Thursday, July 31, 2014

Алчността на финансовите вампири



В България човек трябва да чете международните новини като Еркюл Поаро - тоест със скептично сумтене и безкрайно подозрение каква точно пропаганда го карат да глътне.
Огледайте вестниците днес - ще видите грандиозни заглавия за това, че Аржентина за втори път е във фалит за 13 години. Истинското заглавие обаче трябва да бъде: "Американските финансови вампири се опиптват да изсмучат Аржентина". Защото пред очите на целия свят една група от алчни спекуланти се опитва да постави на колена латиноамериканската държава.

Този прословут "фалит" всъщност се дължи на факта, че "малка" група от хедж-фондове са изкупили облигации от дълга на Аржентина от 2001 година (когато беше първият фалит) на безценица и в момента се опитват да изкарат колосални печалби от тях. Взели са облигациите за 50 милиона, а искат да получат 800 милиона. На фона на тази алчност наркобароните с техните печалби изглеждат като скромни самарянчета с благородни сърца. Нещо повече - американските съдилища играят в тяхна полза и вече един път отсъдиха в полза на финансовите лешояди, които се прехранват именно с такава неморална спекула.
Това не е капитализъм, това е вампиризъм в чиста форма. Именно тези хедж-фондове не дават пет пари за целия аржентински народ и отказват да участват в преструктурирането на дълга, защото очевидно няколко мениджъра искат да се пенсионират в имения, огромни като половин щат и с по 10 силиконови любовници и коли, дълги като река Мисисипи. И само забележете - тези, които иначе биха опищели света за свободен пазара, а свободен пазар означава и свободата да не получиш нищо срещу риска си, сега искат да си гарантират вземанията, без да им пука, че се заиграват с живота на милиони хора. Тази ненаситност на спекулантите веднъж щеше да удуши света, но е очевидно, че финансовите пазари страдат от огромен морален проблем - те виждат всичко само в пари, а алчността им е смазваща като стоманен юмрук.

Тук вече говорим за пазар, който категорично върви срещу интересите на хората. Говорим за финансов вампиризъм, който се представя като върховна свобода. Нека след това говорителите на алчните да не се учудват, че по цялата планета гневът хората става неудържим. 
Те не искат да живеят в диктатурата на финансовите вампири.


No comments: