Wednesday, July 16, 2014

Вегетарианска банкова драма




Трогателна история разтърси тези дни фундамента на българската колективна душа. Обикновената софийска пенсионерка Елена Костова (същата - съпругата на експремиера, шефката на позабравената фондация "Бъдеще за България") не успяла да си купи хляб в магазина. Защото банковата й карта от КТБ вече не работела и тя се принудила да остави семейната вечеря в магазина.

"Нас не ни мислете. Ние сме вегетарианци. Ще се прехранваме от това, което отглеждам в градината - домати, краставици, тиквички, лук, чушки, копър, магданоз", каза Костова пред медиите. Това обяснява много неща. Най-малкото обяснява защо Костов направи епохален опит със своята политика да превърне цялото население във вегетарианци. Но каква разтърсваща трагедия! Дъщеричката Костова взимала по 30 бона на месец от "Агрикол", в която сега преливат КТБ, та да я одържавят! А колко е тъжно, когато българските пенсионерки нямат достъп до своите милиони!

Вегетарианските откровения на Костови добре се вързаха и с друга новина от тези дни. Лидерът на ДСБ Радан Кънев си призна, че "оказва се" партията му има депозит от 48 хил. лева, също в КТБ. Забележете - оказва се. Все едно той, председателят, е нямал дори никаква представа къде трупат лихва партийните финанси. Нали КТБ беше уж банката на мафията? Нали една година Кънев и неговите клонинги скачаха срещу порочния модел? Възможно ли е да твърдиш, че си градски партизанин за морал, а същевременно алчно да изчисляваш какви пари трупаш от лихви в банката на врага?

Умните и красивите се оказаха така подвластни на магията на парите, че май всичките им подскоци приличат по-скоро на морална перверзия. Ето това е големият проблем на страната. Вече думите нямат  стойност. Защото красотата на политическата поезия често умира на бойното поле, когато се изправи срещу неумолимата банкова реалност. Пенсионерката Костова страда без хляб, но с карта на КТБ. Радан Кънев се бори за морал, но с влог в банката, срещу която се бори. България прилича на страна от антисвят. 
Цялата ни политика също. 


No comments: