повече българските коментатори вият оргазмично за Бразилия, толкова повече съм за Хърватия! Go, go, gooooooo! Сви смо хървати! :)))


---------------------------------------------------------------


Предлагам малко попълнения за лозунги на 14 юни тази година,нали ще е годишнина!:


България каза: "Орешарски оставка. Пардон - остава!"


Червени боклуци, не бързайте с вота!


Не съм платен! Искам ви на власт безплатно!


Интернет-лумпени за бавни избори! :))))))))


--------------------------------------------------------


Почва световното. Прегледах отборите и разбрах за кого ще викам. Изборът ми е антиевропейски, политически некоректен и културно възвишен. Да живее отборът на Иран! Покажете на света особеностите на шиитския футбол, момчета!


--------------------------------------------------------------


Снощи ми изпуши нета. Изключих компютъра, заслушах се като философ в гръмотевиците навън и най-накрая дочетох "Империя" на Джеръми Паксман, а след това дори ми остана време да преполовя "Луната е наставница сурова" на Робърт Хайнлайн. Днес се чувствам мъдър, доволен, пречистен, реещ се...


---------------------------------------------------------------


Прочетох заглавие: "Каруцар ухапа полицай заради конски фъшкии" и за няколко ужасяващи секунди си мислех, че ми предстои да чета парламентарен репортаж...:)))


-------------------------------------------------------


Днес навсякъде попадам на новини за Хорхе Букай - обикалял из България, представял си книгата, развеждал сина си...Ужааааас! Сега в тези политически времена разрешете да споделя една литературна история. Историята може да бъде озаглавена така: "Как един литературен маргинал разбра, че никога не бива да се води по масовия вкус". Няколко години слушах ахкания за това каква класа бил Букай, колко смислено пишел, някъде дори прочетох (едва сега разбирам какво кощунство е това), че го сравняват с Борхес. Заради това, когато отворих първата му книга с трепет, щях да си изповръщам червата. Това беше все едно да очакваш 70-годишно уиски, а някой да ти е напълнил чашата с ракия, производство на цар Киро. Така и не схванах какво толкова му се прехласват на този графоман, честно. Такава клиширана баналност ме заля, че поисках да се опаша с бомби и да атакувам аржентинското посолство. Пък после разбрах, че Букай бил психотерапевт. Ако нивото на психотерапията е такова, то значи е съвсем очевидно защо светът излудява...С други думи - който иска да си чете Букай. Аз избирам Памук...:))


----------------------------------------------------------------------


Като слушах как Станишев поиска оставката на кабинета и избори в края на юли, в един момент почнах да подозирам дали пък на 14 юни тази година, протестърите няма да направят митинг в защита на правителството :))))))))


-------------------------------------------------------------------------


Breaking news! Американците са нанесли непоправима обида на Бойко Борисов. Сравнили са го САМО с Томас Джеферсън. От пресцентъра на ГЕРБ не уточниха как Той приема обидатата от това да бъде сравнен със смъртен, особено такъв, който никога не е бил на концерт на Ивана. Източници, пожелали специалната закрила на ДАНС споделиха, че е казал: "Следващият път ще има да чакат да кажа: "Да бъде светлина!"...:)))))


----------------------------------------------------------------------------


Йееееееееес! Култов пример за българска журналистика. Съвсем реален въпрос на агенция "Фокус" към енергиен експерт: Фокус: Ако не се стигне до строеж на „Южен поток” от къде Русия ще внася газ?


Рева със сълзииии, честно!!!!



-----------------------------------------------------------------------


"Николай Бареков: „Южен поток” ще се строи от мен и от Ангел Джамбазки..." Изпълнен съм с лоши предчувствия за бъдещето на проекта...:))))))



------------------------------------------------------------------


Пресслужбата на американското посолство разпространи следното изявление на американската посланичка: "Предупреждаваме, че САЩ ще наложи санкции на всеки българин, който е хванат да гледа похотливо рускиня. Не е време да се работи с Русия по обичайния начин. Рускините трябва да поемат своята отговорност за разстройването на емоционалността на европейския човек" :))))



-------------------------------------------------------------------


Снощи извърших нещо непростимо. Позволих си да изгледам "културната" дискусия между Мирослава Кортенска, която твърди, че е "проф." и Христо Мутафчиев, който пък настоява, че е "актьор" при модераторството на Люба Кулезич. Това не беше разговор, а един безкраен и мултиплициран крясък при който двете страни, със съучастието на третата, се замерваха с обиди, интриги, стари цитати и маниакални истерии. Този разговор обаче не е катарзис, а вид диагноза на това, което се нарича българска култура. Такава отсъства. Там, където има култура има поне опит за разбиране, непосилно усилие за диалог, там, където няма всичко се изражда до един комплексарски крясък, където всяка от викащите страни е продукт на морална деградация. Кортенска смята, че откровената гавра с живи творци е критика, Мутафчиев пък е убеден, че талибанската защита, нетърпяща различно мнение на един режисьор е вид доблест. Това е проблемът. Нищо в позициите на двете страни не е такова, каквото наистина е. Българската култура днес не е в състояние да произведе визия, но произвежда интриги. Не знам дали това е страничен дефект на безкрайното реформаторство из тази сфера, но резултатът е някакъв еволюционен апокалипсис. Днес за култура минава това, което в предишни епохи не би било допуснато дори до кръчмите. Заради това и говорителите на културата са някакви странни екземпляри, които са си присвоили интелектуалните дискурси, но ги употребяват както проститутките балните рокли. Тоест нека да не се учудваме, че трудно откриваме обществен смисъл за каквото й да е. Живеем в диктатурата на кряскащите. Толкова е простичко. И леко тъжно.


------------------------------------------------------------------------



Седнах да пия една бира, но все се оглеждам подозрително... В тези политически времена като нищо ще изкарат и бирата "медиаторска" напитка и ходи след това обяснявай, че не си договарял нови коалиционни формати... Пък и ме е страх, че Бойко Борисов ще се появи отнякъде и ще обяви, че комунистите са му заключили любимата пивоварница и той страда като млад депутат в студиото на Люба Кулезич...


------------------------------------------------------------


Eдна красива причина никога повече да не гледате новини. В репортаж по БНТ снощи бе споделено, че десантът в Нормандия (така нареченият D-day) бил най-голямата операция във Втората световна война. Горещ ветър! Разбирам, че живеем във времената, когато историята се пренаписва с темповете с които ДПС си мени политическите настроения, но все пак такава гръмка лъжа, вероятно преведена от някои от чуждестранните агенции не може да остане неподмината. За огромно удивление на БНТ трябва да споменем, че по време на Втората световна война е имало нещо наречено Източен фронт, където всъщност се водят и най-големите битки по време на войната. Да, вярно е, ако гледаме американски филми, ще останем с впечатление, че Америка една-едничка, с трима командоси в спасяването на редник Райън е унищожила Хитлер, но оруелианските напъни за алтернативна история ми идват в повече. Не бих се учудил, ако след някоя и друга година изобщо престанат да споменават, че Русия е участвала в тази война. Така де - нали без Рамбо тя нямаше да бъде спечелена...:)))))))


------------------------------------------------------


Да ви призная честно (все пак съм социалист) и аз имам план за рестартиране на политическата система. Той включва задължителна фотосесия на всяка кандидатка за депутат в "Плейбой. След подобен ход няма да има нужда да правим гласуването задължително, защото електоратът сам ще се отзове на призива на политическата система. А пък, ако електоратът толкова го е домързял, че дори не отива да гласува за полуголи депутатки - тогава си заслужава да търпи Цветан Цветанов :))))))


-------------------------------------------------------------


Всичко започна с едно кафе...Романтично и подпланинско. После мина през отчаяните опити на един буен опозиционер да устои в битката за сърцето на една кафеварка. А най-накрая се оказа, че май е трябвало да седнат да пият по една водка. Поне страстите нямаше да бъде толкова разпалени :)))


---------------------------------------------------------


Пфууууу, докъде ме докара тази политика...Вече едно кафе не смея да изпия :))))


------------------------------------------------------------------



След като миналата седмица ГЕРБ се опитаха да възродят протестите, сега очаквам довечера да се пробват ДПС...:)))))))


-------------------------------------------------------

Вече открих къде мога да прочета политическата програма на ДПС. В илюстрованото издание на "Кама сутра" :))))))


--------------------------------------------------------


Следващият път, когато някой ми заговори за морална десница, ще го пратя при Бареков да се изповяда. И така - стана ясно, че България без цензура ще се присъедини към групата на консерваторите в Европейския парламент. Призракът на Тачър ще се разхожда по нашите ширини в кожата на Николай Бареков. Култ, култ, култ!


--------------------------------------------------------------


Нека да възкресим позабравената рубрика: "Тържеството на демокрацията в Украйна". Днес стана ясно, че украинската армия атакува Славянск с тежка техника и стреля по всичко живо. Очите на всеки демократ по дух се изпълват със сълзи на възхищение. Израз на каква безкрайна свобода е правото да убиваш собствените си сънародници! Великата украинска демокрация започва с толкова пролята кръв, че ако човек не знаеше къде се намира като нищо щеше да я вземе за една отвратителна тирания, крепяща се на полицейски палки и въоръжени до зъби наемници. Всеки ден в който Европейският съюз се прави, че не вижда украинските зверства е ден в който ЕС върви към пропастта...


-------------------------------------------------------------------



Долу световната конспирация на метеоролозите! Девойките тъкмо извадиха минижупите и те ни натресоха тази сивота. Но хвала на силата на духа на софийската девойка - дори и в най-големия студ успява да надмогне баналната тъпота на природата и да разкрие прелестите си на света. Заради това не приемам класациите на "Прозрачност без граници". Тия пичове май никога не излизат от кабинетите и заради това не могат да видят тържеството на прозрачността :)))


---------------------------------------------------------------


Чета една статия на проф. Калин Янакиев (Черният богослов от жълтите павета) на която в "Дневник" са сложили богословското заглавие "Избрани от лукавия", защото очевидно принизено-баналното оригинално заглавие "По повод евроизборите" не е носило достатъчно упокой на душата на Иво Прокопиев. Тази статия е блестящ израз на най-големия десен парадокс в околната действителност. "Автентично" десните все се изживяват като основна фабрика за нагнетяване на обществено недоволство, но гласуващите хора никога не ги разпознават като истински носител на бунт. Средностатистическият гласоподавател, оказа се, е по-склонен да гласува дори за Бареков, отколкото да повярва на най-истеричната част от българското общество, че е в състояние да донесе промяна. Очевидно е, че на десницата й липсват инструментите да обясни този парадокс и заради това тя се обръща към богословието, за да го разреши емоционално. В случая проповедникът Янакиев провижда ръката на Сатаната само и само да не направи анализ на истинския проблем на реформаторите. А проблемът е, че те са майстори в създаването на истерия, която преминава границите на нормалното, но са толкова изхабени, че хората реагират протестно и тръгват да търсят всеки друг борец срещу статуквото, само не и старата десница. С други думи Бареков си е пряк резултат от какафонията на РъБъ. Когато създадеш протобульона на вечния хаос, не трябва да се учудваш, че той изгаря първо тебе :))

No comments: