Friday, September 30, 2016

Кога най-накрая ще открият руската следа в развода на Брад и Анджелина?
Разводът на Брад Пит и Анджелина Джоли оттекна по целия свят като взрив от атомна бомба над Хирошима. Това беше ритник в топките на западния свят. Изстрел в сърцето на Холивуд. Тътен в основите на англосаксонската цивилизация. Срязване на вените на евроатлантическите ценности. Земетресение от 10 по скалата на светските репортери и 11 по личната скала на Мон Дьо и Евгени Минчев. Новината за края на Бранджелина завари цялата планета неподготвена. На мястото на пиара на ГЕРБ щях да се опитам да измъкна още една седмица в бавенето на кандидата за президент, ако изобщо има такъв. Извинението е перфектно - цялото човечество страда, а вие искате ние да се занимаваме с дребнотемия.
Разбира се, веднага се появиха индивидуалните дисиденти, които не искаха да проумеят какъв тътен на историята се случва пред очите им. Някой написа, че е очаквал развода, защото Анджелина отдавна се е изнасяла на части от семейството - първо гърдите, след това яйчниците...Във фейсбук се завъртя черният афоризъм: "Новината за развода на Бранджелина е опустошителна", казаха хората от Алепо". Други се затюхкаха как ли Брад и Анджелина ще разделят децата и дали делбата ще бъде политическа коректна. Трети се питаха как ли ще реагират бежанците като разберат, че и последният им шанс за убежище се разпада.

Това, което обаче никой не схваща е, че този развод има пряко отражение върху българския политически живот. Образите на Брад Пит и Анджелина Джоли отдавна са изписани върху ДНК-то на нашите кавги, спорове и страсти. Трябваше ни обаче гръмотевична раздяла, за да можем да се насладим напълно на тази истина.
За първи път образът на Брад Пит се развъртя из нашата политика преди около шест години. Тогава бившият министър на финансите Симеон Дянков, долетял като неолиберално бедствие от Запад, замразител на заплати и пенсии номер 1, обяви, че Сергей Станишев е съсел. Защо бе решил да се съизмерва по красота с настоящия лидер на ПЕС е твърде дълга и скучна тема, защото в онези размирни дни Станишев беше универсалният сапун за политически грехове на новата власт. Но Дянков не спря само до атаката на конкуренцията, а след това обяви: "Ами аз съм хубав. Приличам на Брад Пит, но с очила".
Нацията изтръпна. Ако Брад Пит поне малко докарваше на вид като Симеон Дянков сигурно никога нямаше да му дадат ролята на Ахил от "Троя". Виж за ролите на масови убийци със садистични усмивки винаги щяха да го канят. Образът на този Брад Пит трайно разстрои колективното несъзнавано на народа. Защото се получи малко като в онзи виц в който над двама овчари на своята метла прелетяла една проскубана, опърпана и мърлява вещица, и единият от тях изфучал: "Пфуу, каквато ни държавата, такъв ни е и Батмана". Същото стана с нашия първи Брад Пит, прочул се основно с профукването на фискалния резерв, с местенето на едни пари от Здравната каса неясно къде и с телевизионните си хъмкания, в които се долавяше садистична радост от потресаващите рестрикции и замразяването на доходите. Уви, този холивудски красавец остави след себе си по-скоро противоречиви сигнали на женския фронт. И до днес като градска легенда се разнася историята за това как неговата собствена Анджелина Джоли (съветничката му Ирина Велкова) един път е влетяла в кабинета му с репликата: "Мони, цункай Джиджи". Джиджи уви обаче не била модел на "Плейбой", а кученце порода чихуахуа. И Мони Пит май се е поддал на чара на кучето. Заради това бързо зачезна от светския блясък на българската политика. Ролята на Брад Пит просто не му пасна напълно. Вероятно очилата са му пречили. Но идеята за американския красавец остана в българската политика като траен символ.  

Много фенове на ГЕРБ днес биха оприличили на Брад Пит премиерът Бойко Борисов. Ако човек чете коментарите на страницата му във фейсбук ще си помисли даже, че нашия герой е задминал холивудеца поне с три обиколки. Можем да си поиграем с този образ. Подобно на Брад и Бойко Борисов изгря в дясното пространство на България и стана звезда за броени минути. Най-снимания, най-желания, с най-големия мускул. Трепет за репортерките. Блян за телевизионните водещи. Сърдечна тръпка на Люба Кулезич. И заради това забърса най-готиното гадже в дясно - Реформаторския блок. Но перипетиите по свалката бяха дълги. Защото реформаторите са същинска Анджелина Джоли - психарка с неясни желания, наченки на шизофрения и неистово желание да се правят на по-добри отколкото всъщност са. То заради това парламентарната и политическата афера между тях беше буреносна. То не бяха тросвания, подозрения за изневери с АБВ, скандали за съдебната реформа, домашни свади за държавни назначения. И точно както Анджелина по някое време реши да се отърве от гърдите и яйчниците, за да бори превантивно рака, така и понякое време ДСБ си тръгна като ненужен яйчник от флирта, но пък остана да се върти наоколо за всеки случай. 

А нима Слави Трифонов не се опитва да се прави на Брад Пит с дъх на чалга и аромат на Учин дол. Разбира се, проблемът в неговата фантазия е това, че той смята, че целият български народ може да бъде неговата Анджелина, прелъстена с референдум, скъпа дрънкулка с неясна употреба. Покрай истинския развод на Бранджелина излязоха едни меганеприятни неща за Брад - че се натряскал на някакъв полет, че се държал агресивно с децата. Образът е повече от метафоричен. Просто съберете сили и изгледайте едно предаване на Слави - там вечно се чете конско, някакви хора с черни костюми се мръщят на народа, гледат заканително, сумтят махмурлийски. Там, където май някога имаше смях и забавление, сега вечно дефилират намръщени чичковци, които те гледат така все едно всеки момент ще ти отвъртят някой шамар. Това е тъмният Брад Пит на България, дано народната Анджелина Джоли се сети навреме да избяга от този предизвестен кошмар, който ще завърши със сълзи, крясъци, кавги и строшени чинии.
Изобщо Бранджелина се оказа архетипен образ в който можем да припознаем всеки процес в околната действителност. Но все пак ми се струва, че психодясното изпусна идеален момент да прозре кремълската ръка в разпада на звездната двойка. Вероятно и то (психодясното) е така замаяно от прет-а-портето на Брад Питовци у нас, че вече изпуска брилянтни шансове. Кой, кой, кой, ако не Чудовището от Кремъл стои в разпада на този брак. Това можеше да се разиграе като драматичен сюжет. Путин отвлича Анджелина и я завлича в своята червена Троя, а сега силите на цар Агамемнон, разбирай НАТО, трябва да си върнат хубавата Елена. Заради това в този текст ще си позволя аз да съчиня декларацията с която моментално трябваше да излезе Протестна мрежа. Но Асен Генов търси упокой в Кришна, Антоанета Цонева си мечтае как оглавява кабинета на бъдещия президент Трайчо Трайков, а останалите прогресивни сили са заети с писане на нови проекти за "Америка за България" и проспаха този грандиозен акт от хибридната война. Ето защо изтърваха да напишат ето това: 


Декларация на Протестна мрежа

На 20 септември стана ясно, че Анджелина Джоли и Брад Пит подават молба за развод. Новината е още по-шокираща, защото бе обявена в светлината на изявленията на депутатът от "Единна Русия" Пьотр Толстой, че Русия ще изкупи България. За нас е абсолютно неопровержим фактът, че двете събития са хибридно свързани и са част от план за разгром на демокрацията.
В унищожаването на най-звездния брак на западната цивилизация отдалече си личи почеркът на Кремъл. Настояваме светът да осъди това поредно посегателство срещу демократичните ценности. Още откакто Кървавото чудовище нахлу в Крим, ние знаехме, че следващата му цел ще е Анджелина Джоли. Но предупрежденията ни останаха нечути, а медиите-бухалки стъпкаха протеста ни в ирония и жлъч.
Разводът на Брад Пит и Анджелина Джоли представлява заплаха за западната цивилизация, предизвиква медиен трус в САЩ и нашите началници ни бавят поредния грант, което е ясно доказателство, че тази раздяла е активно мероприятие на КГБ.
Настояваме Държавната агенция „Национална сигурност” внимателно да проучи детайлите около този развод и да излезе с доклад има ли данни за намеса на Кремъл в развода на звездната двойка.
Призоваваме Росен Плевнелиев да изнесе нова реч пред обичайните четирима души в Европейския парламент пред които говори и да потърси сметка лично от президента на РФ Владимир Путин къде е бил във въпросния ден.
Ситуацията е взривоопасна. Нуждаем се от непоколебим евроатлантизъм, за да спрем поредният пик на хибридната война срещу нашите ценности. Ние сме на своя пост. Призоваваме всички на флаш-моб пред американското посолство (онова място, където раздават хонорарите) в подкрепа на семейните отношения в Холивуд. Нашите плакати ще гласят: "Анджелина, Кремъл ти мъти главата!" и "Върни се при Брад, а не отивай при Влад!"
Винаги на пост за евроатлантическите ценности!

Ех, светът губи, че не познава политическите особености на българската душа. Губи великолепно шоу и екстремни преживявания.
Българската Бранджелина обещава да бъде дълга и вечна.

No comments: