Tuesday, July 31, 2018

Паниката на лакеите на статуквото



В последните три дни от чисто научен, а донякъде и мазохистичен интерес си правя труда да изчета повечето от "анализаторските" реакции из българските медии за проведения събор на Бузлуджа. Трябва да го призная - дясната интелигенция се раздаде докрай тази година. Дали ритмите на Горан Брегович смутиха евоатлантическата им емоционалност или незапомненото количество хора - това ще остане мистерия. Но на чисто словесно ниво бяха отбелязани нови постижения в езика на омразата и то, парадоксално, от хора, които иначе кресливо се обявяват за най-толерантната част от обществото.
Така например Александър Йорданов обяви хората на върха за "сбириток". И нещо повече - човекът има рецепта: никакво нормално приемане на социалистите. Знаем къде свършва това - до огъня на пещите. Не се заблуждавайте като смятате, че той има предвид нещо различно. Авторът, разбира се, ще отрича, но в болезнения му тон се усеща ламтеж за концлагери.
След това се гмурваме в блатото на Антон Тодоров. За него Бузлуджа е "сборище на национални предатели", самият митинг - "политическа чалга в действие". Къде Мумията видя чалга е загадка? Ако Горан Брегович е чалгар, тогава трябва да попитаме и европейската му публика ли са чалгари? А когато Бойко Борисов се среща с Лепа Брена, а след това с Цеца Величкович - това връх на класическата музика ли беше? Самият А. Тодоров също не е далече от чалгата - тази фиксация в дупарите, която той обяви публично издава като мининум едно - сигурно пише следващата си книга под звуците на Азис.
Така неусетно стигаме до госпожа Илияна Беновска, единствената журналистка в света, която при толкова много кризи, проблеми и скандали в държавата, има въпроси единствено към лидерката на опозицията. И така открихме основния проблем, който разтърсва управлението - как така чаши с лика на Нинова са се продавали на върха? И с наслаждение пита - защо Нинова не е подарила по една чаша на хората, за да има къде да си слагат вечер "гладните ченета".
Мога да продължа този списък. За знайните и незнайни анализатори, които упражниха реторичното си майсторство срещу БСП, за да може белким Бойко Борисов да ги забележи и уреди някъде. За психодясното от чийто демоничен бяс веднага става ясно, че при първа възможност ще се гушнат с ГЕРБ в любовна прегръдка. Минах през всичко това, но в края на тунела, изненадващо и за мен, се оказах зареден с оптимизъм. Медийната шпицкоманда този път бе пусната на максимални обороти, което е класически знак за паника. Сетих се за песента на Сам Кук "A Change Is Gonna Come" и не мога да спра да си я пея от няколко дни насам. Промяната витае във въздуха...:)))) 
Иначе щяха ли лакеите на статуквото да бъдат така озверели?

No comments: