Wednesday, September 14, 2016

Дьо Кабан и неговите мишки




Тези дни случайно налетях на едно поразително видео от последната лекция на рицаря на печалния образ, телевизионният досадник от сутрешните блокове, френския посланик Ксавие Лапер дьо Глиган, охх, Кабан.
На клипчето се вижда опитът на Илияна Беновска да му зададе въпрос за неговите постоянни намеси във вътрешните работи на страната. Дьо Фазан, Кабан де, дори няма намерение да отговаря. Гледах на клипчето - погледът му е високомерен, а най-накрая дори си сложи ръцете на кръста като тъмен балкански субект, а не някакъв фин европеец. Дори се чудя дали по същия начин се е държал на аристократичните вечери със семейство Прокопиеви?

Потресаващо впечатление обаче ми направи реакцията на залата. Разбира се, тя бе изпълнена докрай с протестъри, неосъществени капиталистически революционери, блогъри, които не си знаят парите, скучаещи грантаджии и стипендианти на "Америка за България". Тоест все съвести на нацията. Елит. Моралисти. Борци за капитализъм с правила. Посетители на луксозни ресторанти.
А как реагират на въпроса? Драматично - с викове, освирквания, крясъци, тропане с крака и възгласи "Пачавра". Какво друго да каже софийския елит, ако не "пачавра", а? Ето това най-много ме кефи в тях. Във всяка друга ситуация се държат като натровени психопати на които все едно са им имплантирали бастуни в гръбнаците, но когато те трябва да определят етикета винаги се стига до думи като "пачавра". Всеки от тях ще си сложи знаменце с цвета на дъгата при поредния гей-парад, но като започне люта дискусия веднага се вадят и обиди на сексуалност. И така елита започна да стене "пачавра". Да освирква и псува. Слугинажа не може да търпи някой да пита господаря неудобни въпроси. Лакеите искат да бъдат забелязани колко са пламенни. Хората работят за бонуси, ако трябваше щяха да и да бият. На света няма по-гадна глетка от разпенил се слугинаж.
А този слугинаж иска да бъде обичан. Заради това в изявленията си изкараха дьо Паун направо богоравен Ахх, ама колко бил мъдър! Ахх, ама като погледнел човек в очите направо го лекувал от ишиас! Ахх, ама ако докоснеш дьо Петел по пълнолуние повече никога няма да хванеш брадавица! И заради това посланикът трябваше да бъде пазен от враждебни въпроси. Негово превъзходителство има чувствителен стомашен тракт и тук на помощ му дойде елита. С думи като "пачавра". Със свиркане и тропане. Висша култура. Политическа етикеция направо от Версай.

Ама нали такова...за демокрация се борихме? А демокрацията изисква дьо Пуяк да отговаря на въпросите на всеки, на абсолютно всеки, особено, ако е такъв лъч светлина в тъмнината на тая държава, така презирана от градските сноби. Демокрацията е за всички, а не само за богоизбраните. Свободата не е монопол на кръга "Капитал".
И тук няма никакво значение кой какво мнение има за Беновска. Защото тя не е важната. Важното е правото да се пита. Важното е правото да се получават отговори.
 Дьо Мишка не даде никакъв отговор. А мишките от публиката му ръкопляскаха.
Потресаваща картина.


No comments: